Η απόφαση να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις για την εκδήλωση του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών στις 23/3 και το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου, προκάλεσε αναταράξεις στις διωκτικές Αρχές της Δημοκρατίας.
Ο λόγος στην προκειμένη για την Αστυνομία Κύπρου και τον Γενικό Εισαγγελέα. Οι αναφορές του αρχηγού Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη, στην προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, ακολουθήθηκαν από την προχθεσινή αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Αρχηγός Αστυνομίας και υπουργός τοποθετούμενοι προχθές για το θέμα των ποινικών ευθυνών είπαν πως δεν υπήρξε δίωξη μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Χθες το πρωί, λοιπόν, ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργος Σαββίδης, εξέδωσε γραπτή τοποθέτηση επικρίνοντας τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Τοποθέτηση που έγινε λίγο μετά τις χθεσινές επικρίσεις προς το πρόσωπό του με αφορμή τα προχθεσινά διαμειφθέντα στη Βουλή.
Ο Γιώργος Σαββίδης έστρεψε πυρά προς το αστυνομικό σώμα, σημειώνοντας: «Από τη μελέτη του περιεχομένου του αστυνομικού φακέλου που τέθηκε ενώπιον μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους χειρισμούς της Αστυνομίας και το γεγονός ότι η ίδια η Αστυνομία απέκοψε την οδική κυκλοφορία στο συγκεκριμένο μέρος του αυτοκινητόδρομου καθώς και την ανοχή που επέδειξε στα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στον χώρο, δεν υπήρχε οποιοδήποτε περιθώριο προώθησης περαιτέρω ποινικής διερεύνησης ή ποινικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε συμμετέχοντος στην εκδήλωση».
Αργότερα και συγκεκριμένα νωρίς το απόγευμα, ακολούθησε ανακοίνωση της Αστυνομίας υπό τον τίτλο «Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών». Αφού πρώτα γίνεται γενικό σχόλιο για τα όσα είπε ο κ. Αρναούτης προχθές στη Βουλή, το μπαλάκι των ευθυνών για τις ποινικές διώξεις επιστράφηκε στο Γενικό Εισαγγελέα. «Όσον αφορά στους χειρισμούς της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αυτοί αναπτύχθηκαν σε λεπτομέρεια σε σχέση με τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν ποινικών αδικημάτων, παραμένουμε στη διάθεση της Νομικής Υπηρεσίας για τυχόν επαναξιολόγηση και οδηγίες για χειρισμό του μαρτυρικού υλικού, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο» είναι η σχετική αναφορά.
Πάντως, από τα όσα είπε προχθές στη Βουλή ο αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, συνάγεται ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να διερευνήσει ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα για το άναμμα φωτιάς (σ.σ. δυο φουκούδες), ωστόσο, δεν το έπραξε λόγω της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας. Παραθέτουμε την αρχική τοποθέτηση του Αρναούτη προχθές τη Βουλή και τη στιχομυθία που ακολούθησε:
Θεμιστός Αρναούτης: (…) Με βάση την ποινική έρευνα που έγινε, ο φάκελος τέθηκε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος συμφώνησε με την εισήγηση της Αστυνομίας ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθούν τα περισσότερα ποινικά αδικήματα που αναφέρονται στην έκθεση του ανακριτή. Θα τα πούμε, αν θέλετε, μετά… Όσον αφορά στο άναμμα της φωτιάς παρ΄ όλο που θα μπορούσε να γίνει περισσότερη διερεύνηση, ενόψει του μικρού χρονικού διαστήματος που διήρκησε το περιστατικό και των γενικότερων συνθηκών που επικρατούσαν δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα να μη γίνει περαιτέρω διερεύνηση (…).
Άριστος Δαμιανού: (…) Ως αποτέλεσμα των δυο ερευνών για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και για διοικητικές ευθύνες, η κατάληξη είναι ότι δεν υπάρχουν.
Θεμιστός Αρναούτης: Να σας απαντήσω. Να απαντήσω μια μια ερώτηση. Όσον αφορά τα ποινικά αδικήματα…
Μάριος Χαρτσιώτης: Ένα λεπτό γιατί είναι νομικό το θέμα.
Θεμιστός Αρναούτης: Ναι, ναι.
Μάριος Χαρτσιώτης: Πρώτα απ΄ όλα όσον αφορά την ποινική έρευνα υπάρχει ήδη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, με την οποία δίνει οδηγίες για μη περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων (…) Όχι «δεν υπάρχουν». Για να είμαστε ειλικρινείς να ακριβολογούμε κ. Δαμιανού γιατί είμαστε νομικοί.
Άριστος Δαμιανού: Το σέβομαι γιατί, έστω κι αν διαπιστώθηκε με βάση το τι η Αστυνομία έστειλε στη Νομική Υπηρεσία, η κατάληξη είναι για μη δίωξη. Να το βάλω έτσι;
Θεμιστός Αρναούτης: Να μην συνεχιστεί.
Μάριος Χαρτσιώτης: Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για μη περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
Ο «Φ» μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας είχε ζητήσει σχόλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Ο πολιτικός προϊστάμενος του αστυνομικού σώματος μας παρέπεμψε στις τοποθετήσεις του στη Βουλή μια ημέρα προηγουμένως.
Αναγνώρισε ότι στη διαμαρτυρία του κινήματος κυνηγών υπήρξαν «μη αποδεκτά γεγονότα» και σχολίασε ότι «αυτό είναι αναντίλεκτο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Αστυνομία, στη βάση και των τοποθετήσεων του αρχηγού στη Βουλή, υπό τις περιστάσεις ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε στη βάση της αρχής της αναλογικότητας.
Υπέδειξε, μάλιστα, ότι ο επικεφαλής της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, ανέλυσε επαρκώς τα δεδομένα και δεν άφησε αναπάντητα ερωτήματα για τους χειρισμούς της Αστυνομίας, επισημαίνοντας και τους κινδύνους σε ενδεχόμενο διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης.
Στη συνέχεια συσχέτισε τα όσα σημειώθηκαν στις 23 Μαρτίου στον αυτοκινητόδρομο με το υπό προώθηση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις. «Γι΄ αυτό κι εγώ κάλεσα να προχωρήσει επιτέλους η θεσμοθέτηση του νομοθετήματος» είπε αναφερόμενος στις προχθεσινές τοποθετήσεις του.
Σε σχέση με το θέμα των ποινικών διώξεων παρέπεμψε στην ακριβή τοποθέτηση που έκανε και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών (σ.σ. πιο πάνω) κι ανέφερε ότι αυτή η δήλωσή του έγινε στην παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.
Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία Κύπρου αρκέστηκαν στις τοποθετήσεις που έκαναν εντός της χθεσινής ημέρας.