Στα πλήγματα του κορωνοϊού και τις αναταράξεις στο οικονομικό σύστημα αναφέρεται ο Κυριάκος Γούμενος.
Θα έλεγε κανείς κοιτώντας τους αριθμούς πως αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε στην άκρη ενός γκρεμού, με μια μουδιασμένη οικονομία, που δεν πρόλαβε να συνέλθει από το πρώτο lockdown και προσπαθεί μάταια να σώσει ό,τι σώζεται πριν τη πιθανή επιβολή ενός δεύτερου.
Οι εξελίξεις τρέχουν, τα έξοδα πληθαίνουν και τα ταμεία εσόδων αδειάζουν αντί να μετριάζουν τη κατάσταση στο δημοσιονομικό τομέα. Η χώρα μας, που επί έτη στηριζόταν στον τουρισμό ως τη κυρίαρχη πηγή εσόδων της, ένιωσε τα δυσχερή αποτελέσματα του κορωνοϊού να τη περικυκλώνουν. Μειώθηκε ο τουρισμός, μειώθηκαν τα έσοδα του κράτους, μειώθηκαν οι όποιες εξαγωγές είχαμε, όπως και τα εισαγόμενα προϊόντα, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να προσπαθεί να εξισορροπήσει την όλη μείωση, τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης.
Μετά το συντριπτικό Δημοσιονομικό Έλλειμμα της τάξης των 800,3 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί σίγουρο πως και το τρίτο τρίμηνο θα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα, ίσως λίγο μικρότερο από το δεύτερο, λόγω του ότι διαχρονικά η δραστηριότητα στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη τους συγκεκριμένους μήνες. Αυτό κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό μπορεί να είναι, καθώς μακροχρόνια η τάση θα δείξει τη πραγματική εικόνα της πορείας των δημοσιονομικών της χώρας μας.
Μεγαλύτερο πλήγμα φυσικά, έχουν υποστεί, αλλά και θα υποστούν ως συνήθως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που πληρώνουν ενοίκια, καθώς, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έγινε βάσει νόμου οποιαδήποτε ποσοστιαία μείωση ενοικίων.
Οι αναστολές του ΦΠΑ, όπως προβλεπόταν, μπορεί να ήταν ανακουφιστικές για το διάστημα που πέρασε, ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν και αυτό το ζήτημα υπόψη τους, αφού κάθε 10η εκάστου μήνα και για περίοδο 5 μηνών θα πρέπει να πληρωθούν (και) αυτές οι υποχρεώσεις. Η παράταση οποιωνδήποτε πληρωμών βραχυχρόνια ίσως φαίνεται καλή εναλλακτική, αλλά μακροχρόνια οι συνέπειες της είναι μεγαλύτερες, ιδίως, όπως προαναφέρθηκε, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πολλές εξ αυτών, θα αναγκαστούν δυστυχώς να βάλουν λουκέτο.
Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας, προφανώς και υπάρχει συρρίκνωση της τάξης του 4,1% για το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, αυτό όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς το πιο πιθανό είναι πως εκτός από τη πανδημία, και άλλες μεταβλητές να έχουν συνδράμει σε αυτή τη συρρίκνωση.