Ανεξαρτητοποιείται η Υπηρεσία Πληροφοριών της Αστυνομίας και αποκόπτεται από την ΥΚΑΝ, ώστε να ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα μέχρι και τους χούλιγκανς.

Η Υπηρεσία αυτή, σε συνεργασία και με την ΚΥΠ, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, θα ασχολείται με την πρόληψη του εγκλήματος και θα συλλέγει πληροφορίες όχι μόνο για θέματα ναρκωτικών, αλλά και για το οργανωμένο έγκλημα, τη βία στα γήπεδα, τους οργανωμένους οπαδούς και το θέμα της λαθροθηρίας, που μπορεί να αποφέρει έσοδα εκατομμυρίων στο οργανωμένο έγκλημα, όπως είπε. «Όλα αυτά, μπαίνουν κάτω από ένα νέο πλαίσιο, αναγνωρίζοντας ότι η συλλογή πληροφοριών εκ μέρους της Αστυνομίας πρέπει να κινηθεί σε διαφορετικά πεδία. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην ΚΥΠ, της οποίας είναι διαφορετικός ο ρόλος, ως υπηρεσίας πληροφοριών του κράτους. Και μέσα σε αυτά τα νέα δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούν και πιστεύω ότι το 2024 θα είναι η χρονιά όπου πέραν της ανεξαρτητοποίησης σε οργανωτικό επίπεδο, θα δώσουμε πάρα πολύ έμφαση και ως Υπουργείο και ως Αστυνομία στον νέο ρόλο της Υπηρεσίας πληροφοριών», είπε η υπουργός.

Η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου ανέφερε, επίσης, ότι έχει χαρτογραφηθεί ο υπόκοσμος στην Κύπρο, ως προς το που δρα και ποιοι τον αποτελούν. «Οργανωμένο έγκλημα προϋπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ», είπε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι «είναι μία συζήτηση που κάνουμε κάθε φορά στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, για τρόπους αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, για τον τρόπο με τον οποίον δημιουργεί έσοδα το οργανωμένο έγκλημα και το γεγονός ότι είναι σχεδόν πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις Αρχές, γιατί χρησιμοποιούν πλέον τεχνολογία, κρυπτονομίσματα, καινούργιους τρόπους μεταφοράς ναρκωτικών».

Ενημερώνοντας τους βουλευτές κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου της, η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου αναφέρθηκε και στις αποφάσεις Δικαστηρίων που αναφέρονται σε εγκλήματα τα οποία σχεδιάζονται από τις φυλακές. «Ναι, υπήρξαν εγκλήματα που οργανώθηκαν μέσα από τις φυλακές σύμφωνα με αποφάσεις Δικαστηρίων. Είναι σοβαρό, γι’ αυτό και η Αστυνομία πρέπει να μπαίνει στις φυλακές για πολλούς λόγους. Υπάρχει τώρα διαφορετική προσέγγιση στο θέμα αυτό από προηγουμένως».

Η υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στο θέμα των κινητών στις φυλακές λέγοντας ότι δεδομένου πως δεν έχουμε σύστημα απενεργοποίησης των κινητών, η διεύθυνση των φυλακών άρχισε εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών, προκειμένου να αποτρέπεται η οργάνωση εγκλημάτων. «Η προσέγγιση η δική μας ως Υπουργείο είναι ότι, όταν υπάρχουν πληροφορίες και εντάλματα, η Αστυνομία πρέπει να μπαίνει στις φυλακές και να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, που έκανε λόγο για ανησυχητικά δημοσιεύματα που διασυνδέουν εγκληματικές δράσεις με τις φυλακές.

Όσον αφορά στο θέμα του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, η υπουργός ανέφερε ότι η έχει προσβληθεί από τη Νομική Υπηρεσία. «Θεωρήσαμε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ο συγκεκριμένος πάροχος σε όλα όσα προέβλεπε η συμφωνία που είχαμε μαζί του», εξήγησε, προσθέτοντας ότι γίνονται ενέργειες από το υπουργείο Μεταφορών για να εξευρεθεί καινούριο σύστημα. «Αυτό θα πάρει χρόνο, δεν είναι εύκολο εγχείρημα», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο γίνονται πολύ περισσότεροι έλεγχοι μέσα στις φυλακές, για να εντοπιστούν κινητά.

Η υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι αρχές του χρόνου θα παραληφθεί σύστημα αντι–drones, το οποίο θα εφαρμοστεί και στις φυλακές και σε άλλες Υπηρεσίες. Παράλληλα, η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου ανέφερε στη Βουλή:

>> Μετά από διαβούλευση επανέρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τα fake news.
>> Επανέρχεται το νομοσχέδιο για τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών.
>> Το 2024 θα προσληφθούν επιμελητές για την επιτήρηση ανήλικων παραβατών.

Εντός φυλακών τελικά οι ανήλικοι

Παρά το γεγονός ότι η αρχική απόφαση ήταν πως οι ανήλικοι που καταδικάζονται σε φυλάκιση θα έμπαιναν σε χώρο εκτός φυλακών, τελικά, μελετάται, έστω και προσωρινά, η λύση των φυλακών μέχρι να εξευρεθεί άλλος χώρος.

Όπως ανέφερε χθες στη Βουλή η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, μελετάται η τροποποίηση της νομοθεσίας με σκοπό τη δυνατότητα κράτησης ανήλικων παραβατών σε χώρους εντός των φυλακών. Η ίδια ανέφερε ότι στόχος είναι εντός του 2024 να ανοίξουν οι προσφορές και να κατακυρωθεί η εκπόνηση του έργου για δημιουργία χώρου κράτησης ανηλίκων. Όπως εξήγησε η κ. Κουκκίδη – Προκοπίου, με την τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία έχει ήδη προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο ζητά να επεκταθεί το όριο εφαρμογής του νόμου μέχρι να δημιουργηθεί ο ειδικός χώρος κράτησης ανηλίκων, ώστε να μπορούν οι ανήλικοι να φιλοξενούνται σε διαμορφωμένο χώρο εντός των φυλακών. Εξήγησε ότι «σε περίπτωση που θα υπάρξει κάποιος ανήλικος που θα πρέπει να κρατηθεί σε χώρο φυλακών, θα κάνουμε τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε οι ανήλικοι να μην έρθουν σε επαφή με ενήλικες». Υπενθύμισε, δε, ότι πέραν από τον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, φυλακές μπορούμε να κηρυχθούν και κρατητήρια, όπου θα μπορούσαν ίσως να κρατηθούν υπό συγκεκριμένες περιστάσεις κάποιοι ανήλικοι παραβάτες.

Αρχηγός Αστυνομίας: Το έγκλημα άλλαξε μορφή

Από την πλευρά του και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή έρευνες σε εξέλιξη για το θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφώνων ή για την εξαγωγή λογισμικών συστημάτων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έγκλημα στην Κύπρο το οποίο όπως παρατήρησε άλλαξε μορφή και από διαρρήξεις στράφηκε στις οικονομικές απάτες και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Για το σύστημα φωτοεπισήμανσης είπε ότι έχει συνδράμει στη μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων δυστυχημάτων, παραδεχόμενος προβλήματα με τους χειριστές καμερών τα οποία επισημάνθηκαν και στην πλειονότητά τους διορθώθηκαν. Για το μεταναστευτικό, ο κ. Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στις προσπάθειες επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών που φέτος έφτασαν τις 8.385, ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε ποτέ.

Για τη μείωση των φρουρών των προσωπικοτήτων, ο αρχηγός ανέφερε ότι το 2020 έγινε αξιολόγηση και μειώθηκε ο αριθμός τους, προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των αστυνομικών που φρουρούν πολιτικά πρόσωπα ή κρατικούς αξιωματούχους.

Κόπηκαν τρία έργα

Τρία σημαντικά έργα που υπολογίζονταν για το 2024 τελικά κόπηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την ανέγερση του νέου κτηρίου για το Κρατικό Αρχείο, η κατασκευή ελικοδρομίου στην περιοχή Σολέας και το κτήριο για τη στέγαση των υπό προστασία μαρτύρων που προγραμματίζεται να γίνει στην Μεννόγια. Ειδικά για το κτήριο που θα μπαίνουν οι μάρτυρες υπό προστασία, είχαν λεχθεί πολλά, αφού μέχρι σήμερα στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους με πολλά προβλήματα.