Ο Χαράλαμπος Μερακλής θεωρεί πως η απουσία ευέλικτης διπλωματίας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού.

Η απουσία μιας ευέλικτης διπλωματίας από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας έχει οδηγήσει σε πάμπολλες και απερίγραπτες περιπέτειες που αντί να θέσουμε ένα τέλος σ’ αυτές εξακολουθούμε να παραπαίουμε και να μη πείθουμε με τα επιχειρήματα που θέτουμε τη διεθνή διπλωματία και διεθνή κοινωνία γιατί έχουμε ξεφύγει από την αρχική συμφωνία της σύστασης του κυπριακού κράτους και τις μετέπειτα εξελίξεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα και μας οδηγούν σε ακατανόμαστες περιπέτειες επειδή υπερβάλουμε τους εαυτούς μας και ενεργούμε με μη σωστούς διπλωματικούς ελιγμούς.

Οι σωστοί διπλωματικοί ελιγμοί και σχεδιασμένες ορθολογικές στρατηγικές είναι τα στοιχεία που δημιουργούν τους κατάλληλους κρατικούς θεσμούς διαχείρισης της οποίας διπλωματικής αποτυχίες και μπορούν εάν χρησιμοποιηθούν σωστά να αυξήσουν τη φήμη, πειθώ και τους στόχους της χώρας μας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε υιοθετήσει και αναπτύξει μια τέτοια στρατηγική που θα κρίνει στην πράξη τα αποτελέσματα των πολιτικών που αναπτύξαμε μέχρι σήμερα που να εστιάζονται στην ανάλυση του διεθνούς και τοπικού περιβάλλοντος όπου προσδιορίζονται οι πολιτικές των αντιπάλων μας και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον στρατηγικό ορίζοντα του κράτους μας.

Όπως αποδεικνύουν οι μέχρι τώρα πολιτικές μας αποδόσεις φέρουν στην επιφάνεια ότι δεν έχουμε εξωστρέφεια, διαδραστικότητα, διορατικότητα και αξιοπιστία.

Αυτές όλες οι αποδομήσεις μας οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη επικοινωνίας με τη διεθνή κοινή γνώμη ούτως ώστε να γίνουν κατανοητές οι αξίες, οι ιδέες, οι επιδιώξεις και πολιτικές μας καθώς επίσης δεν έχουμε αναπτύξει όλα τα επιστημονικά πεδία (πολιτικής επιστήμης, κοινωνικής ψυχολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας και marketing).

Μέχρι τώρα η διπλωματική μας δράση επικεντρώθηκε στον πόλεμο των ιδεών του αντιπάλου μας με στόχο να κερδίσουμε την ξένη κοινή γνώμη έναντι των θέσεων του που ανάπτυξε

Η απουσία μιας καλής φήμης γύρω από τη χώρα μας συνιστά εμπόδιο για την επίτευξη καλών και επιτυχημένων συμμαχιών και την δημιουργίας αποτελεσματικών ομάδων πίεσης, στάσεων κ.λπ.

Για να έχουμε αποτελεσματική και ευέλικτη διπλωματία χρειαζόμαστε μεθολόγηση, σωστές αποφάσεις και ευχέρεια στη χρήση αναλυτικών εργαλείων. Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει να στραφούμε προς τη Διδακτική Ιστορία μακριά από το καμουφλαρισμένο εγχειρίδιο προπαγάνδας. Η μέχρι τώρα ιστορική μας πορεία μας διδάσκει το γιατί και πώς έγιναν τα λάθη ηγεσιών και λαού με αρνητικά αποτελέσματα για την Κύπρο μας. Μας διδάσκει και δεν τη διδάσκουμε εμείς εκ τον υστερών και εκ του ασφαλούς. Η ιστορική γνώση μας όπως συμβαίνει μέχρι τώρα με δοξασίες, εμμονές ή ενδο-επιστημονικές αντιπαραθέσεις καθώς και με συντηρητικές/ παραδοσιακές εκδοχές και κομματικές παρεμβολές κάμνουν κακό στην αυτογνωσία του λαού μας.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας κάθε τι το εθνικιστικό, ανιστόρητο και μισαλλόδοξο στοιχείο και να γίνουμε μέρος μιας νέας Κύπρου όπου θα μας κάνει χαρούμενους όπως πριν και να μην επιστρέψουμε στη διχοτόμηση του νησιού και λαού μας που θα οδηγήσει όλους σε νέες περιπέτειες και αυτοκαταστροφή.

Αυτό απαιτεί η ευέλικτη διπλωματία και ορθολογιστική πολιτική και πως ο ρεαλισμός δε σημαίνει μειοδοσία.