Νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση, με παιδαγωγική τεκμηρίωση και έμφαση στην ισότητα και την προσβασιμότητα, προγραμματίζεται να κατατεθεί εντός του 2025, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου. Όπως τονίζει, στόχος της Κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός συμπεριληπτικού σχολείου για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αφορούν τη μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο, η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι η συμπερίληψη των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του Υπουργείου. «Η ισότητα, η προσβασιμότητα και η ενεργός συμμετοχή όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ο πυρήνας του δημόσιου σχολείου που οραματιζόμαστε», αναφέρει.

Η Υπουργός αναφέρεται σε μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με αύξηση των σχολικών βοηθών και συνοδών, η υποχρεωτική επιμόρφωση των συνοδών, η επέκταση λειτουργίας των θερινών ειδικών σχολείων και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας.

Σημαντική θεωρείται και η εξαγγελία για παράταση της φοίτησης στην ειδική εκπαίδευση έως την ηλικία των 22 ετών, μέτρο που, όπως αναφέρει, ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες οικογενειών.

Η Υπουργός υπογραμμίζει ότι από το φθινόπωρο του 2023 βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου, με διαβούλευση, μελέτη και αξιολόγηση των τοποθετήσεων των εμπλεκομένων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο με επίκεντρο το συμφέρον των παιδιών.

«Η μετάβαση στο συμπεριληπτικό σχολείο απαιτεί χρόνο, συναίνεση και αλλαγή κουλτούρας. Δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη μια μέρα στην άλλη», τονίζει η κ. Μιχαηλίδου και προσθέτει ότι η κριτική σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποτυπώνει το σύνολο των ενεργειών, μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις και να δυσχεράνει τον στόχο.

«Η Παιδεία αλλάζει και αλλάζει για όλα τα παιδιά», καταλήγει η Υπουργός, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Κυβέρνησης σε πολιτικές ισότητας στην πράξη.


ΚΥΠΕ