Ο Γιώργος Παπακυριάκου, με αφορμή άρθρο του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φ», γράφει πως η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, αλλά και άλλα κράτη, βοήθησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στις συνόδους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (σήμερα Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας) σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την προσπάθεια της Τουρκίας για αναβάθμιση των Τ/κ. 

Με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του φίλου Ανδρέα Πιμπίσιη στην έκδοση της εφημερίδας σας με ημερομηνία 21/5/21 και τίτλο «Δύσκολο πράγμα να στηρίζεις Ισραήλ». Είναι αρκετά τα σημεία στο άρθρο που μπορώ να  εκφράσω τεκμηριωμένα την αντίθετη άποψη, αλλά λόγω χώρου θα περιοριστώ μόνο σε ένα σημείο και τούτο για αποκατάσταση της αλήθειας. Προς το τέλος του άρθρου, ο έγκριτος αρθρογράφος γράφει: «Όσο και να ψάξει κάποιος θα δυσκολευτεί να βρει μια σύνοδο (Ισλαμική) όπου συζητήθηκε το Κυπριακό και οι Παλαιστίνιοι να σηκώσουν ανάστημα κατά της Τουρκίας».

Αν κάποιος δεν ασχολήθηκε με τις Ισλαμικές Διασκέψεις ή δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί ο Οργανισμός αυτός ασφαλώς και δικαιολογημένα καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό.

Υπηρέτησα στο ΓΤΠ από το 1978 μέχρι το 2012 και από το 1983 μέχρι το 2000 είχα την τύχη να παρακολουθήσω δια ζώσης όλα τα συνέδρια υπουργών Εξωτερικών και κορυφής, πλην αυτών που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και την Σαουδική Αραβία. Η χρονική απόσταση από τότε νομίζω ότι μου επιτρέπει να αναφέρω κάποια ανώδυνα γεγονότα τα οποία περιήλθαν σε γνώση μου, με σκοπό την παρουσίαση των αληθινών γεγονότων.

Το 1983 στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μπανγκλαντές, λίγες μέρες μετά τη μονομερή ανακήρυξη κράτους από τον Ντενκτάς, στην υπουργική σύνοδο ήταν ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην πολιτική επιτροπή κ. Ζόχντι Αλ Τάραζι (εκπρόσωπος της ΟΑΠ στον ΟΗΕ) που με βοήθησε με παρέμβαση προς την Γραμματεία ώστε να μην αναφέρεται ο Αττακόλ ως υπουργός αλλά ως εκπρόσωπος της κοινότητας των Τ/κ.

Τον Ιανουάριο του ’84 στο Μαρόκο (Σύνοδος Κορυφής) και πάλι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αραφάτ συνέβαλε ώστε να απαλειφθούν κάποιες αρνητικές αναφορές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τον Δεκέμβριο του ’84 στην Υεμένη (υπουργική σύνοδος) ο πρέσβης της Παλαιστίνης με παρέλαβε στο αεροδρόμιο και έθεσε στη διάθεση μου αυτοκίνητο με οδηγό για να διευκολυνθώ στο έργο μου. Με ενέργειες του Φαρούκ Καντούμι (ΥΠΕΞ των Παλαιστινίων) δεν πήρε η Τουρκία το μέγιστο των επιδιώξεων της.

Τον Αύγουστο του 1990 στην υπουργική σύνοδο που έγινε στο Κάιρο, ο Ζακαρία Απτούλ Ραχήμ άλλως Αμπού Γιάχια, (ήταν ο πρώτος πρέσβης των Παλαιστινίων στην Κύπρο) μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στο συνέδριο, χαστούκισε δημόσια Παλαιστίνιο υπάλληλο της Γραμματείας γιατί είχε κυκλοφορήσει έγγραφο στο οποίο ο Τ/κ εκπρόσωπος αναφερόταν ως υπουργός και τον υποχρέωσε να εκδώσει άλλη ανακοίνωση χωρίς αναφορά σε υπουργό.

Στην υπουργική σύνοδο που έγινε στην Μαλαισία, η Τουρκία εκβίαζε τους Παλαιστινίους και τους Σύρους ότι δήθεν υποθάλπουν την τρομοκρατία και λόγω της δυσχερούς θέσης τους δεν επιθυμούσαν να θέσουν πρώτοι το Κυπριακό. Ανέλαβε να το πράξει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Γουϊάνα Τζορτζ Χάλακ (παλαιστινιακής καταγωγής). Ο Παλαιστίνιος Ζόχντι Αλ Τάραζι επικεφαλής των Παλαιστινίων στην πολιτική επιτροπή, έχοντας την άποψη ότι ο Τζορτζ δεν ήξερε καλά το Κυπριακό ανέλαβε να γράψει μαζί μου την παρέμβαση του για το Κυπριακό.

Θα περιοριστώ σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο σεβόμενος τον χώρο σας αλλά θα προσθέσω λίγες γραμμές ακόμα για τον τρόπο λειτουργίας των Ισλαμικών Διασκέψεων.

Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση χωρίς αρνητικές ψήφους. Η Τουρκία εκβίαζε το φιλοκυπριακό λόμπι ότι αν αντιταχθούν στα όσα εκείνη προτείνει για το Κυπριακό τότε θα μπλοκάρει θέματα που ενδιέφεραν χώρες του φιλοκυπριακού λόμπι. Είναι για τον λόγο αυτό που τα ψηφίσματα του υπό αναφορά οργανισμού είναι αρνητικά για την Κύπρο και απλά συνοδεύονται από επιφυλάξεις αριθμού χωρών. Οι χώρες αυτές δεν είναι πάντα οι ίδιες. Σταθερές ήταν η Παλαιστίνη, η Συρία, η Αλγερία και ο Λίβανος. Κατά περιόδους τις ακολουθούσαν η Αίγυπτος, το Ιράν, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σήμερα, λόγω της σθεναρής στάσης του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, κάποιες φορές δεν εκδίδονται ψηφίσματα για το Κυπριακό και όταν εκδίδονται κινούνται στο λεκτικό πιο παλιών ψηφισμάτων.

Αγαπητή σύνταξη, σκοπός της απάντησης μου δεν είναι η αντιπαράθεση με τον φίλο Ανδρέα Πιμπίσιη αλλά η παρουσίαση της αλήθειας και της κατάστασης ως έχει.