Οι όποιες ουσιαστικές κινήσεις στο Κυπριακό θα πρέπει να αναμένονται μετά τις εκλογές στην Τουρκία και σ’ αυτό συμφωνούν όλοι οι συνομιλητές του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, Εκείνο το οποίο επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και φαίνεται να έχει και τη στήριξη των θεσμικών αξιωματούχων της ΕΕ αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών, είναι στο μεσοδιάστημα να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε μετά τις τουρκικές εκλογές να μπορέσουν τα μέρη να επανέλθουν σε διαπραγματεύσεις. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέραν από τις συναντήσεις με Μισέλ, φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα, θεωρούσε σημαντικό να έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει έστω και για λίγο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος θα ήταν παρών στο γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και σ’ αυτό βοήθησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία φρόντισε να διευθετηθεί συνάντηση Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες ως μια «pull aside συνάντηση» στην παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως ενημερώθηκε πλήρως για τις συναντήσεις που είχε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στη Λευκωσία με τους δύο ηγέτες. Επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για επανέναρξη συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του ανέπτυξε εν συντομία πτυχές της πρότασης του. Επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα του για τριμερή συνάντηση είτε στη Νέα Υόρκη είτε αλλού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Χριστοδουλίδης, τόσο στη συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ όσο και με τους άλλους συνομιλητές του, τόνισε την ανάγκη για εξεύρεση μιας πολιτικής προσωπικότητας που να μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία και τον Ερντογάν, να είναι αξιόπιστη και να βοηθήσει τα πράγματα να προχωρήσουν. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη κινείται στη βάση ενός άτυπου εγγράφου «non paper» που αποτελεί έναν οδικό χάρτη που εξηγεί το όφελος σε κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόσο τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, εάν υλοποιηθούν αυτά τα βήματα. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό όφελος –όπως το παρουσίασε στους συνομιλητές του ο Νίκος Χριστοδουλίδης – που θα μπορούσε να αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να μην απωλέσει την Τουρκία σταματώντας την συνεχή διολίσθηση προς τη Ρωσία, για τις δύο κοινότητας στο νησί είναι μια καλή λύση του Κυπριακού με όσα θετικά συνεπάγεται και για την ίδια την Τουρκία τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψει τόσο πριν όσο και μετά τη λύση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι δύο πτυχές: Σε συνέντευξή του στο «Γιούρονιους» ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις δύο πτυχές της πρότασής του για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η πρώτη πτυχή αφορά «την ανάγκη να σπάσουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες». «Με την επανέναρξη των συνομιλιών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έρχεται η δεύτερη, πολύ συγκεκριμένη πτυχή της πρότασής μας: είναι η τεχνοκρατική υποστήριξη των συνομιλιών», από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε με έμφαση πως η Κύπρος χρειάζεται την πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». «Δεν επιχειρούμε να φύγει το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, τα Ηνωμένα Έθνη και το πλαίσιο των ψηφισμάτων είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο», υπογράμμισε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο ΠτΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρονική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαϊου: «Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα- και αυτό έχουμε συμφωνήσει με τους τρεις προέδρους των θεσμικών οργάνων- για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». Τέλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη..

Να σπάσει το αδιέξοδο: Προσερχόμενος στο πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «σ’ αυτή τη φάση το βασικό ζητούμενο είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο. Το αδιέξοδο μπορεί να σπάσει μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο». Για να προσθέσει: «Εάν και εφόσον πετύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών, φυσικά και η τεχνοκρατική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επιβεβλημένη. Είναι κάτι που και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει. Είναι κάτι που και εμείς το βιώσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να επιτευχθούν συγκλίσεις. Συγκλίσεις που ήταν προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού». Ερωτηθείς αν αναμένει να έχει νέες συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών μέχρι τις 14 Μαΐου και τις εκλογές στην Τουρκία, ο ΠτΔ ανέφερε πως «σίγουρα θα υπάρξει καθημερινή σχεδόν επαφή είτε στο δικό μου επίπεδο είτε στο επίπεδο των συνεργατών μας προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της πρότασης».

Το ΕΛΚ χαιρετίζει την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη 

Τη «δέσμευση και τις προσπάθειες» του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χαιρετίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε σύντομη αναφορά για το Κυπριακό στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων που ανήκουν στην κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια, την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη σύνοδο της κεντροδεξιάς μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, παρά το γεγονός πως δεν εκλέγηκε με τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Τον ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ως ηγέτιδα της αντιπολίτευσης η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.

«Το ΕΛΚ επικροτεί επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τη δέσμευση και τις προσπάθειες του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την πρότασή του για ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις συνομιλίες αυτές» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ενημερώσει τους ηγέτες του ΕΛΚ για την προσέγγιση του για το θέμα.