Ο Πανίκος Νεοκλέους (συγγραφέας-ερευνητής), γράφει με αφορμή τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον τέως πια Επίτροπο Εθελοντισμού.

Δεν πρόλαβε να κοπάσει ο θόρυβος με τα «χρυσά διαβατήρια» και μπροστά μας έχουμε άλλο ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Μετά και την αποκάλυψη των στοιχείων του νέου σκανδάλου το πρώτο εύλογο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό του απλού πολίτη είναι: Όταν ο κ. Γ. Γιαννάκη υπέβαλλε την αίτηση για διορισμό του επισυνάπτοντας τα διάφορα έγγραφα όπως το αντίγραφο του απολυτηρίου και το δίπλωμα σπουδών του, αυτοί που τον προσέλαβαν δεν είδαν τις οφθαλμοφανέστατες παραποιήσεις που είχε κάνει σε αυτά; Στη συνέχεια όταν ο Πρόεδρος τον διόριζε στη σημαντική θέση του Προέδρου Νεολαίας, ούτε αυτός είδε τις σοβαρότατες παραποιήσεις;

Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και τώρα, αντί της παραδειγματικής τιμωρίας του κ. Γιαννάκη, είναι βέβαιο ότι και πάλι ο Κύπριος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει (πέραν των εκατοντάδων χιλιάδων που ήδη πλήρωσε σε μισθούς και άλλα ωφελήματα του κ. Γιαννάκη) για την αγορά αυτοκινήτου και πιθανότατα μιας γενναιόδωρης αποζημίωσης σε έναν άνθρωπο που φέρεται να έχει πλαστογραφήσει επίσημα έγγραφα όπως είναι το απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και το πανεπιστημιακό του δίπλωμα.

Τελικά ποιο ή ποια είναι τα μηνύματα που στέλνει στη νεολαία τόσο ο ίδιος ο μέχρι προ ολίγων ημερών επικεφαλής του κρατικού φορέα Νεολαίας όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος τον διόρισε στη θέση αυτή;

Ξεκάθαρο το μήνυμα: Κλέψετε και μη φοβάστε. Όλο και κάποιοι ημέτεροι θα σας καλύψουν. Όλο και κάποιο παράθυρο στην ουσιαστικά ανύπαρκτη Δικαιοσύνη θα βρεθεί για να σας προστατέψει και αντί της παραδειγματικής τιμωρίας θα σας αγοράσουν μέχρι και αυτοκίνητο για τις παρανομίες σας. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ενταχθείτε σε κάποιο κόμμα για να έχετε «πλάτες».

Πέρυσι ο δεύτερος τη τάξει της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί λόγω ανάμιξης του στο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια». Θα πάω πιο πίσω αλλά λόγω περιορισμού στο μέγεθος του κειμένου, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Απλά και επιγραμματικά  θα υπενθυμίσω τα σκάνδαλα στο Χρηματιστήριο, τον Συνεργατισμό, την έκρηξη στο Μαρί, την κατάρρευση της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου που μόλις είχε διορθωθεί, το «άνοιγμα» του φακέλου της Κύπρου και άλλα, επειδή θα χρειαστεί να γραφτούν ολόκληρα βιβλία για αυτά. Τι να πει και τι να γράψει κάποιος για κάποιους λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας ή για κάποια μέλη της Αστυνομίας οι οποίοι λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας τους σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά αυτοκτονούν ή οικογένειες ξεκληρίζονται;

Μιλώντας είτε σε προσωπική βάση είτε με βάση τα αποτελέσματα των εκάστοτε δημοσκοπήσεων, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των απλών ανθρώπων απέναντι στη διαφθορά των κυβερνώντων και όχι μόνο. Και ενώ η απογοήτευση που επικρατεί απέναντι τους είναι τεράστια, αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ ακόμα δεν είναι η μεγάλη αποχή, αλλά η μεγάλη συμμετοχή στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις. 

Μήπως αυτό το 60%-70% που πάνε στις κάλπες ελπίζει ακόμα σε καλύτερες μέρες;

Πιστεύω ακράδαντα ότι έστω και λίγοι τίμιοι υποψήφιοι βουλευτές υπάρχουν στα διάφορα κόμματα. Αν όμως δεν εφαρμοστεί η οριζόντια ψηφοφορία, είναι αδύνατο να περιοριστεί η κομματική διαφθορά, όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα.