Δεκαεπτά κλίνες στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας, όλες κατειλημμένες. Οι 13 από ηλικιωμένους και υπερήλικες οι οποίοι μεταφέρθηκαν είτε από οίκους ευγηρίας, είτε από τα σπίτια τους επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την περίθαλψη τους. Ασθενείς στους διαδρόμους σε φορεία ασθενοφόρων. Ασθενοφόρα τα οποία χωρίς τα φορεία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε νέες κλήσεις για επείγουσα βοήθεια και 14 ασθενείς στην αναμονή. «Δεν έφταναν όλα αυτά, στο ΤΑΕΠ παίδων, υπάρχουν μόνο 3 γιατροί ενώ θα έπρεπε να ήταν 6 και ενώ ο σχεδιασμός ήταν για 10 παιδιά την ημέρα, φαίνεται ότι οι παιδίατροι βρήκαν την λύση και παραπέμπουν τα παιδιά στα επείγοντα με αποτέλεσμα το τμήμα να εξυπηρετεί 40 και 50 παιδιά ημερησίως».

Εικόνες απαράδεκτες «με Α κεφαλαίο» και «τριτοκοσμικές». Χαρακτηρισμοί που δόθηκαν χθες από την ίδια την υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη η οποία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λευκωσίας. Η περιγραφή της κ. Κανάρη στο ΡΙΚ μάλλον πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό. Η Υπουργός στην κατάληξη της ανέφερε «ντρέπομαι να αντικρύσω στα μάτια τους πολίτες που μου ζητούσαν να κάνω κάτι». 

«Διαπίστωσα ότι η κατάσταση είναι όντως απαράδεκτη, με το Α κεφαλαίο, τριτοκοσμική και θλιβερή. Δεν περίμενα ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να επικρατεί σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Είναι και θλιβερό γιατί οι γιατροί εκεί, οι 4 γιατροί και οι 8 νοσηλευτές, έκαναν το παν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Να αρχίσω από το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί 17 κρεβάτια. Ήταν όλα κατειλημμένα κυρίως από υπερήλικες. Τα 8 περιστατικά, ήταν ηλικιωμένοι από γηροκομεία και άλλα 5 κρεβάτια ήταν κατειλημμένα και πάλι από ηλικιωμένους που μεταφέρθηκαν εκεί από συγγενείς οι οποίοι δεν είχαν άλλη επιλογή από του να μεταφέρουν τον παππού ή τη γιαγιά στο δημόσιο. Υπήρχαν στους διαδρόμους κρεβάτια από ασθενοφόρα τα οποία περίμεναν στη σειρά, και το παράπονο των ασθενοφόρων, ήταν ότι τα κρεβάτια αυτά παρέμεναν εκεί και δεν τα είχαν στη διάθεση τους για να ανταποκριθούν σε άλλες κλήσεις τις οποίες είχαν. Υπήρχαν άλλα τρία κρεβάτια που υποτίθεται είναι για ασθενείς με κορωνοϊό. Δυστυχώς δεν είδα να τηρούνται επαρκώς τα πρωτόκολλα. Επισκέφθηκα το ΤΑΕΠ παίδων. Λειτούργησε με τρεις παιδίατρους και χρειάζονται τουλάχιστον έξι για να καλυφθούν οι βάρδιες. Ο σχεδιασμός έγινε με βάση το ότι θα υπήρχαν 10 παιδιά την ημέρα. Τώρα κατακλύζονται με 40 και 50 παιδιά, άρα βλέπουμε ότι και οι παιδίατροι βρήκαν αυτή την ευκαιρία να στέλνουν τα παιδιά στο ΤΑΕΠ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδιαστικά στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας η Υπ. Υγείας

Κάποια, πράγματα, είπε η υπουργός Υγείας, «αποτελούν κενά και προβλήματα στην οργάνωση των νοσοκομείων» και εξήγησε: «Υπήρχε εκεί ένα περιστατικό το οποίο ήταν παραπομπή από το ογκολογικό κέντρο,  για να προωθηθεί για χειρουργική επέμβαση ο ασθενής. Μου είπαν, ότι έπρεπε να περάσει από το ΤΑΕΠ για να του γίνουν οι αναγκαίες αναλύσεις και μετά να πάει στο χειρουργικό. Αυτό δεν είναι επείγον περιστατικό, γιατί να πηγαίνει στο ΤΑΕΠ και να καταλαμβάνει το κρεβάτι;». 

Στο ΤΑΕΠ, «χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες. Υπάρχει πλάνο στο σχέδιο ανάκαμψης το οποίο πρέπει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, αλλά πρέπει να τονίσω ότι πρέπει να ενταχθούν και κάποια ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν μπορεί όλο αυτό να το επωμίζεται μόνο το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας».

«Εγώ πραγματικά ντρέπομαι να αντικρύσω πολίτες αυτής της χώρας οι οποίοι έχουν όλα αυτά τα παράπονα. Υπήρχαν 14 περιστατικά στην αίθουσα αναμονής που περίμεναν 5-7 ώρες. Ο κόσμος με παρακαλούσε να κάνω κάτι».