Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, «αποκάλυψαν το μεγάλο κενό που υπάρχει στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων», ανέφερε στις δηλώσεις του στον «Φ» ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου τρίτης ηλικίας, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε τρεις με τέσσερις μόνο γηρίατρους και σχεδόν καμία εξειδικευμένη δομή». Αυτό, είπε ο κ. Αντωνίου, «είναι ένα κενό το οποίο πρέπει να δει και το υπουργείο Υγείας και πρέπει να ενημερωθούν οι απόφοιτοι των ιατρικών μας σχολών πριν επιλέξουν την ειδικότητα που θα ακολουθήσουν, ώστε να μελετήσουν και το ενδεχόμενο της γηριατρικής». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαθύ το πρόβλημα με τη νοσηλεία ηλικιωμένων

Κατά τη διερεύνηση των παραπόνων που φθάνουν σε ΟΣΑΚ και Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, αποταθήκαμε και στον ΟΑΥ προκειμένου να λάβουμε ενημέρωση για το κατά πόσον φθάνουν και στον Οργανισμό παρόμοιες καταγγελίες. Όπως διαπιστώνεται, επίσημα και επώνυμα από πολίτες δεν καταγγέλλονται τέτοιου είδους περιστατικά, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να διερευνηθούν. Τα πράγματα, είναι κάπως πιο δύσκολα στην περίπτωση του ΟΑΥ, αφού όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ, Μαρία Κυθρεώτου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, το παράπονο αφορά αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ο Οργανισμός δεν έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διερεύνηση και τα περιστατικά αυτά παραπέμπονται στους αρμόδιους φορείς. Για παράδειγμα, αν είναι γιατροί, παραπέμπονται στον ΠΙΣ. 

Σε ό,τι αφορά τον ΟΚΥπΥ, τον οποίο αφορούν και οι περισσότερες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού τόνισε ότι, «ο Οργανισμός και τα κρατικά νοσοκομεία, είναι ίσως ο μοναδικός πάροχος του ΓεΣΥ που δεν προβάλλει κανένα πρόσκομμα για να περιθάλψει ηλικιωμένους και υπερήλικες ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός που εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες, οι παθολογικοί και πνευμονολογικοί θάλαμοι των νοσοκομείων μας είναι γεμάτοι με ηλικιωμένους ασθενείς», είπε ο  Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να πούμε ότι και στα νοσοκομεία μας εισέρχονται ηλικιωμένοι με κατακλύσεις και εμείς διαθέτουμε νοσηλευτή κατακλύσεων σε κάθε νοσηλευτήριο και όλα αυτά τα περιστατικά καταγράφονται από την πρώτη στιγμή ώστε να παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα». Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες των νοσηλευτών για την νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για αυτούς τους ασθενείς, και το θέμα αυτό είναι πολύ πιο βαθύ από ότι περιγράφεται».