Την ώρα που παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας δίνουν μάχη για να προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό και να περιορίσουν τις ζημιές από την πανδημία και την απώλεια της ρωσικής αγοράς, κάποιοι άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τα κενά της νομοθεσίας, καταστρέφουν ό,τι κτίζεται με πολύ κόπο. Μπαρ και υπαίθρια clubs, δημιουργούν φέτος μέσω εκκωφαντικής μουσικής μιαν ανυπόφορη ατμόσφαιρα, μέχρι τις πρωινές ώρες στο κέντρο του Πρωταρά, που παραπέμπει πιο πολύ σε… Μύκονο. 

Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αφού όπως κατήγγειλαν στον «Φ» ξενοδόχοι, τα παράπονα από τουρίστες που δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, είναι κατά εκατοντάδες καθημερινά. Προειδοποιώντας για τεράστιες επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν του Πρωταρά, εάν δεν διορθωθεί άμεσα η κατάσταση, αναφέρουν μάλιστα πως κάποιοι τουρίστες εγκαταλείπουν άρον-άρον τα ξενοδοχεία αυτά κάνοντας αρνητικότατες κριτικές σε πλατφόρμες όπως το booking.com και το TripAdvisor, που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στις κρατήσεις και στη διαμόρφωση της εικόνας ενός τουριστικού προορισμού. 

Για κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε όριο, κάνει λόγο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Kapetanios», Μαυρίκιος Μαυρουδής. «Από την αρχή της λεωφόρου μέχρι το τέλος της, έγινε μια δεύτερη Μύκονος, τόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες των μπιραριών και των κλαμπ, νιώθουν ότι υπάρχει σύγχυση για το ποιος θα εφαρμόσει τη νομοθεσία και κάνουν ό,τι θέλουν. Κάποιοι τραγουδιστές βγαίνουν στον δρόμο, σταματούν τα αυτοκίνητα και χορεύουν. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Οι πελάτες κάνουν σφοδρά παράπονα. Κάποιοι ζητούν αποζημιώσεις, κάποιοι θέλουν να μετακομίσουν στην άλλη πλευρά του ξενοδοχείου και κάποιοι φεύγουν και ψάχνουν ξενοδοχεία σε πιο ήσυχη περιοχή. Η αγανάκτησή μας είναι τεράστια». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρουδής, γίνονται συνεχώς καταγγελίες στην Αστυνομία. «Σου λεν να πας να κάνεις γραπτή καταγγελία για να πάει Δικαστήριο και εάν και εφόσον δικαστεί σε κάμποσα χρόνια, να λύσουμε το πρόβλημα. Περιμένουμε και το Δημαρχείο να προσλάβει προσωπικό και να αγοράσει ντεσιμπελόμετρα. Όταν όμως θα φύγουν οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία και θα κλείσουμε και εμείς και τα μπαρ, τότε θα είναι πολύ αργά». 

«Δονείται ολόκληρο κτήριο» 

Αντίστοιχη κατάσταση και στο ξενοδοχείο «Vangelis», ο διευθυντής του οποίου, Πανίκος Κωμοδρόμος, κατήγγειλε ότι μετά τα απανωτά παράπονα από πελάτες, έκαναν μετρήσεις στα δωμάτια που κατέγραψαν ήχο μέχρι και 85 ντεσιμπέλ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε την 1 Ιουλίου, «σε σημεία περιοχών κέντρων αναψυχής που συνορεύουν με οικιστική περιοχή ή/και με ευαίσθητους δέκτες, το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπής ήχου στο εξωτερικό του κέντρου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 70Dβ». 

Σύμφωνα με τον κ. Κωμοδρόμο, τόσο δυνατή είναι η ένταση της μουσικής που «δονείται ένα κτήριο, σε απόσταση πενήντα μέτρων. Οι πελάτες λένε, “έχουμε πληρώσει πολλά λεφτά για να έρθουμε, για να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση”. Το δικό μας ξενοδοχείο, το οποίο παίρνει πολύ ψηλές βαθμολογίες σε πλατφόρμες, παίρνει συνέχεια άσσους, όταν έχουμε οχλαγωγία, που είναι η χειρότερη βαθμολογία. Θα σας το πω ευθέως, ο Πρωταράς γίνεται σαν την Αγία Νάπα».

Εκατοντάδες παράπονα δέχονται και τα ξενοδοχεία «Sunrise Beach» και «Sunrise Pearl». Ο διευθυντής των ξενοδοχείων, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, υποδεικνύει πως η κατάσταση φέτος είναι ανυπόφορη. «Έχουμε πέραν των 400 δωματίων στα δύο ξενοδοχεία και φιλοξενούμε 1.200-1.300 πελάτες υψηλής ποιότητας, που πληρώνουν ακριβά. Οι πελάτες διεκδικούν αποζημιώσεις, αλλά το οικονομικό κομμάτι είναι το λιγότερο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι πως οι πελάτες αυτοί δεν θέλουν να ξανάρθουν στον Πρωταρά και την Κύπρο. Επίσης υπάρχουν κακές κριτικές στις πλατφόρμες, που επηρεάζουν και άλλους. Εμείς είμαστε ξενοδοχεία με πολύ υψηλή παροχή υπηρεσιών, που αμαυρωνόμαστε με τέτοιου είδους κριτικές. Δεν θέλουμε να είναι νεκροταφείο ο Πρωταράς, αλλά θέλουμε μετά τις 12 να πέφτουν οι τόνοι της μουσικής. Είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια βαθιάς κρίσης στον τουρισμό να συζητούμε για τα αυτονόητα, όπως ο ύπνος που είναι το βασικότερο αγαθό για τους πελάτες». 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Από την πλευρά του ο Pavel Crut, διευθυντής του «Capo Βay Ηotel», αναφέρει πως δέχονται καθημερινά παράπονα από τους πελάτες που διαμένουν στα 80 δωμάτια του ξενοδοχείου, το μπαλκόνι των οποίων είναι στην πλευρά του πεζόδρομου. «Η μουσική είναι εξωφρενική. Οι πελάτες ζητούν είτε τα λεφτά τους πίσω, είτε να τους μετακινήσουμε σε άλλα δωμάτια, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο επειδή είμαστε γεμάτοι».   

Ο ΠΑΣΥΞΕ έχει ενημερωθεί για τις καταγγελίες και όπως υπέδειξε ο πρόεδρός του Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, πρέπει να εξευρεθεί τρόπος προκειμένου να μπορέσουν να συνυπάρχουν ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής, χωρίς να επηρεάζουν το ένα το άλλο. 

Δεν έχουν άδεια εκπομπής ήχου

Το πιο εξωφρενικό, είναι πως πολλά από τα μπαρ που προκαλούν ηχορύπανση, δεν έχουν καν άδεια εκπομπής ήχου, η οποία εκδίδεται από τον Δήμο Παραλιμνίου που είναι και η αρμόδια Αρχή για να διενεργεί τους ελέγχους. Κι αυτό επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από την νομοθεσία, που προνοεί μεταξύ άλλων την εξασφάλιση άδειας οικοδομής για την παροχή άδειας εκπομπής ήχου. Κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, αφού χωρίς άδεια εκπομπής ήχου, δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει ελέγχους.

Παραδεχόμενος πως όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ηχορύπανση στον Πρωταρά, ο αντιδήμαρχος Παραλιμνίου, Αβραάμ Μουλαζίμης, ανέφερε στον «Φ» πως ενδεχομένως πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία, προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να εκδώσει άδειες εκπομπής ήχου. Υπέδειξε ακόμα πως «πρέπει άμεσα να συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να βρεθεί λύση, επειδή είναι σοβαρό το θέμα». 

Δεμένα είναι και τα χέρια της Αστυνομίας, αφού με βάση τη νέα νομοθεσία, δεν μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να κατάσχει μεγάφωνα. «Αρμόδιες είναι οι τοπικές Αρχές και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καταγγελία. Εμείς όμως προχωρούμε σε καταγγελίες σε υποστατικά που δεν έχουν άδεια εκπομπής ήχου, ωστόσο το εξώδικο είναι 85 ευρώ», υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου. Επίσης, η Αστυνομία στη βάση άλλης νομοθεσίας για την οχληρία, δύναται έπειτα από καταγγελία να οδηγεί τους παρανομούντες ενώπιον Δικαστηρίων. Ωστόσο η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων είναι χρονοβόρος. 

Στη μη έκδοση αδειών εκπομπής ήχου, αποδίδει την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, που κάλεσε τις τοπικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες. «Από την στιγμή που δεν εκδίδεται μια άδεια, σημαίνει πως ένας χώρος εκπέμπει ήχο ανεξέλεγκτα. Εμάς ο στόχος μας δεν είναι να προκαλείται οχληρία από οποιονδήποτε και πιστεύουμε ότι η λύση είναι κάπου στη μέση. Με καλή θέληση μπορεί να λειτουργήσει ο νόμος». 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας

Σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κέντρα αναψυχής χωρίς άδεια εκπομπής ήχου και δη χωρίς άδεια οικοδομής, δεν θα λειτουργούσαν καν. Στη δική μας, ωστόσο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. 

Ευθύνη γι’ αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τη νομοθεσία, έχει και η Βουλή ενώπιον της οποίας εκκρεμεί ακόμη η ψήφιση των κανονισμών για την εφαρμογή της. 

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων είναι εντελώς διαφορετικές για το θέμα και γίνεται προσπάθεια από το Υφυπουργείο Τουρισμού για να βρεθούν συγκλίσεις. «Ως έχει είναι προβληματικό το κείμενο και το γνωρίζουν οι πάντες. Παράλληλα εσκεμμένα δεν εφαρμόζεται ο υφιστάμενος νόμος για την ηχορύπανση», υπέδειξε ο κ. Δαμιανού. 

Εν τω μεταξύ κι ενόσω οι αρμόδιες υπηρεσίες κρύβονται πίσω από την προβληματική νομοθεσία, ο τουρισμός στον Πρωταρά αλλά και σε άλλες περιοχές, καταστρέφεται. Μπράβο μας…