Σε 26 τερματισμούς ή αναστολές συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ προχώρησε ο ΟΑΥ ο οποίος, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να δείξει την πόρτα εξόδου και σε άλλους γιατρούς, επαγγελματίες υγείας ή εργαστήρια που όπως διαπιστώνεται καταχρώνται του Συστήματος. Από τις 26 περιπτώσεις, κάποιες οδηγήθηκαν ήδη στην Αστυνομία ή πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης ενώ υπάρχουν και κάποιοι πάροχοι οι οποίοι ενώ αποβλήθηκαν από το ΓεΣΥ, στη συνέχεια συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις του Οργανισμού και επανήλθαν στο Σύστημα. 

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του ΟΑΥ για εντοπισμό παρόχων οι οποίοι προβαίνουν σε κατάχρηση του Συστήματος φαίνεται ότι διαδραματίζουν οι ίδιοι οι πολίτες. Ενδεικτική, ήταν η περίπτωση γιατρού στον οποίο ουσιαστικά την πόρτα εξόδου από το ΓεΣΥ, δείχνουν οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι απλώς παρακολουθούν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και διαβάζουν προσεκτικά τα ηλεκτρονικά μηνύματα που τους αποστέλλονται από τον Οργανισμό. 

Η υπόθεση του εν λόγω γιατρού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο της διερεύνησης και όπως πληροφορούμαστε η απόφαση θα είναι καταδικαστική. Η διερεύνηση άρχισε όταν 9 διαφορετικοί πολίτες επικοινώνησαν με τον ΟΑΥ και ενημέρωσαν ότι είχαν λάβει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα από το ΓεΣΥ ότι ο γιατρός είχε υποβάλει αίτημα για να αποζημιωθεί για υπηρεσίες τις οποίες οι ίδιοι δεν είχαν λάβει. 

Σε άλλη περίπτωση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι ίδιοι οι επαγγελματίες υγείας. Η υπόθεση αυτή, αφορούσε οδοντίατρο του οποίου και η σύμβαση με τον ΟΑΥ έχει ήδη τερματιστεί. Αποκαλύφθηκε όταν δικαιούχοι του ΓεΣΥ πήγαιναν στον οικογενειακό τους οδοντίατρο για τον ετήσιο καθαρισμό τον οποίο δικαιούνται μέσω του ΓεΣΥ και ο οδοντίατρος τους δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει επειδή το όνομα τους ήταν ήδη καταχωρημένο στο λογισμικό και οι ίδιοι παρουσιάζονταν να είχαν ήδη λάβει την συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έθεσε υπό παρακολούθηση τις καταχωρήσεις του συγκεκριμένου οδοντιάτρου στο λογισμικό του ΓεΣΥ και αφού διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι καταχωρήσεις ήταν ψευδείς, προχώρησε στον τερματισμό της σύμβασης του. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός ΟΚΥπΥ – Πράσινο από Βουλή

Συνολικά ο ΟΑΥ προχώρησε σε τερματισμό συμβάσεων σε 15 περιπτώσεις. Από αυτές, οι τρεις αφορούσαν γιατρούς (2 ειδικούς γιατρούς και ένα προσωπικό γιατρό). Άλλων 9 γιατρών (8 ειδικών και ενός προσωπικού γιατρού) η ισχύς της σύμβασης τους με τον ΟΑΥ ανεστάλη και τέθηκαν υπό διερεύνηση. Τρεις περιπτώσεις οδηγήθηκαν στην Αστυνομία και βρίσκονται υπό διερεύνηση ή εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Στον κατάλογο των 26 περιπτώσεων περιλαμβάνονται και εννέα κλινικά εργαστήρια. Σε 8 περιπτώσεις τερματίστηκε η σύμβασης τους με τον ΟΑΥ και σε 3 από αυτές, η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ εκ νέου, όταν οι πάροχοι συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις του Οργανισμού. Σε μια περίπτωση η σύμβαση ανεστάλη, μετά τη διερεύνηση της τέθηκε εκ νέου σε ισχύ και ο ΟΑΥ επέβαλε χρηματικό πρόστιμο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πράσινο» στον προϋπολογισμό ΟΑΥ – «Φωνές» Σιζόπουλου για αύξηση 60%

Σε τερματισμό σύμβασης προχώρησε ο ΟΑΥ και στην περίπτωση δύο φαρμακείων. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε φαρμακείο το οποίο δεν πληρούσε τα κριτήρια λειτουργίας, όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, ωστόσο η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σοβαρές καταχρήσεις του ΓεΣΥ και η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία. 

Τέλος, ο Οργανισμός προχώρησε σε τερματισμό της σύμβασης ενός κλινικού ψυχολόγου ο οποίος διαπιστώθηκε ότι καταχράστηκε του Συστήματος. 

Μέχρι πρόσφατα οι έλεγχοι του ΟΑΥ διενεργούνταν κυρίως μέσω των καταχωρήσεων των παρόχων υπηρεσιών υγείας στο λογισμικό του ΓεΣΥ. Πλέον, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ Μαρία Κυθρεώτου διενεργούνται και επιτόπιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των παρόχων του ΓεΣΥ. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις για έλεγχο σε εργαστήρια «και αναμένεται ότι σύντομα θα αρχίσουν οι έλεγχοι και σε νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ». Ο  έλεγχος αφορά τα αρχεία των παρόχων, τις καταχωρήσεις τους ή στις περιπτώσεις των νοσηλευτηρίων, τα μητρώα χειρουργείων κ.λπ.. 

«Στόχος μας είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι του ΟΑΥ ώστε να έχουμε όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται στη διάθεση μας πριν τη λήψη της τελικής απόφασης», είπε η κ. Κυθρεώτου». 

Ο ΟΑΥ, είπε η διευθύντρια του Οργανισμού «κάνει τους δικούς του ελέγχους μέσω του λογισμικού κ.λπ.. Ωστόσο για να μπορέσει να παρέμβει πραγματικά χρειάζεται τη συνεργασία των πολιτών, των δικαιούχων του Συστήματος. Όλοι λαμβάνουμε ηλεκτρονικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο από το ΓεΣΥ. Καλό θα ήταν να τα παρακολουθούμε».