Ο Χαράλαμπος Μερακλής αναφέρεται στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. 

Ο φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και ανθρωπολόγος Έντγκαρ Μόρνε στα 99 χρόνια του και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Chan geons du voie: Les Lecons du coronavirus» αφού έζησε όλες τις εμπειρίες της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης και όλες αυτές του κορωνοϊού που συναντάμε στην καθημερινότητά, μας συνιστά πώς να την αντιμετωπίσουμε. Στο βιβλίο του τονίζει πως ζούμε δυο βαρβαρότητες που απειλούν όλο και περισσότερο την ανθρωπότητα, εκείνης που έρχεται από τους σκοτεινούς δρόμους της κυριαρχίας, υποδούλωσης, μίσους, περιφρόνησης, ξενοφοβίας, ρατσισμού και αυτής της ψυχρής παγερής βαρβαρότητας και υπολογισμού του κέρδους.

Παρά το γεγονός η ανθρωπότητα πέρασε από διάφορες πανδημίες, η σημερινή είναι η απαρχή μιας μεγάλης κρίσης που συνοδεύεται από ένα σύνολο πολιτικών, οικονομικών, εθνικών, πλανητικών κρίσεων που θα έχουν πολλαπλές και απροσδιόριστες πολύπλοκες. Παρά τα ερωτηματικά πώς θα είναι ο αυριανός κόσμος, δεν κατορθώσαμε να αντλήσουμε το διδακτικό μάθημα, ότι η παρούσα πανδημία είναι συνδεδεμένη με τη βιο-οικολογική μοίρα του πλανήτη.

Αυτή η πανδημία μάς απομονώνει και μας οδηγεί στο να μην είμαστε ανοικτοί στο γήινο πεπρωμένο παρά το γεγονός ότι κυοφορείται το μέλλον μας. Ωστόσο μας επιβάλλει να στοχαστούμε μια αναγέννηση της πολιτικής, της προστασίας του πλανήτη, του εξανθρωπισμού της κοινωνίας μας, γιατί αυτή η αβεβαιότητα για τη ζωή απειλεί τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

Όλα αυτά μας επιβάλλουν αφύπνιση για αλληλεγγύη, κοινωνική ισότητα, τη διαφορετικότητα των καταστάσεων, τον χαρακτήρα της κρίσης, τη θετική επιστήμη, ιατρική, την κρίση της νόησης, που περνάμε με την ανεπάρκεια της πολιτικής σκέψης και δράσης, την εθνική εξάρτηση, την κρίση της Ευρώπης και του πλανήτη. 

Η ιστορική στιγμή που περνούμε είναι μια πρόκληση για την ύπαρξη της πολιτικής, παγκοσμιοποίησης, ψηφιακής τεχνολογίας, οικολογίας, οικονομίας, δημοκρατίας. Η υγειονομική κρίση που υποβόσκει τριγύρω μας, φέρνει οικονομική κρίση και πολιτική κρίση καθώς και παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Τώρα αρχίσαμε να μετρούμε τις χιλιάδες των ανέργων και των προσωρινά απασχολούμενων που εάν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής τους θα οδηγηθούμε στη συγκρότηση ολοκληρωτικών κρατών και στην πυροδότηση μορφών αντίστασης.

Για να ανταπεξέλθουμε από τα φαιδρά των αναμενομένων προκλήσεων θα πρέπει να προσγειωθούμε με τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν: σε κράτος οικονομία, δημοκρατία, οικολογικές κοινωνίες πολιτισμού, για μια νέα ορθή πολιτική της ανθρωπότητας για τη γη καθώς επίσης και για μια νέα αναγέννηση του ουμανισμού.