Μίλησα και έγραψα πολλά για τον Κύπριο αστυνομικό. Σήμερα επανέρχομαι με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στη Λεμεσό όπου μέλη της Αστυνομίας κινδύνευσαν να σκοτωθούν από τις βίαιες εκδηλώσεις μιας μερίδας κουκουλοφόρων. Τέτοια γεγονότα αμαυρώνουν τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Τώρα είναι η ώρα, είναι πρόκληση για την δημιουργία ενός νέου πρότυπου συμπεριφοράς των πολιτών έναντι των Αστυνομικών μας. Γιατί, αυτό που συμβαίνει σήμερα έχει ως αποτέλεσμα την κρίση των ηθικών αξιών οι οποίες βρίσκονται στο περιθώριο. Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι οι ηθικές αξίες δεν ορίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα αλλά τι πρέπει να επιδιώκουν οι άνθρωποι στη ζωή τους. Είναι διαπιστευμένο ότι δεν υπάρχει κοινωνική δραστηριότητα που να μην είναι συνυφασμένη με την παρουσία της Αστυνομίας στην πρώτη γραμμή. (Τουρκική κατοχή, κορωνοϊός, ναρκωτικά κ.λ.π). Έτσι στις 28/10/20 σε μια ειρηνική εκδήλωση με τις όποιες έκνομες παραλήψεις, παρείσφρησαν σ’ αυτήν αριθμός κουκουλοφόρων και αναίτια επιτέθηκαν στα μέλη της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία όπως είναι γνωστό είναι επιφορτισμένη στην εξασφάλιση της Δημόσιας Τάξης, της ασφάλειας και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων του κάθε πολίτη. Όλοι μικροί και μεγάλοι έχουν την απαίτηση να βλέπουν πάντοτε στο πρόσωπο τον αστυνομικό, τον ιδανικό προστάτη της ζωής, της τιμής και της περιουσία του. Θέλουν τους αστυνομικούς μας εκτός από διώκτες του εγκλήματος να είναι στοργικοί, φιλάνθρωποι και προπαντός καλοί Σαμαρείτες. Η κοινωνία μας ζητά πολλά από τους αστυνομικούς μας, ακόμα και να διακινδυνεύουν την ζωή τους, τους δίνει πολλές φορές πολύ λίγα ούτε καν τα καλά αισθήματα της. Έτσι οι αστυνομικοί είναι καταδικασμένοι πολλές φορές να λειτουργούν μέσα σ’ ένα δυσάρεστο κλίμα αρνητικό λαϊκών συναισθημάτων που κειμένονται από την αποστασιοποίηση και την αμφισβήτηση μέχρι την περιφρόνηση και την έχθρα, ως εκ τούτου πηγάζει σαν φυσική συνέπεια η ανάγκη που επιτακτικά υπάρχει να συμπαραστεκόμαστε συνέχεια και να ενισχύουμε ηθικά τις προσπάθειες της Αστυνομίας που γίνονται μέσα στα πλαίσια των νόμων και της κοινωνικής αποστολής τους για το καλό όλων μας. 

Το κοινωνικό έργο της Αστυνομίας είναι ανάγκη να προβάλλεται και να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται από το σύνολο του κυπριακού λαού, ώστε ο Κύπριος αστυνομικός να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στη συνείδηση όλων των πολιτών και να κερδίσει την αποδοχή και την συμπαράσταση τους που είναι πολύτιμη για την επιτυχή εκπλήρωση των αποστολών τους. Τα πρόσφατα γεγονότα της Λεμεσού με θύματα αστυνομικούς, η μη συμμόρφωση των διαταγμάτων περί κορωνοϊού, ανεξάρτητα από τις πραγματικές τους διαστάσεις, επιβάλλεται οι αρμόδιοι να διερωτηθούν εάν για την προστασία των κοινωνικών αξιών, για την ευνομία την ευταξία της υγείας των πολιτών από εκείνους που τις απειλούν, χρειάζονται περισσότερος “νόμος και τάξη”. Σαν κατακλείδα αναφέρω ότι αν δεν έχει αμβλυνθεί η σκέψη μας, ο νους μας, η κρίση μας, οφείλουμε ως Ελληνισμός αυτού του τόπου να σταθούμε δίπλα από την Αστυνομία μας γιατί οι καιροί “ού μένετοι” απειλούμεθα ποικιλοτρόπως και πανδιοτρόπως από τον τουρκικό επεκτατισμό. Η Αστυνομία μας έχει να αντιμετωπίσει πέραν των Τούρκων και μερικούς “δικούς” μας οι οποίοι έχουν μέσα τους γερά σπέρματα αναρχίας και οχλοκρατίας. 

Τα προβλήματα που καλείται η Αστυνομία μας να αντιμετωπίσει σήμερα είναι δύσκολα και περίπλοκα και ως εκ τούτου καλούμεθα ψυχή τε και σώματι να της συμπαραστεκόμεθα. Διαθέτουμε μια άρτια οργανωμένη και εκπαιδευμένη Αστυνομία ισάξια και καλύτερη πλείστων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Ο Κύπριος αστυνομικός με πληρότητα με αυταπάρνηση υπερασπίζεται την έννομη τάξη και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι υποχρέωση όλων, είναι εθνικό χρέος να συνδράμουμε το θεάρεστο έργο της Αστυνομίας. 

*Πρώην Ανώτερος Αστυνόμος.