Ομόφωνα το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρία ότι απορρίπτει την επικαιροποιημένη πρόταση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Η ηγεσία της οργάνωσης των καθηγητών αφού εξέτασε την εν λόγω πρόταση, η οποία αναφέρεται από πλευράς Υπουργείου πως είναι η τελική του, έκρινε πως δεν μπορεί να την κάνει αποδεκτή.
Ωστόσο, το θέμα δεν θεωρείται λήξαν -επί της παρούσης τουλάχιστον– καθώς τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η βάση των εκπαιδευτικών.
Αυτό θα γίνει μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο έχει οριστεί από την ΟΕΛΜΕΚ, για την Πέμπτη 29 Μαΐου. Τη συγκεκριμένη μέρα, οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης θα κληθούν να ψηφίσουν στα σχολεία τους κατά πόσο αποδέχονται ή όχι την επικαιροποιημένη πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα αξιολόγησής τους. Επομένως, από το αποτέλεσμα θα κριθούν και τα επόμενα βήματα της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ήδη γνωρίζει πως η πρόταση του Υπουργείου θα πάρει άμεσα το δρόμο για τη Βουλή.
Ήδη, σε σημερινές της δηλώσεις στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, η υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η πρόταση τις επόμενες μέρες θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να είναι εφικτή και η κατάθεσή της στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, θα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
«Κάνουμε μεταρρύθμιση. Δεν πάμε για να ικανοποιήσουμε συνδικαλιστικά αιτήματα ή να κάνουμε επανάληψη λαθών του παρελθόντος», ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου ερωτηθείσα για το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Τόνισε επίσης, πως κάποιες εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων έγιναν αποδεκτές ενώ κάποιες άλλες όχι. «Δεν κάναμε αποδεκτές εισηγήσεις που αποδομούν τη φιλοσοφία αυτής της μεταρρύθμισης», δήλωσε η αρμόδια Υπουργός.
Αναφορικά με σημεία, με τα οποία η ΟΕΛΜΕΚ διαφωνεί με το Υπουργείο, δύο από αυτά είναι: α) Η συμμετοχή του διευθυντή του σχολείου στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του και β) η σύνθεση του δευτεροβάθμιου οργάνου που θα εξετάζει τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιολόγησή τους.
Στο πρώτο σημείο, το υπουργείο Παιδείας προτείνει εκτός από τον Επιθεωρητή, να αξιολογεί και ο διευθυντής κάτι που δεν προκρίνει η ΟΕΛΜΕΚ με την πλειοψηφία των Κινήσεων της να σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα προκαλεί προβλήματα και διατάραξη σχέσεων εντός των σχολικών μονάδων.
Στο δεύτερο σημείο, το Υπουργείο προτείνει όπως το δευτεροβάθμιο σώμα απαρτίζουν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου και δύο διευθυντικά του στελέχη. Τη σύνθεση αυτή απορρίπτει κατηγορηματικά η οργάνωση των καθηγητών, αντιπροτείνοντας τη συμμετοχή στο σώμα ενός δικαστικού, ενός πανεπιστημιακού και ενός πρώην στελέχους του υπουργείου Παιδείας που να έχει σχέση με τα παιδαγωγικά και η σύνθεση αυτή να τυγχάνει της συναίνεσης της Βουλής.