Σε μια νέα στρατηγική κατεύθυνση για ενίσχυση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος προχωρά το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για την παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υπουργού Μαρίας Παναγιώτου και με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών οργανώσεων, αποφασίστηκε σειρά στοχευμένων μέτρων στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων, με έμφαση στην παραγωγικότητα των μονάδων.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την κατάργηση της κεφαλικής επιδότησης και την αντικατάστασή της με ενίσχυση βάσει της παραγωγικότητας. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και αποσκοπεί ξεκάθαρα στην αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, στηρίζοντας ουσιαστικά τις μονάδες που μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα, για το 2025 η επιδότηση διπλασιάζεται για τις εκμεταλλεύσεις που επιτυγχάνουν ετήσια παραγωγικότητα ίση ή άνω των 230 λίτρων ανά θηλυκό ζώο (Κατηγορία Α), ανεβαίνοντας από τα 9 ευρώ στα 19 ευρώ ανά ζώο. Οι υπόλοιπες εκμεταλλεύσεις (Κατηγορία Β), με παραγωγικότητα κάτω από τα 230 λίτρα αλλά άνω των 115 λίτρων, θα λάβουν στήριξη 5 ευρώ ανά ζώο, μόνο για το 2025.

Κίνητρα για μακροχρόνιο προγραμματισμό

Το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση της απαιτούμενης παραγωγικότητας για τα επόμενα έτη: 250 λίτρα για το 2026 και 300 λίτρα για το 2027. Πρόκειται για σχεδιασμό τριετίας, με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που δίνει στους αιγοπροβατοτρόφους τη δυνατότητα προγραμματισμού και επενδύσεων με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Για πρώτη φορά, επίσης, η επιδότηση συνδέεται με την ψηφιακή καταγραφή της παραγωγής μέσω ειδικού λογισμικού, με σκοπό την πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία στα δηλωθέντα στοιχεία. Μόνο όσοι συμμετέχουν στο σύστημα καταγραφής και παραδίδουν γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία θα θεωρούνται επιλέξιμοι προς ενίσχυση.

Η Υπουργός Γεωργίας και οι αγροτικές οργανώσεις καλούν τους αιγοπροβατοτρόφους να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους, ενθαρρύνοντάς τους να αξιοποιήσουν και το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ για εκσυγχρονισμό και βιωσιμότητα των μονάδων τους.