Οι αμερικανικές μετοχές, που έχουν εισέλθει πλέον και επίσημα σε bear market (σ.σ. δηλαδή καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 20% από την “κορυφή” τους), συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους και την Πέμπτη -ο Dow βίωσε τη χειρότερη μέρα του από το κραχ της “Μαύρης Δευτέρας” του 1987- καθώς οι επενδυτές περίμεναν εναγωνίως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας το οποίο υποσχέθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, εχθές, το κλείσιμο της Wall Street βρήκε τον Dow Jones Industrial Average να σημειώνει μια εντυπωσιακή “βουτιά” της τάξης του 10%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 9,5% και ο Nasdaq Composite έχασε 9,4%. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βίωσε επίσης τη χειρότερη μέρα του τα τελευταία 30 χρόνια, με αφορμή την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης που ανακοίνωσε ο Τραμπ την Τετάρτη.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης μάλιστα οι συναλλαγές διεκόπησαν για 15 λεπτά (για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα) μετά τη “βουτιά” 7% που σημείωσε ο S&P 500 πριν ακόμη ολοκληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, εξέλιξη που πυροδότησε την ενεργοποίηση του “αυτόματου διακοπή” (circuit breaker) του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι μετοχές ανέκαμψαν πρόσκαιρα στα μέσα περίπου της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι προχωρά σε νέα “ένεση” ρευστότητας προς τις τράπεζες, αλλά η προσπάθεια ανάτασης δεν κράτησε πολύ και το sell-off επιταχύνθηκε στη συνέχεια.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν σήκωσε όμως μόνη της το βάρος του sell-off. Το πετρέλαιο σημείωσε νέα πτώση 5,8% εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου τιμών μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, ο χρυσός έχασε 4,2%, το ευρώ και η στερλίνα υποχώρησαν ελαφρώς, ενώ ούτε το bitcoin δεν κατάφερε να μείνει αλώβητο (σημείωσε πτώση άνω του 23% την Πέμπτη).

Την τρέχουσα εβδομάδα, οι επενδυτές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε προ ημερών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο, όπως δήλωσε, θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, πιθανή μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ένα πακέτο ύψους 50 δισ. δολαρίων για δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία του κοροναϊού. Όμως, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, η κυβέρνηση δεν είχε δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες επί του σχεδίου.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζουν να μεγεθύνονται. Η Ιταλία έχει θέσει σε καραντίνα το σύνολο της χώρας, σχεδόν 60 εκατ. κατοίκους, και έχει βάλει προσωρινό “λουκέτο” σε όλες τις επιχειρήσεις, εξαιρώντας μόνο τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων – πρόκειται για το πιο ακραίο μέτρο που έχει ληφθεί από πληγείσα χώρα. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη, ενώ η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανέστειλε επ’ αόριστον την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Συνολικά στις ΗΠΑ, μέχρι εχθές Πέμπτη, ο κορονοϊός είχε προσβάλει 127.863 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.718, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η Federal Reserve ανακοίνωσε εχθές ότι θα ενισχύσει τη διατραπεζική αγορά με πράξεις repos ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων τις επόμενες δύο ημέρες για να αντιμετωπίσει τις “εξαιρετικά ασυνήθιστες” αναταραχές που έχει προκαλέσει η ραγδαία επέλαση του κορονοϊού. Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να εξασφαλίσουν ρευστότητα στην αγορά. Με άλλα λόγια, η Fed θέλει να αποτρέψει τυχόν “πάγωμα” της αγοράς και να διασφαλίσει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα συναλλαγών και οι τράπεζες τη δυνατότητα να χορηγούν δάνεια. Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που η Fed ρίχνει χρήμα στην αγορά.

Παρ’ όλη αυτή την κατάσταση, δεν λείπουν οι αισιόδοξοι. “Ιστορικά, σε περιόδους πανδημίας, οι μετοχές άρχιζαν συνήθως να ανακάμπτουν όταν ο αριθμός των νέων διεγνωσμένων κρουσμάτων σταθεροποιούνταν, και όχι απαραίτητα όταν άρχιζε να μειώνεται”, σημειώνει ο οικονομικός διευθυντής και επικεφαλής επενδύσεων της LPL, Μπαρτ Γουάιτ. “Παρότι η υφιστάμενη μεταβλητότητα δημιουργεί προκλήσεις, μπορεί επίσης να δημιουργήσει και ευκαιρίες για ορισμένους επενδυτές, καθώς συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα στα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας”, προσθέτει.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του έξω από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη και μάλιστα την ώρα μετοχές συνέχιζαν να “βυθίζονται”, επέμεινε ότι οι αγορές θα είναι “εντάξει”.

Των Sarah Hansen, Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes