Είχε πράγματι σκοπό ο Ταγίπ Ερντογάν να τινάξει στον αέρα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ώστε να πετύχει αυτά που ήθελε; Παρά τις απειλές που εκτόξευσε το τελευταίο διάστημα, πολλοί αναλυτές, ακόμη και Τούρκοι, υποστήριζαν πως δεν θα έκανε κάτι που θα προκαλούσε ρωγμές στη Συμμαχία. Απέδειξε, ωστόσο, πως είναι άριστος γνώστης του παζαριού και ότι είναι σε θέση να εργαλειοποιεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. 

Αν κάτι φάνηκε ξεκάθαρα για άλλη μία φορά στη σύνοδο της Μαδρίτης είναι η γεωστρατηγική σημασία που έχει η Τουρκία και ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένο να την αφήσει να ξεφύγει. Το γεγονός πως Σουηδία και Φινλανδία «υποτάχτηκαν» στις επιταγές της Άγκυρας, ακριβώς υποδεικνύει πόσο κούφιες είναι οι εκτιμήσεις όσων κάθε φορά που σημειώνεται μία κρίση, βλέπουν την Τουρκία στην πόρτα εξόδου.

Είναι και θα παραμείνει σημαντικό κεφάλαιο για το ΝΑΤΟ. Πολύ πιο σημαντικό από άλλες χώρες. Η Τουρκία έχει πολυάριθμο στρατό, με κάποιους μάλιστα αναλυτές να λένε πως είναι πιο αναλώσιμος. Έχει ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία και το κυριότερο η γεωγραφική της θέση της δίνει την ευκαιρία να διαδραματίζει ένα πολύ μεγάλο γεωστρατηγικό ρόλο. 

Κανένας βέβαια, δεν αμφιβάλλει πως πρόκειται για ένα προβληματικό μέλος και πως έχει απομακρυνθεί από τις αξίες της Δύσης, ενδεχομένως και από την ίδια τη Δύση. Κανένας, όμως δεν νοιάζεται για αυτό. Το γεγονός πως η Φινλανδία και η Σουηδία, δύο χώρες με παράδοση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπόγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με την Τουρκία ακριβώς δείχνει πως τα δημοκρατικά ιδεώδη περνούν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα εθνικά συμφέροντα. 

Το διεθνές περιβάλλον παραμένει πολύπλοκο και σύνθετο. Καθώς ο κόσμος μας παραμένει αλληλοεξαρτώμενος η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Καταφέρνει να ακροβατεί συνήθως ανάμεσα σε δύο βάρκες και να βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων. Ενδεικτικό αποτελεί το ότι αυτή τη στιγμή πωλεί όπλα στην Ουκρανία, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την ίδια στιγμή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.