Ο Χριστόφορος Ιωάννου θεωρεί εξαιρετικά αμφίβολη ως προς το αποτέλεσμα την απόφαση της κυβέρνησης για τον χορό στα κέντρα διασκέδασης
Με τη λογική μπορείς να κερδίσεις μάχες αλλά και να αποξενώσεις ταυτόχρονα. Οι τελευταίες όμως αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα εστίασης αδιαμφισβήτητα θα μπορούσαν να ρίξουν στον Ταΰγετο όλες τις έννοιες περί λογικής. Μπορεί οι κυβερνώντες όπως διαμήνυσαν να έχουν συλλογιστεί και προβληματιστεί αρκετά ως προς την τελική μορφή των διαταγμάτων, αλλά προφανώς και εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχτεί ότι χωρίς τη στοιχειώδη λογική ο συλλογισμός αποδεικνύεται ανούσιος. Κατ’ επέκταση συλλογισμοί βασισμένοι σε λάθος λογική, οδηγούν συνήθως με μαθηματική ακρίβεια σε ανακριβή συμπεράσματα και κατ’ επέκταση πράξεις.
Η πλάνη του «κατόπιν τούτου άρα εξαιτίας τούτου», δηλαδή το λάθος που κάνουμε συχνά όταν υποθέτουμε ότι επειδή ένα πράγμα ακολουθεί το άλλο, αυτό το πράγμα προκλήθηκε από το άλλο, μπορεί για προφανείς λόγους να εξηγήσει ίσως τα πιο πολλά από τα καθημερινά μας λανθασμένα συμπεράσματα. Στο κλασικό παράδειγμα που ο ηλικιωμένος κύριος αδυνατεί να ικανοποιήσει την νεότερη κυρία κατηγορώντας τη ζέστη λόγω του χαλασμένου ανεμιστήρα, προστίθεται πλέον η ευφάνταστη απόφαση για απαγόρευση του λικνίσματος – του «σούσματος δηλαδή – γύρω από το τραπέζι, με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα μετάδοσης του ιού είναι αποτέλεσμα του λικνίσματος.
Επιπλέον, η στάση της κυβέρνησης ως προς τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που λαμβάνονται φαίνεται να επιβεβαιώνει και μια άλλη λανθασμένη προσέγγιση που παρατηρείται συνεχώς σε όλα τα φάσματα της καθημερινότητας μας, την ούτω καλούμενη πλάνη της προσφυγής στην αυθεντία, όταν δηλαδή παραθέτουμε ως μοναδική επιβεβαίωση της άποψης μας, τη γνώμη μιας αυθεντίας παρά τις πειστικές ενδείξεις για το αντίθετο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές και λανθασμένες αποφάσεις χωρίς κριτική σκέψη. Επίσης. σύμφωνα με το παράδοξο του Ζήνωνα, ένας φαινομενικά ορθός συλλογισμός όπως το να απαγορεύεται ο χορός στα εστιατόρια για έλεγχο της διασποράς του ιού, μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς λανθασμένα και τραγελαφικά συμπεράσματα και αποτελέσματα.
Κλείνοντας, η αναζήτηση της λογικής στις πράξεις του οποιουδήποτε ή ακόμα και στις δικές μας, στο πλαίσιο της παράλογης καθημερινότητας μας είναι εξαιρετικά αμφίβολη ως προς το αποτέλεσμα. Ή όπως είπε και ο Μπέρτραντ Ράσελ «λέγεται ότι ο άνθρωπος είναι λογικό ον. Σε όλη μου τη ζωή έψαχνα για στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό».