Σε τροχιά ανοιχτής αντιπαράθεσης βρίσκονται ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης (ΚΟΕΚ), με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για ανακατανομή των διαδρομών στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας. Το επίμαχο ζήτημα έχει φέρει στην επιφάνεια βαθιές διαφωνίες αναφορικά με τη διαχείριση των δημόσιων αθλητικών υποδομών και τη συμμετοχή νεοεισερχόμενων σωματείων, όπως το ΑΠΟΕΛ, σε χώρους που χρησιμοποιούνται ήδη από παραδοσιακά και προσφυγικά σωματεία.
Η ένταση κορυφώθηκε με την χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΚΟΕΚ, Αλέξανδρου Χριστοφόρου, ο οποίος απάντησε στην ανακοίνωση του ΚΟΑ ημερομηνίας 15 Μαΐου, καταγγέλλοντας παραποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας και καταλογίζοντας μονομερή και επιζήμια διαχείριση εκ μέρους του Οργανισμού.
Σύμφωνα με την ΚΟΕΚ, το σωματείο ΑΠΟΕΛ, κατά την εγγραφή του ως δόκιμο μέλος το 2014, είχε αποδεχτεί ρητά ότι δεν θα διεκδικήσει διαδρομές σε εγκαταστάσεις όπου προπονούνται ήδη υφιστάμενα μέλη της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η σημερινή απαίτηση του ΑΠΟΕΛ για πρόσβαση στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο παραβιάζει τη συμφωνία αυτή, με αποτέλεσμα έξι Ναυτικοί Όμιλοι να καταθέσουν επίσημη καταγγελία για καταστρατήγηση του καταστατικού.
Από πλευράς του, ο ΚΟΑ υπερασπίζεται την απόφασή του, επικαλούμενος αρχές ισότητας και δικαιοσύνης στη χρήση δημόσιων υποδομών. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, εφαρμόστηκε «τεκμηριωμένη και διαφανής διαδικασία», με βάση καταγραφή χρήσης των διαδρομών σε ώρες αιχμής. Ωστόσο, η ΚΟΕΚ αμφισβητεί τη μεθοδολογία, υποστηρίζοντας πως η καταγραφή έγινε σε χρονική περίοδο που οι Ναυτικοί Όμιλοι βρίσκονταν σε φάση επαναλειτουργίας μετά από τριετές κλείσιμο του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να είναι «παραπλανητικά» και να μην αντικατοπτρίζουν τη δυναμική των σωματείων.
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Γιάννης Ιωάννου, δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι «ο Σταύλος του Αυγεία στον αθλητισμό θα καθαρίσει», αφήνοντας αιχμές για «νεποτισμούς» και «αντιδημοκρατικά καταστατικά». Η ΚΟΕΚ απάντησε ότι τέτοιου είδους ρητορική πυροδοτεί διχασμό και δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που απαιτεί η παρούσα συγκυρία.
Αμφότεροι οι φορείς επικαλούνται την επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ωστόσο η ΚΟΕΚ καταγγέλλει ότι ο ΚΟΑ παραθέτει αποσπασματικά μόνο τα σημεία που ενισχύουν τη θέση του, αγνοώντας άλλες κρίσιμες παραδοχές. Συγκεκριμένα, η ΚΟΕΚ επισημαίνει ότι στην επιστολή αναγνωρίζεται η έλλειψη υποδομών και οι πιθανές καταστροφικές συνέπειες αφαίρεσης διαδρομών από υφιστάμενα σωματεία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η απόφαση του ΚΟΑ στα προσφυγικά σωματεία, τα οποία -σύμφωνα με την ΚΟΕΚ- κινδυνεύουν με συρρίκνωση ή ακόμα και οριστικό κλείσιμο. Η μεταφορά δύο διαδρομών από το Ολυμπιακό στο Δημοτικό Κολυμβητήριο κρίνεται ανεπαρκής, καθώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η τελευταία δεξαμενή λειτουργεί κυρίως για το κοινό, περιορίζοντας δραματικά τη δυνατότητα προπονήσεων.
Καταλήγοντας, η ΚΟΕΚ καλεί τον ΚΟΑ να σταματήσει τις αποσπασματικές λύσεις και να εστιάσει στην ουσιαστική ενίσχυση της κολύμβησης, με τη δημιουργία νέων υποδομών και την αναβάθμιση υφιστάμενων, ειδικά στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου δεν υπάρχει κολυμβητήριο 50 μέτρων. «Η ανάπτυξη του αθλήματος δεν μπορεί να έρθει μέσα από συγκρούσεις και ανακατανομές που πλήττουν υφιστάμενους φορείς», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΟΕΚ.