Συνεδριάζει την Τετάρτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, που προωθεί η κυβέρνηση κόντρα στις αντιδράσεις αρχαιολόγων και πολιτών.

Το ΚΑΣ καλείται συγκεκριμένα να γνωμοδοτήσει με βάση τη νέα μελέτη της Αττικό Μετρό, που δόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μόλις την περασμένη Παρασκευή. Για έκτη φορά μέσα σε διάστημα έξι χρόνων το ΚΑΣ καλείται να γνωμοδοτήσει αναφορικά με το ενδεχόμενο απόσπασης των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου και επανατοποθέτησής τους όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ή τη συνέχιση των εργασιών με την παραμονή των αρχαίων στο σημείο.

Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, όπου θα φτάσει η νέα μελέτη της διοίκησης της Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία προτείνει την απόσπαση των ευρημάτων και την επανατοποθέτηση του 85% αυτών όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού. Κατά τη συνεδρίαση θα κάνουν παρεμβάσεις και εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να μιλήσουν και να ταχθούν υπέρ της λύσης της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαίων ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ υπέρ της παραμονής των αρχαιολογικών ευρημάτων θα επιχειρηματολογήσει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αρχαιολόγοι, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Στο πλαίσιο αυτής παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα), ενώ στη 1 το μεσημέρι καλεί σε συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΑ καθώς και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των τοπικών Παραρτημάτων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την επικράτεια.

Επίσης «απευθύνει έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ να μη συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου».

Την αντίθεση του στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό εξέφρασε την Τρίτη πλήθος κόσμου που συμμετείχε στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

«Η καταστροφή της μοναδικής ιστορικής οδικής αρτηρίας των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων του Decumanus Maximus συνιστά εγκληματική πράξη για τη Θεσσαλονίκη και για την πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της χώρας. Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη, ενώ τα μέλη του ΚΑΣ θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την ψήφο τους σε ολόκληρη την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, ελληνική και διεθνή», δήλωσε η τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κραυγαλέα υποβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Ψήφισμα στο Avaaz

Ψήφισμα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Avaaz για την in situ διατήρηση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης δημιούργησε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Το ψήφισμα των πολιτών έχει ως παραλήπτες τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης πλησίαζε τις 15.000 υπογραφές. 

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:  

Να διατηρηθούν in situ τα μοναδικά ευρήματα στον Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης – και το Μετρό να προχωρήσει ολοταχώς!

Μακρές υπήρξαν οι διαβουλεύσεις, εμπεριστατωμένες οι τεχνικές μελέτες και απόλυτα νόμιμες οι διαδικασίες από το 2014 μέχρι την Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου 2017. Αυτή διατηρούσε in situ την Μέση Οδό της ρωμαϊκής και χριστιανικής Θεσσαλονίκης, πάνω από τις γραμμές του μετρό.

Η απόφαση αυτή επέτρεπε και να διασωθούν τα απαράμιλλα αυτά αρχαία ως πραγματικά έργα αντί για ψεύτικες ανακατασκευές και να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του Μετρό. Τώρα κινδυνεύει από μία εσπευσμένη κίνηση του ΥΠΠΟΑ που καλεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου τα μέλη του ΚΑΣ – διορισμένα από το ίδιο το Υπουργείο – να την αναθεωρήσει εν μία νυκτί, αποφασίζοντας την άμεση απόσπασή τους με την υπόσχεση πως, θα επανατοποθετηθούν με την αποπεράτωση του Σταθμού.

Όμως η ίδια διαβεβαίωση είχε δοθεί για να αποσπαστεί το Νυμφαίο που είχε ανακαλυφθεί στον παρακείμενο Σταθμό Αγίας Σοφίας, διαβεβαίωση η οποία δεν μπορούσε να τηρηθεί στην πράξη. Ακόμα λιγότερο πιστευτές είναι οι έωλες εκτιμήσεις περί μειώσεως κόστους και διάρκειας του έργου. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό Νόμο, την τεχνικά προβληματική απόσπαση των ευρημάτων θα ακολουθήσουν αναγκαστικά:

  • μακροχρόνιες ανασκαφές αδιευκρίνιστου αριθμού αρχαιολογικών στρωμάτων, 
  • επακόλουθη καθυστέρηση και
  • κλονισμός της χρηματοδοτικής στήριξης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υψώνουμε ενωμένοι τις φωνές μας ενάντια σε αυτήν την εσπευσμένη κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, ιδιαίτερα απροσδόκητη τη απουσία οποιασδήποτε τέτοιας προεκλογικής δέσμευσης από οποιαδήποτε πολιτικό σχήμα στις εθνικές εκλογές. Ζητούμε επίμονα να μη χαθεί για πάντα μία μοναδική εμπειρία της ιστορικής Θεσσαλονίκης και να γίνει σεβαστή η προηγούμενη, σοβαρή και ενδελεχής, απόφαση του ΚΑΣ.

Πηγή: efsyn.gr/ philenews