Από δυσαρέσκεια συνοδεύεται η πολιτική της νυν ηγεσίας της Αστυνομίας Κύπρου σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αδειών για απόκτηση, κατοχή και μεταφορά πιστολιών και περιστρόφων.
Η φειδώ με την οποία δίδονται άδειες οπλοφορίας, αλλά και αποφάσεις για να παραδώσουν τον οπλισμό τους κάποια πρώην στελέχη της Αστυνομίας που αφυπηρέτησαν πρόσφατα, είχαν παρενέργειες.
Επηρεαζόμενα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του αστυνομικού Σώματος, τα οποία έχουν υπηρετήσει σε επιχειρησιακά πόστα και -όπως αναφέρουν- πολλάκις βρέθηκαν απέναντι από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, μιλούν για παραγνώριση των ιδιαζουσών προσωπικών συνθήκων τους.
Αυτά που μόλις καταγράψαμε δεν προέρχονται από πληροφορίες, αλλά από επώνυμες μαρτυρίες που έδωσαν στον «Φ» δύο πρώην στελέχη της αστυνομικής Δύναμης.
Ένα εκ των δύο στελεχών της Αστυνομίας μάς ανέφερε ότι πριν από 15 ημέρες έλαβε επιστολή με την οποία ενημερώθηκε ότι το αίτημά του στην ειδική επιτροπή της Αστυνομίας για παραχώρηση άδειας οπλοφορίας, απορρίφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη.
«Μας αφήνουν έρμαιο…»
Πρόσθεσε πως «είναι σαν να μας αφήνουν έρμαιο στα χέρια του υποκόσμου». Ανέφερε ότι για μια επταετία από το 1992 μέχρι και το 1998 το σπίτι του φρουρείτο, καθώς θεωρήθηκε ότι απειλείτο η ζωή του λόγω της συμμετοχής του σε νευραλγικό πόστο της Αστυνομίας για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Σε λίστα το όνομά του
Ανέφερε, ακόμη, πως άτομο το οποίο συμμετείχε σε εγκληματική ομάδα, όταν εντοπίστηκε νεκρό μετά που εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός, διαπιστώθηκε πως είχε στην κατοχή του λίστα με ονόματα. «Το πρώτο όνομα στη λίστα ήταν το δικό μου και είχα δεχθεί συστάσεις από το αρχηγείο Αστυνομίας για να προσέχω, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι απειλείτο η ζωή μου» πρόσθεσε.
Όπως υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα μας στο πρόσφατό του απορριφθέν αίτημα προκειμένου να του παραχωρηθεί άδεια οπλοφορίας, έχει καταγράψει τα πιο πάνω γεγονότα που «δείχνουν ότι απειλήθηκε άμεσα η ζωή μου».
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κι άλλα γεγονότα που είναι καλά γνωστά στο αστυνομικό Σώμα και φανερώνουν πως ήταν υπαρκτό το ενδεχόμενο πράξεων αντεκδίκησης σε βάρος του.
Μίλησε και για άλλα δεδομένα που καθιστούν απαραίτητη την παραχώρηση άδειας οπλοφορίας, εξηγώντας ότι πολύ εύκολα μπορεί να γίνει στόχος παρανόμων. Αναφέρθηκε και στο πόστο που είχε υπηρετήσει τελευταίως ως αστυνομικός διευθυντής επαρχίας και σε σχετικές αποφάσεις που έλαβε και προκάλεσαν δυσαρέσκεια εγκληματικών στοιχείων.
«Το ευχαριστώ…»
Το έτερο στέλεχος της Αστυνομίας που μας μίλησε κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Μάς εξήγησε ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους και κατά την χρονική περίοδο της αφυπηρέτησής του έλαβε επιστολή να παραδώσει πάραυτα το υπηρεσιακό του πιστόλι.
Το ζήτημα που εγείρεται, όπως ανέφερε, είναι ότι υπηρέτησε ως αξιωματικός σε νευραλγικά/επιχειρησιακά πόστα. Μίλησε για τη θητεία του στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σε ειδικό κλιμάκιο για αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, σε υπηρεσία πληροφοριών και κατέληξε λέγοντας πως ουκ ολίγες φορές το όνομα του ενεπλάκη σε υποθέσεις σε βάρος εγκληματικών στοιχείων, που μπορεί να προβούν σε αντίποινα.
Κατέληξε λέγοντας ότι «για χρόνια η οικία μου περιπολείτο προληπτικά», συμπληρώνοντας πως «αυτό, φαίνεται, είναι το ευχαριστώ που με προσωπικό κόστος και κίνδυνο της ζωής μου υπηρέτησα αυτό τον τόπο».
Υπαρχηγός: «Υπάρχει νομοθεσία που διέπει την όλη διαδικασία»
Ο «Φ» έθεσε ενώπιον του υπαρχηγού Αστυνομίας, Πανίκου Σταύρου, τη δυσαρέσκεια των δύο προαναφερθέντων αξιωματικών που έχουν αφυπηρετήσει πρόσφατα από το Σώμα, για το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να οπλοφορούν.
Ο κ. Σταύρου, ως επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Αστυνομίας που εξετάζει τα αιτήματα για παραχώρηση άδειας οπλοφορίας, σχολίασε ότι υπάρχει νομοθεσία που διέπει την όλη διαδικασία.
Πρόσθεσε πως γίνεται αξιολόγηση κινδύνου για εκάστη περίπτωση από μια μεγάλη ομάδα αρμόδιων στελεχών της Αστυνομίας, ότι προχωρούν σε σύσταση προς τον αρχηγό Αστυνομίας και μετά η σχετική πρόταση οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Εξήγησε πως υπάρχουν περί τα 6.000 μέλη στο αστυνομικό Σώμα της Κύπρου, θέλοντας να υποδείξει πως είναι σχετικά μεγάλος ο αριθμός των αστυνομικών που αφυπηρετούν κάθε χρόνο και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να παραχωρείται χωρίς φειδώ σχετική άδεια.
Μετά από συγκεκριμένο μας ερώτημα για πολιτογραφηθέντες, οι οποίοι έλαβαν άδειες οπλοφορίας για τους ιδιώτες φύλακές τους, απάντησε γενικότερα ότι το ζήτημα με πρόσωπα τα οποία έχουν ιδιωτική ασφάλεια, έχει ρυθμιστεί.
Μετά από νέα ερώτηση που του υποβάλαμε, ανέφερε πως πλέον παγκυπρίως οι άδειες οπλοφορίας ανέρχονται στις 25.

Μέχρι κι 60 στο παρελθόν
Εδώ να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχαμε εξασφαλίσει μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, οι άδειες οπλοφορίας πλησίαζαν τις 60.
Στη βάση ντοκουμέντων που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε, επτά τουλάχιστον πρόσωπα που βρίσκονταν στις σχετικές λίστες είχαν καθήκοντα συνοδών ή φρουρών Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν ευρέως γνωστοί λόγω και των εμφανίσεών τους με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δημόσιες εκδηλώσεις. Ένας εξ αυτών των επιχειρηματιών είχε λάβει και κυπριακή υπηκοότητα, εκτός από άδεια οπλοφορίας.
Επιπλέον, λίγο πριν από το 2020 ο αριθμός των πολιτικών που οπλοφορούσαν κυμαινόταν μεταξύ 5 και 7. Στις λίστες με τους κατόχους άδειας οπλοφορίας περιλαμβανόταν και ξένος επιχειρηματίας που είχε απασχολήσει τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης κι ελεγχόταν για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα, όπως και μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.
Συνοπτικά, άδειες οπλοφορίας μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας είχαν πρώην στελέχη της Αστυνομίας, νυν και πρώην πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, αλλά και ιδιώτες φύλακες τους, επίτιμος πρόξενος ξένης χώρας, Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πρώην αξιωματούχοι, δικηγόροι, στρατιωτικοί και πρόσωπα που εργάζονταν για πρεσβείες ξένων χωρών στην Κύπρο.
Πώς λαμβάνεται η απόφαση
Σύμφωνα με αστυνομική διάταξη που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2023, η επιτροπή «Αξιολόγησης Αιτήσεων για Παραχώρηση/Ανανέωση Άδειας Οπλοφορίας» απαρτίζεται από 10 αξιωματικούς. Πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής είναι ο εκάστοτε υπαρχηγός Αστυνομίας, ενώ σ’ αυτή συμμετέχουν ακόμη εννέα αξιωματικοί. Πρόκειται για τους τέσσερις βοηθούς αρχηγούς Αστυνομίας, τον διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Υ.ΔΑ.Π.), τον διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), τον οικείο αστυνομικό διευθυντή της επαρχίας όπου διαμένει ο αιτητής για απόκτηση άδειας οπλοφορίας και τον διοικητή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ). Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας μπορεί να καλέσει οποιονδήποτε άλλον εκπρόσωπο τμήματος, μονάδας ή υπηρεσίας της Αστυνομίας για να συμμετάσχει στη συνεδρία (συμβουλευτικά). Οι αποφάσεις (έγκριση/απόρριψη αιτήματος) λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η νικώσα ψήφος είναι αυτή του πρόεδρου της επιτροπής.