Ο Μ. Χριστοφίδης, Ενεργός Πολίτης, σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.
Με το άνοιγμα του Βαρωσιού και την εκλογή του Τατάρ, το Κυπριακό φαίνεται να παίρνει άλλη στροφή από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες εάν οι Ε/κ δεν δεχτούν τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων και την πολιτική ισότητα ενώ ο Τατάρ δήλωσε ότι «θα συνομιλήσουμε με τους Ε/κ για δυο κράτη ή για συνομοσπονδία».
Ο Γκουτέρες, όπως δήλωσε, θα καλέσει άτυπη διάσκεψη για να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των δυο πλευρών πριν να καλέσει διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.
Αν και η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι θα είναι δύο κράτη ή συνομοσπονδία δεν μπορούν να αποφύγουν συζήτηση της ΔΔΟ διότι είναι ψήφισμα του ΣΑ των ΗΕ.
Όμως είναι σίγουρο από πληροφορίες ότι για τη ΔΔΟ θα προτάξουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
Εκ περιτροπής προεδρία. Αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της Ομόσπονδης Κυβέρνησης. Δημόσια Υπηρεσία ομόσπονδης κυβέρνησης 60% – 40%. Ακτοφυλακή 60% – 40%. Τουλάχιστον μια τ/κ ψήφος στις αποφάσεις του Υπουργικού και 25 % τ/κ ψήφοι στις αποφάσεις της Βουλής. Γερουσία και Συνταγματικό Δικαστήριο 50% – 50%. Περιουσιακό – Πρώτο λόγο ο χρήστης. Επιστροφή μικρού αριθμού Ε/κ στην τ/κ πολιτεία υπό τ/κ διοίκηση. Επιστροφή στο Βαρώσι μόνο Ε/κ ιδιοκτήτες υπό τ/κ διοίκηση. Δικαίωμα ψήφου στους Ε/κ υπό τ/κ διοίκηση μόνο στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Εγγύηση Τουρκίας της τ/κ πολιτείας. Σταδιακή αποχώρηση στρατού 6 μήνες από υπογραφή συμφωνίας. Κατάργηση Εθνικής Φρουράς με αποχώρηση τουρκικού στρατού. Παραμονή ΤΟΥΡΔΥΚ, 650 στρατιώτες ως Συνθήκη Συμμαχίας. Τούρκοι υπήκοοι χωρίς βίζα στην ομόσπονδη ΚΔ. Εγγύηση μόνο της τ/κ πολιτείας. Εάν ο Αναστασιάδης Ε/κ διαπραγματευτής αποδεχτεί τη ΔΔΟ τουρκικών προδιαγραφών (θα χρειάζεται ναι Ε/κ) τουλάχιστον να επιμείνει στη λύση αδιεξόδων (θα υπάρχουν πολλά) αμέσως προσφυγή στο Συνταγματικό, και εάν υπάρξει ισοψηφία τότε κλήρωση τριών δικαστών από τους 72 δικαστές των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (25 European Court of Justice και 47 European Court of Human Rights) ώστε οι 11 (8 + 3) δικαστές να αποφασίζουν τελεσίδικα. Όλα τα ανωτέρω είναι για ΔΔΟ τουρκικών προδιαγραφών.
Εμείς υπό τας ανωτέρω περιστάσεις θα έχουμε 4 επιλογές:
1. ΔΔΟ τουρκικών προδιαγραφών 2. Δύο κράτη 3. Συνομοσπονδία δυο κρατών 4. Συνέχιση του Στάτους Κβο.
Ταιριάζει «Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα»! Αυτά τα μελέτησαν οι εγκέφαλοι του Εθνικού Συμβουλίου; Αμφίβολο. Αυτό σημαίνει Realpolitik (Σύστημα πολιτικών ή αρχών βασισμένων σε πρακτικές παρά ηθικές ή ιδεολογικές αξίες). Αυτό το Realpolitik επικαλείται ο Τατάρ για τα δύο κράτη.
Ο Ερντογάν υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον Τατάρ δήλωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δυο λαοί και δυο κράτη, δηλαδή μας θυμίζει το «ya Taksim ya orlum» (διχοτόμηση ή θάνατος).
Εδώ μας κατάντησαν οι σπουδαίοι «γονείς μας» Καραμανλής και Μακάριος, αυτοί οι δυο «μεγάλοι πολιτικοί» της τότε εποχής.
Αυτή είναι η Κύπρος.