Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η ρατσιστική επίθεση ομάδας μαθητών σε 14χρονο από το Κόνγκο, στην αυλή Γυμνασίου της Λάρνακας, στον οποίο επιτέθηκαν για μια θέση σε παγκάκι. Για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, με τους οργανωμένους γονείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού στο εν λόγω σχολείο καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα και άλλα περιστατικά βίας. 

Το περιστατικό έγινε την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου, φέρονται να ζήτησαν επίμονα από τον 14χρονο ν’ απομακρυνθεί από το παγκάκι στο οποίο καθόταν, επειδή όπως του είπαν τους ανήκε. Όταν ο μαθητής αρνήθηκε, άρχισαν να του φωνάζουν «φύγε μαύρε», ενώ κάποιοι του έριξαν σχολικές βαλίτσες και σκυβαλοδοχείο. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, στο οποίο φαίνεται καθηγητής να παρακολουθεί το συμβάν χωρίς να παρεμβαίνει. Ευτυχώς τον μαθητή, που υπέστη εκδορές, προστάτευσε ομάδα συμμαθητών του. 

Στο σχολείο κλήθηκε για προληπτικούς λόγους και η Αστυνομία, ωστόσο η οικογένεια του 14χρονου δεν προέβη σε καταγγελία, αφού έλαβε άμεσα μέτρα η σχολική μονάδα αποβάλλοντας τους μαθητές που εμπλέκονταν.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαχειρίζεται το ρατσιστικό περιστατικό σε Γυμνάσιο, λέει το ΥΠΑΝ

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, ανέφερε πως διαχειρίζεται από την πρώτη στιγμή το συμβάν. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στη σχολική μονάδα, όπως σημειώνει, «για τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού, τηρώντας τα πρωτόκολλα για αντιμετώπιση της βίας, της παραβατικότητας και της ρατσιστικής συμπεριφοράς στα σχολεία. Παράλληλα, διεξάγεται ενδελεχής διερεύνηση για το συμβάν και λαμβάνονται παιδαγωγικά μέτρα προς όφελος των μαθητών».

Στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο σημειώθηκαν και άλλα περιστατικά βίας τους τελευταίους μήνες και μάλιστα με τους ίδιους εμπλεκόμενους, κάτι που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους οργανωμένους γονείς.

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας, Κώστας Κώστα, ανέφερε στον «Φ» πως η διεύθυνση του σχολείου καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω και του υπερπληθυσμού. Όπως είπε στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν πλέον 623 μαθητές, ενώ η δυναμικότητά του δεν ξεπερνά τους 400. «Το θέμα αυτό έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου και τη Σχολική Εφορεία, αλλά δεν έγινε κάτι», σημείωσε.