Η πρωινή κατανάλωση καφέ ενδέχεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μακροζωία και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τον καρδιολόγο Δρ. Aurelio Rojas από το Hospital Regional Universitario στη Μάλαγα. Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, ο Δρ. Rojas παραθέτει επιστημονικά δεδομένα που στηρίζουν την άποψη πως ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο και τη σωστή ώρα της ημέρας, έχει θετική επίδραση στην υγεία.
Ο ίδιος παραπέμπει σε μεγάλη μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane, η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση 20.000 ατόμων επί περισσότερο από 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση καφέ τις πρωινές ώρες σχετίστηκε με 16% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου μέσα στη δεκαετία, καθώς και με 30% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιακά νοσήματα. Αντιθέτως, παρόμοια οφέλη δεν παρατηρήθηκαν σε όσους κατανάλωναν καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα.
«Η επιλογή ενός καφέ το απόγευμα φαίνεται να διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας και την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπαυσή μας, όπως η μελατονίνη ή η κορτιζόλη», εξηγεί ο Δρ. Rojas, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να αυξηθούν τα επίπεδα άγχους. Συνεπώς, συστήνει ο καφές να καταναλώνεται νωρίς το πρωί, ώστε να μεγιστοποιούνται τα πιθανά οφέλη.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ
Τα οφέλη του καφέ αποδίδονται κατά κύριο λόγο στα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στους κόκκους του. Οι κόκκοι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β2 και Β5, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων του αίματος και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου και μαγνησίου -δύο στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη μαγνησίου, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Επιπρόσθετα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι φυτικές ενώσεις του καφέ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 10%. «Ο καφές έχει δείξει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, όπως η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη, η βελτίωση της απώλειας βάρους και η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας», σημειώνει ο Δρ. Rojas. Αντίστοιχα, μελέτες του Πανεπιστημίου Semmelweis στην Ουγγαρία και του Queen Mary στο Λονδίνο έχουν διαπιστώσει και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πόση ποσότητα καφέ είναι αρκετή
Αν και η μετριοπάθεια παραμένει κανόνας, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση έως και 4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη. Μελέτη στη Σιγκαπούρη που παρακολούθησε 12.500 άτομα για έως και 20 χρόνια έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να είναι σωματικά αδύναμοι στην ηλικία των 70 ετών.
Οφέλη διαπιστώθηκαν και από την κατανάλωση μαύρου και πράσινου τσαγιού. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε με 19% μειωμένο κίνδυνο σωματικής αδυναμίας, έναντι 12% με το μαύρο τσάι. Η ευεργετική επίδραση φαίνεται να είναι απόρροια της συνέργειας της καφεΐνης με τις αντιοξειδωτικές ουσίες των ροφημάτων αυτών, οι οποίες επιβραδύνουν την κυτταρική φθορά και προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Η συνολική πρόσληψη καφεΐνης, από πηγές όπως ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά, σχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας. Άτομα που κατανάλωναν καθημερινά μεταξύ 223 και 910 mg καφεΐνης είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σωματική αδυναμία, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από 67,6 mg. Η ευθραυστότητα, κοινή κατάσταση στους ηλικιωμένους, περιλαμβάνει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, βραδύτητα και κόπωση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και να δυσχεράνει την καθημερινότητα.