Εντείνεται ο σάλος γύρω από τον τερματισμό των υπηρεσιών της δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με τις αντιδράσεις να ποικίλουν και να περιστρέφονται γύρω από πόρισμά της στη θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου και τη σύγκρουση με τον διοικητικό πρόεδρο του Δικαστηρίου Λεμεσού.

Η δικαστής παύθηκε μια ημέρα πριν την μονιμοποίησή της από τους εφτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συνέρχονται ως Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να την ακούσουν, τερμάτισαν τις υπηρεσίες της, ενώ με ενδιαφέρον αναμένει ο δικηγορικός κόσμος την ανακοίνωση του Συμβουλίου για τους λόγους που δεν μονιμοποίησε τη συγκεκριμένη δικαστή.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρακτική, δηλαδή να μη μονιμοποιηθεί ένας δικαστής, πολύ σπάνια εφαρμόζεται και οι ελάχιστοι δικαστές που αποπέμφθηκαν στα χρονικά ήταν για άλλους λόγους, όχι γιατί δεν ήταν κατάλληλοι για μονιμοποίηση. Όπως ανέφεραν στο philenews νομικοί, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συμμετέχουν εκτός από τους εφτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και δύο δικηγόροι, μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου που πληρούν κάποια κριτήρια. Με αυτή την σύνθεση το Συμβούλιο συνέρχεται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με διορισμούς και προαγωγές δικαστών.

Για τα ζητήματα που αφορούν πειθαρχικά ή τερματισμό υπηρεσιών, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνέρχεται από μόνο του, χωρίς τον Γενικό Εισαγγελέα και τους δικηγόρους. Στην περίπτωση της κ. Βαρωσιώτου, συνήλθαν μόνοι οι εφτά δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αποφάσισαν την αποπομπή της από το Σώμα. Ενδεχομένως να είχαν ακούσει τον διοικητικό πρόεδρο του Δικαστηρίου όπου υπηρετούσε για να εκφράσει την άποψή του για το έργο της.

Αναμένεται ότι σήμερα το Συμβούλιο θα γνωστοποιήσει την απόφασή του, ωστόσο, είναι άγνωστο κατά πόσο θα εξηγήσει τους λόγους που το οδήγησαν στη λήψη της, αφού δεν συνηθίζεται αυτή η πρακτική. Το γεγονός, όμως, ότι δεν ακούστηκε η κ. Βαρωσιώτου ενώπιον του Συμβουλίου για να εκφέρει τη γνώμη της, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα επικαλεστεί η ίδια στην περίπτωση που προχωρήσει με τα επόμενα βήματα.

Όπως εξήγησε σήμερα στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς, με το διορισμό ενός δικαστή, του δίνεται η θέση προσωρινά. Πριν το 2023 ήταν για ένα χρόνο και τώρα για δύο. Με το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, γίνεται μια ανασκόπηση του έργου το οποίο έχει παράξει και λαμβάνεται η τελική απόφαση για μονιμοποίηση. Έτσι συνέβη και με την κ. Βαρωσιώτου, με το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως μην προχωρήσει στη μονιμοποίησή της.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μια πρωτοφανή ή παράξενη απόφαση, ο κ. Βορκάς αναφέρει ότι είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, ενώ αρκετές φορές δικαστές έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού και κάποιοι έχουν απολυθεί μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να απαντήσει σε αυτά που της προσάπτονται και οδήγησαν στην απόφαση για μη μονιμοποίησή της, αναφέρει: «Φαίνεται να στερείται το δικαίωμα της ακρόασης ο προσωρινός δικαστής για να εκφράσει τις απόψεις του σε εκείνα τα οποία του «καταλογίζονται» κατά τρόπο που να μην επιτρέψουν την μονιμοποίησή του».

Επισημαίνει ότι η κ. Βαρωσιώτου έχει το δικαίωμα να ζητήσει να λάβει τα πρακτικά του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό, το Συμβούλιο υποχρεούται να δώσει τα πρακτικά. «Έχει και το δικαίωμα να αποταθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο απαρτίζουν οι δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και να ακουστεί και να κριθεί κατά πόσο αιτιολογείτο ή όχι η μη μονιμοποίηση της συγκεκριμένης δικαστού». Ο κ. Βορκάς σημειώνει ότι είχαν αποταθεί δικαστές στο παρελθόν στο δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο και κέρδισαν, με αποτέλεσμα να ζητηθεί επανεξέταση από το πρωτοβάθμιο.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δικαστής ήταν αυτή που εξέδωσε το πόρισμα για τον Θανάση Νικολάου, ο πρόεδρος των δικηγόρων είπε ότι δέχεται πολλά τηλεφωνήματα για εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ανώτατο, λόγω της διασύνδεσης της δικαστού με την υπόθεση Θανάση Νικολάου.  «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κατά την ταπεινή μου άποψη, διότι ζούμε σε μια πολιτεία με τα προβλήματά της, δεν πρέπει να τα μεγαλώνουμε τα προβλήματα, πρέπει να τα λύνουμε. Αυτό είναι που πιστεύω προσωπικά τουλάχιστον. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε σε αυτή την απόφαση».

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες που είχε η δικαστής με τον πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου, ο κ. Βορκάς εξηγεί ότι σύμφωνα με τον νόμο, στις διαδικασίες θανατικών ανακρίσεων έχει ρόλο ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου. «Δεν είμαι γνώστης της παρέμβασης της οποίας ζήτησε να κάνει ο συγκεκριμένος πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Κάθε δικαστής δεν δικάζει μια υπόθεση, καθημερινά μπορεί να έχει μπροστά του μια σειρά από υποθέσεις, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι στο τι τέθηκε ενώπιον του Ανώτατοι Δικαστικού Συμβουλίου. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία δεν ξέρουμε».

Σημείωσε τέλος, ότι το θέμα πρόκειται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρία του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Σημειώνεται ότι η κ. Βαρωσιώτου έχει το δικαίωμα καταχώρησης ένστασης στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου εκεί θα ακουστεί και θα γίνει γνώστης των λόγων για τους οποίους δεν μονιμοποιήθηκε.