Θέμα έκπτωσης του Μητροπολίτη Πάφου, δηλαδή απομάκρυνσης του από τον θρόνο της Μητροπόλεως, εξέτασε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ύστερα από όσα συνέβησαν με τον κ. Τυχικό τα οποία θεωρείται ότι τείνουν να υπονομεύσουν τον θεσμό του Αρχιεπισκόπου, ως προϊσταμένου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Όπως πληροφορείται το philenews, κάποιοι συμβούλευσαν τον Μακαριότατο πως θα ήταν καλύτερα να τεθεί σε αργία ο Μητροπολίτης Τυχικός, ενώ άλλοι φέρονται να εξέφρασαν τη θέση, πως όποιες κι αν είναι οι σκέψεις για το μέλλον του κ. Τυχικού, πρέπει να ακολουθηθούν οι πρόνοιες του Καταστατικού, κάτι το οποίο παραπέμπει σε βάθος χρόνου, σκανδαλισμό του ποιμνίου (το οποίο δεν συνήλθε καλά-καλά από το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ) και δημιουργίας άκρως αρνητικής εικόνας για την Εκκλησία.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα έκπτωσης στη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου η οποία συνέρχεται εκτάκτως. Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται να τίθεται θέμα αργίας του Μητροπολίτη Τυχικού και στην περίπτωση αυτή ο χρόνος εκτιμάται ότι δεν θα είναι μικρότερος των έξι μηνών, εκτός και αν ο Μητροπολίτης Πάφου αποκηρύξει τις πεποιθήσεις του για τους αιρετικούς και άλλους που θεωρεί ότι είναι εχθροί της ορθόδοξης πίστης κοκ.
Βεβαίως, είτε στην περίπτωση της έκπτωσης είτε στην περίπτωση της αργίας, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο υπό την έννοια ότι απαιτείται πλειοψηφία τριών τετάρτων από τους συνολικά 17 ιεράρχες που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο. Αυτό παραπέμπει σε 12-13 Συνοδικούς.
Οι σχετικές πρόνοιες απαντώνται στο άρθρο 14 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου το οποίο, προβλέπει μεν ότι «Αρχιερεύς (Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτης και Επίσκοπος), παραμένει στο θρόνο που εξελέγη ισοβίως», αλλά διευκρινίζει πως αυτός μπορεί να απομακρυνθεί στις εξής περιπτώσεις:
-Του Θρόνου απομακρύνεται ο Αρχιερεύς, λόγω τελεσιδίκου καταδίκης εις καθαίρεσιν, ή εις έκπτωσιν από του Θρόνου.
-«Εις περίπτωσιν καθ’ ην υφίστανται αποχρώσαι ενδείξεις περί τελέσεως υπό Αρχιερέως σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος, η Ιερά Σύνοδος δύναται, δι’ αποφάσεως, λαμβανομένης δια πλειοψηφίας των τριών τετάρτων των μελών αυτής, να αφαιρέσει απ’ αυτού την διοίκησιν και διαποίμανσιν της επαρχίας αυτού, μέχρι της εκδόσεως τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως.
-Περαιτέρω, εις όλως εκτάκτους και εξαιρετικάς περιστάσεις, εις ας υφίστανται αποχρώσαι ενδείξεις περί τελέσεως βαρυτάτου εκκλησιαστικού αδικήματος και έχει προκληθεί εις του λόγου τούτου ισχυρός σκανδαλισμός, δύναται προσέτι η Ιερά Σύνοδος να καταστήσει τούτον αργόν, δια της ως άνω πλειοψηφίας, μέχρις της εκδόσεως τελεσιδίκου δικαστικής αποφάσεως».
-Περαιτέρω προνοείται, πως «εις αμφοτέρας τας περιπτώσεις, προ της επιβολής των ως άνω διοικητικών μέτρων, ο Αρχιερεύς καλείται, γραπτώς, εις ακρόασιν ενώπιον τής Ιεράς Συνόδου».
Σημειώνεται, πως και μόνο το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συγκάλεσε εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο, καταδεικνύει πως η σημερινή Σύνοδος δεν έχει συγκληθεί απλώς για να νουθετήσει τον Μητροπολίτη Πάφου αλλά για να λάβει καθοριστικές αποφάσεις.
Βεβαίως, όλα αυτά απομένει να αποδειχθούν στην πράξη και όλα θα εξαρτηθούν και από το κατά πόσο από την όλη συμπεριφορά του Μητροπολίτη Τυχικού εγείρεται θέμα τάξης.
Υπενθυμίζεται πως ο Μακαριότατος σε δηλώσεις του στον «Φ» είχε αναφέρει πως με τον Μητροπολίτη Τυχικό έδειξε υπομονή και ίσως αναγνωρίζοντας, εν μέρει, και τη δική του ευθύνη (για το γεγονός ότι τον είχε δίπλα μου όταν ο ίδιος ήταν μητροπολίτης), έδωσε και στον ίδιο και στον εαυτό του χρόνο για να διαπιστώσει προς τα που οδηγούνται τα πράγματα».
«Όμως», συνέχισε ο Μακαριότατος, «όλα συγκλίνουν πως κάποιες καταστάσεις τείνουν να εδραιωθούν, αν δεν έχουν ήδη εδραιωθεί, οπόταν το λέω για πρώτη φορά, πως αν συνεχιστεί η παρούσα προσέγγιση εκ μέρους του σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία, να θέσω ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, θέμα τροποποίησης του άρθρου του Καταστατικού που αφορά την τοποτηρητεία.
Ο Μακαριότατος είχε αναφέρει και τα εξής στον «Φ»: «Ο Μητροπολίτης Πάφου τήρησε μια ανεξήγητη, θα έλεγα, στάση και δεν ξέρω γιατί. Βλέπει εχθρούς, κατά τη γνώμη μου ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν. Με πολλή θλίψη λέω ότι είναι κάτι το ανεξήγητο για μένα. Ανέμενα διαφορετική στάση από τον μητροπολίτη Πάφου. Ανέμενα συνεργασία. Προσπαθώ να μετρώ τις λέξεις μου αλλά έδειξε, πως να το πω, κάποιου είδους αγνωμοσύνη. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε μένα αλλά και στον προκάτοχο μου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, δεδομένου ότι επί δικής μας διοίκησης ο νυν μητροπολίτης στηρίχθηκε σπούδασε και χειροτονήθηκε. Παρ’ όλα αυτά δείχνει μια ανεξήγητη συμπεριφορά».
Σημειώνεται, πως όπως είχε αποκαλύψει το philenews, οι σχέσεις μεταξύ των δύο ιεραρχών είχαν διασαλευθεί μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Τυχικού να υποδεχθεί στην Πάφο την κάρα του Αποστόλου Παύλου όταν αυτή θα μεταφερόταν στην Πάφο, όπως είχαν συμφωνήσει οι μακαριστοί Πάπας Φραγκίσκος και Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.
Όταν τον ρωτήσαμε «κατά πόσον επιθυμεί να στείλει κάποιο μήνυμα στον κ. Τυχικό», είχε απαντήσει: «Με την ευκαιρία κάνω έκκληση στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του, επειδή δεν πρέπει να επανέλεθει στον Μεσαίωνα». Πρέπει, πρόσθεσε, να προχωρά μπροστά, κατευθυνόμενος βεβαίως πάντοτε από την πυξίδα της ορθοδοξίας.
Όταν ζητάμε την άποψη του για τους λόγους που οδήγησαν τον Μητροπολίτη Πάφου να διαμορφώσει τέτοιες απόψεις, λέει ότι: «Θεωρώ ότι κάποιοι βρίσκονται πίσω του προσπαθώντας να τον ποδηγετήσουν».
Στο ερώτημα κατά πόσον φοβάται μήπως η Μητρόπολη Πάφου ξεκόψει από το λαό, απάντησε: «Φοβάμαι μήπως ο Μητροπολίτης μετατραπεί σε όργανο κάποιων και οδηγηθεί σε κακοτόπια από τα οποία δεν θα μπορεί να ξεφύγει ομαλά», συμπληρώνει ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.