Δύο ακριβώς εβδομάδες πριν το άνοιγμα της κάλπης στον Δημοκρατικό Συναγερμό για τη νέα ηγεσία του, οι υποψήφιοι συνεχίζουν να δίνουν καθημερινώς τη μάχη σε όλα τα μέτωπα της προεκλογικής. Το μεγάλο στοίχημα αφορά την επόμενη μέρα του κόμματος και ο όποιος νέος πρόεδρος, θα πρέπει να καταφέρει να μαζέψει τα κομμάτια της εκλογικής ήττας, αλλά και του διχαστικού κλίματος που επικράτησε μετεκλογικά στην παράταξη. Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου είναι δύο νέα από κάθε άποψη στελέχη του κόμματος, στο πρόσωπο των οποίων ο καθένας μπορεί να δει το αύριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σημείο αναφοράς επίσης και για τους δύο, η μεγάλη δημοφιλία τους και η απήχηση τους προς το συναγερμικό ακροατήριο. Ποια όμως είναι τα «συν» και «πλην» της κάθε υποψηφιότητας και τι συζητείται στα πηγαδάκια της Πινδάρου;

 Αννίτα Δημητρίου: Μπήκε αργοπορημένα στη διαδικασία της προεκλογικής καθώς το σκηνικό για την ίδια, ξεκαθάρισε οριστικά στην Τρίτη το μεσημέρι με την υποβολή της υποψηφιότητας της. Από εκείνη τη στιγμή και μετά βρίσκεται σε μία διαρκή κίνηση και επαφή με τα μέλη κόμματος. Προτάσσει στις θέσεις της, το μοντέλο συλλογικής ηγεσίας, την επιστροφή προς τη βάση του κόμματος με την ανασύσταση των τοπικών επιτροπών σε μία διαδικασία εκσυγχρονισμού του κόμματος. Αναφερόμενη στις αλλαγές που θα φέρει η εκλογής της στην προεδρία, η Πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις της χθες στον «Άλφα», σημείωσε πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία έτσι ώστε στελέχη του κόμματος τα οποία είναι στο εξωτερικό να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί σε ότι αφορά τη σχέση του με τις τοπικές επιτροπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Τα μέλη μας νιώθουν ότι έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα και οφείλουμε να τα φέρουμε κοντά», είπε.

Αυτό το οποίο συζητείται και δημόσια και στο παρασκήνιο, είναι το κατά πόσο θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο ανασυγκρότησης του ΔΗΣΥ, έχοντας παράλληλα και τα καθήκοντα της Προεδρία της Βουλής. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που θα γίνει αυτό. Ο Γλαύκος Κληρίδης όταν ήταν στην Προεδρία της Βουλής ήταν και πρόεδρος τότε του Ενιαίου. Ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου ήταν ταυτόχρονα και πρόεδροι της ΕΔΕΚ, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Μάριος Καρογιάν ήταν πρόεδροι του ΔΗΚΟ και ο Δημήτρης Χριστόφιας γγ του ΑΚΕΛ.  

Από πλευράς χρόνου, η ίδια δηλώνει πώς έχει την όρεξη να αντεπεξέλθει και στις δύο της ρόλους και αντλεί δύναμη από την αγάπη του κόσμου. Σε αυτό το κομμάτι, ίσως να έχει τη σημασία του και το ποιος θα είναι ο δεύτερος τη τάξει του κόμματος.

Δημήτρης Δημητρίου: Ξεκίνησε ουσιαστικά πρώτος την προεκλογική, χαράζοντας γραμμή αμφισβήτησης του Αβέρωφ Νεοφύτου, από την νύκτα της δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών. Η παρέμβαση του εξάλλου την Παρασκευή πριν από τον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών προδιάγραφε ότι θα έκανε κίνηση για τις εσωκομματικές εκλογές.  Στις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του που ακολούθησαν, πριν την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, άσκησε κριτική για λάθη πουν έγιναν και προεκλογικά και μετεκλογικά. Η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του ήρθε λίγες μέρες μετά, με κάλεμα για ενότητα και αναγέννηση της παράταξη. Οργάνωσε επιτελείο στην περιοχή των δισκοθηκών στην Έγκωμη και ξεκίνησε εντατική προεκλογική. Η εξέλιξη του σκηνικού, έδειχνε να τον ευνοεί με την υποψηφιότητα του να κερδίζει συνεχώς έδαφος, εκφράζοντας σταδιακά μία τάση για αλλαγή.

Τα δεδομένα άλλαξαν όμως από την περασμένη Τρίτη, μετά την απόσυρση Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρη Γεωργιάδη. Ο Δημήτρης Δημητρίου έχει πλέον να αντιπάλεψε τη δική του δημοφιλία με τη δημοφιλία της Αννίτας Δημητρίου. Η αλλαγή αυτή, αλλάζει και τη διαλεκτική της προεκλογικής του, τονίζοντας πλέον τις διαφορές του με την ανθυποψήφια του και χρησιμοποιώντας όρους όπως «ανεξάρτητη υποψηφιότητα». Μια αναφορά την οποία τονίζει για να στείλει το μήνυμα πώς δεν είναι «εξαρτημένος» και παράλληλα τονίζει το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα άσκησε κριτική.

Στο τραπέζι ρίχνει επίσης και το θέμα του χρόνου, μια αναφορά που θέλει να αναδείξει ότι ο ίδιος δεν έχει άλλες υποχρεώσεις που θα του αποσπούν χρόνο από τα καθήκοντα του ως προέδρου του κόμματος. Σε προχθεσινή παρέμβαση του στον «Active», ανέφερε χαρακτηριστικά πώς, έχει το χρόνο και τη δύναμη να αφοσιωθεί, να απευθυνθεί σε όλους όσοι αισθάνονται συναγερμικοί και με λόγο ενωτικό να πεισθούν να επιστρέψουν στην παράταξη. Η αναδιοργάνωση είπε, χρειάζεται χειροπιαστές εισηγήσεις και αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των τοπικών επιτροπών.