Άνοιξε ο δρόμος για την ενίσχυση του θεσμού των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων (των Ταμείων Προνοίας) τα οποία ειδικότερα μετά το κούρεμα καταθέσεων πλήγηκαν ανεπανόρθωτα, με δεκάδες ταμεία προνοίας να διαλύονται. Με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο τα πολιτικά κόμματα έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους κι ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για τον δεύτερο πυλώνα συνταξιοδότησης έχει ξεκινήσει.

Στο μεταξύ, στα χέρια της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη βρίσκεται η τύχη του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τα Ταμεία Προνοίας. Οι δύο υπουργοί θα έχουν συνάντηση σήμερα προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα. Ο χρόνος πιέζει καθώς η χώρα πρέπει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να υιοθετήσει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για ενίσχυση της εποπτείας και της διακυβέρνησης των ταμείων για την αποφυγή προστίμου από την ΕΕ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλο μπέρδεμα με τα Ταμεία Προνοίας

Το όλο ζήτημα τυγχάνει λεπτού χειρισμού. Πέραν από τις υποχρεωτικές πρόνοιες της Οδηγίας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε με την προσθήκη αριθμού μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας και Συνταξιοδοτικών Παροχών ως ο δεύτερος πυλώνας συντάξεων. Οι αντιδράσεις των εργοδοτών για την υποχρεωτική ένταξη των εργοδοτούμενων μια επιχείρησης σε συνταξιοδοτικό ταμείο εφόσον ο εργοδότης προσφέρει τέτοιο σχέδιο ήταν έντονες. Τα επιχειρήματα ήταν τόσο γιατί θα ανέβει το εργατικό κόστος όσο και γιατί αντίκειται στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι. Από την άλλη, όλοι αναγνωρίζουν ότι τα ταμεία προνοίας πρέπει να θωρακιστούν. Όχι μόνο τα υφιστάμενα, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η ενθάρρυνση και η δημιουργία νέων ταμείων προνοίας. 

Πάντως, τα πολιτικά κόμματα έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ήδη το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε τη θέση του υπέρ της καθολικής εφαρμογής του θεσμού των ταμείων προνοίας. Ο ΔΗΣΥ διαχώρισε τη θέση του από το υπουργείο Εργασίας κάνοντας λόγο για κάποιους που βάζουν πρόνοιες από τα παράθυρα κι έκανε λόγο για παιχνίδια. ΑΚΕΛ κι ΕΔΕΚ, με τη σειρά τους, συμφώνησαν με την καθολική εφαρμογή των ταμείων. Στο πλευρό αυτών και οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Την ερχόμενη βδομάδα στην Επ. Εργασίας τα Ταμεία Προνοίας

Το όλο ζήτημα συζητήθηκε σε κλειστή συνεδρία προχθές στη Βουλή. Από τη μια, αναγνωρίστηκε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου μέσα σε δύο βδομάδες, κι από την άλλη, οι βουλευτές θέλουν να έχουν τη γραπτή δέσμευση της Κυβέρνησης για τους κανονισμούς που θα πλαισιώσουν αργότερα τον νόμο. Ο δρόμος προς την καθολική εφαρμογή ταμείων προνοίας είναι ανοιχτός και η υποχρεωτική εφαρμογή του για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ήδη διατηρούν τέτοια σχέδια, είναι το πρώτο βήμα.

Πάντως, η οδηγία της ΕΕ δεν αναφέρει καθολικότητα και υποχρέωση διατήρησης ταμείου προνοίας. Ωστόσο, σε όλους τους φορείς, τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό, είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν θα αρκέσουν οι συντάξεις που δίνει το κράτος για μια αξιοπρεπή διαβίωση, επομένως ο δεύτερος πυλώνας συνταξιοδότησης χρήζει ενίσχυσης. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι να εξευρεθεί η φόρμουλα. Οι μεν επιμένουν στην υποχρεωτική επιβολή, οι δε θέλουν κίνητρα. Στη μέση είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι φοβούνται για περαιτέρω μειώσεις μισθών.