Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία προκαλεί στην επαρχία Πάφου η απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να εγκαταστήσει και τις 13 κινητές μονάδες αφαλάτωσης δυναμικότητας 15.000 κυβικών μέτρων νερών ημερησίως που παραχωρούνται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκλειστικά στην περιοχή της Μονής στη Λεμεσό, αφήνοντας την Πάφο – μια επαρχία που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης – χωρίς άμεση ενίσχυση.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ενημέρωσε πρόσφατα τη Βουλή ότι οι κινητές μονάδες θα φτάσουν στην Κύπρο έως το τέλος Μαΐου, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία από τον Ιούνιο. Αν και αρχικά είχε αναφερθεί ότι οι μονάδες θα καλύψουν τις ανάγκες τόσο της Λεμεσού όσο και της Πάφου, τελικά όλες μεταφέρονται στη Λεμεσό, με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να επικαλείται την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών για ταχύτερη σύνδεση.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών αρχών και πολιτικών εκπροσώπων της Πάφου. Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Πάφου, Χαράλαμπος Παζαρού, σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε ως «κοροϊδία» τη στάση του Υπουργείου, τονίζοντας ότι «η Πάφος διψά και το υπουργείο εγκαθιστά τις μονάδες στη Λεμεσό». Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, οι διαβεβαιώσεις προς τη Βουλή δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αφού τα έργα εγκατάστασης στη Μονή βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική και ανεξήγητη αλλαγή σχεδίων από το Υπουργείο και ζητώντας εξηγήσεις. «Η Πάφος, που επλήγη από την καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια και την απώλεια του φράγματος του Μαυροκόλυμπου, αφήνεται χωρίς κάλυψη των βασικών της αναγκών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς Υπουργείου, ο γενικός διευθυντής Ανδρέας Γρηγορίου δήλωσε ότι στην Πάφο προωθούνται ενέργειες όπως η ενεργοποίηση εφεδρικών γεωτρήσεων και η ανόρυξη νέων, ενώ δρομολογείται και η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα, ισχύος 10.000 κυβικών μέτρων ημερησίως. Εξήγησε ότι την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί το συμβόλαιο με τον ανάδοχο για την κατασκευή της κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα που θα ενισχύσει σε κατοπινό στάδιο περαιτέρω το υδατικό ισοζύγιο της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου η υλοποποίηση του έργου, θα γίνει σε διάστημα τεσσάρων ως επτά μηνών, από την ημέρα της υπογραφής. Αν γίνει νωρίτερα της περιόδου των επτά μηνών, σημείωσε, προβλέπεται bonus για τον ανάδοχο.

Επίσης, είπε, η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια που καταστράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένεται να επαναλειτουργήσει τον Αύγουστο.