Την άμεση αποφυλάκιση 29χρονου που είχε καταδικαστεί από Επαρχιακό Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού ηλικίας 15 ετών, διέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση λήφθηκε μετά από έφεση που άσκησε ο 29χρονος, ο οποίος θεώρησε την ποινή έκδηλα υπερβολική. Σημειώνεται ότι ο εφεσείων έκτισε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης ο εφεσείων, ο οποίος κατάγεται από τη Ρουμανία, είχε σεξουαλική επαφή με 15χρονη ομοεθνή του. Συνεπεία της πιο πάνω παράνομης συμπεριφοράς του, ο 29χρονος αντιμετώπισε κατηγορία που αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση παιδιού, το οποίο δεν είχε φτάσει στην ηλικία συναίνεσης που ορίζεται το 17ο έτος ηλικίας. Σημειώνεται ότι ο Νόμος έχει στο επίκεντρό του την προστασία των παιδιών, τα οποία δεν έχουν την ωριμότητα να αποφασίζουν κατά πόσο θα έχουν ερωτικούς συντρόφους και κατ’ επέκταση τα πρόσωπα με τα οποία θα αναπτύξουν σεξουαλικές δραστηριότητες.

Η υπόθεση αρχικά καταχωρίστηκε ενώπιον Κακουργιοδικείου, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες όπως η υπόθεση εκδικαστεί, και εκδικάστηκε, από Επαρχιακό Δικαστήριο. Η επιλογή αυτή του Γενικού Εισαγγελέα δεν συνιστά ελαφρυντικό παράγοντα. Δέον να τονιστεί ότι η ανώτατη ποινή φυλάκισης που μπορεί να επιβληθεί από Επαρχιακό Δικαστήριο είναι τα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο εφεσείων παραδέχθηκε αμέσως την κατηγορία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, εξέφρασε τη μεταμέλεια του και ήταν λευκού ποινικού μητρώου. Στην αιτιολογία του λόγου έφεσης καταγράφεται πως το πρωτόδικο δικαστήριο δεν έδωσε τη δέουσα βαρύτητα στις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος, τις προσωπικές περιστάσεις του εφεσείοντα συμπεριλαμβανομένων των μετριαστικών παραγόντων που τον αφορούν.

Σύμφωνα πάντα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά εκτέθηκαν ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου, ο 29χρονος και η 15χρονη γνωρίζονταν από προηγουμένως και διατηρούσαν αισθήματα ο ένας για τον άλλο. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 29χρονου ανέφερε πως τα πιο κάτω στοιχεία που είχαν τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου (και τα οποία παρατίθενται αυτολεξεί) δικαιολογούσαν επιεικέστερη αντιμετώπιση:

(α) Η ομολογία του εφεσείοντα ότι ήλθε σε συνουσία με την ανήλικη κατόπιν επιθυμίας και των δύο και η απουσία οποιασδήποτε μορφής βίας παρά μόνο αισθήματα αγάπης.

(β) Οι προθέσεις του εφεσείοντα απέναντι στην ανήλικη ήταν γνήσιες, υπήρξε αληθινός έρωτας και αγάπη και των δύο, αγνά συναισθήματα χωρίς να έχει στόχο μόνο τη σεξουαλική πράξη, αφού υπήρχε αποδεδειγμένα δεσμός εν γνώσει των γονιών.

(γ) Το λευκό ποινικό μητρώο του εφεσείοντα, το οποίο αποδεικνύει τον πρότερο έντιμο βίο του.

(δ) Την ειλικρινή μετάνοια του, η οποία πηγάζει από την παραδοχή του και το γεγονός ότι το όλο συμβάν δεν έγινε με σκοπό την έκθεση της ανήλικης.

(ε) Το γεγονός ότι οι γονείς γνώριζαν για τη σχέση της ανήλικης με τον εφεσείοντα και δεν αντέδρασαν, πολύ πριν την καταγγελία στην Αστυνομία».

Η υπεράσπιση του εφεσείοντα ανέφερε ότι το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε σχεδόν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης που μπορούσε να του επιβάλει.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο τονίζει ότι επανειλημμένα έχει τονιστεί ότι η παραδοχή θα πρέπει να αμείβεται με σχετική έκπτωση στην ποινή, αφού αφενός αυτό ενθαρρύνει τους αδικοπραγούντες να παραδέχονται ενοχή και να εξοικονομείται έτσι πολύτιμος χρόνος και αφετέρου η παραδοχή αποτρέπει την αναγκαιότητα παρουσίασης των θυμάτων στο δικαστήριο ως μαρτύρων κατηγορίας και την αναβίωση των θλιβερών γεγονότων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι οι ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης και η άμεση παραδοχή του εφεσείοντα δεν είχαν την ανάλογη έκπτωση στην ποινή, ενώ τονίζει ότι αν στα πιο πάνω προστεθεί το λευκό του ποινικό μητρώο και το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, τότε η επιβληθείσα ποινή καθίσταται έκδηλα υπερβολική και δικαιολογεί την παρέμβαση του Εφετείου.

Καταλήγοντας, το Ανώτατο Δικαστήριο τονίζει ότι «με δεδομένο ότι ο εφεσείων βρίσκεται στη φυλακή από τις 26/6/2020, βρίσκουμε ότι η ποινή φυλάκισης που έχει εκτίσει μέχρι σήμερα, συνιστά ενδεδειγμένη τιμωρία και μειώνουμε την επιβληθείσα ποινή φυλάκισης σε τόση έκταση ώστε να αποφυλακιστεί αμέσως».