Πάνω από ένα όχημα την ημέρα αποτελεί αντικείμενο κλοπής στην Κύπρο με τα περισσότερα να εντοπίζονται, ωστόσο κάποια εξαφανίζονται για πάντα. Κάποια καταλήγουν στα κατεχόμενα, κάποια τα πετάνε σε υδατοφράκτες, ενώ άλλα διαλύονται σε εξαρτήματα και δεν εντοπίζονται ποτέ.

Η κακή συνήθεια να αφήνουμε τα οχήματά μας με τη μηχανή σε λειτουργία ή σβηστή αλλά με τα κλειδιά στη μίζα, είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί στις κλοπές οχημάτων. Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό, αρπάζουν τα οχήματα και εξαφανίζονται. Οι δράστες φαίνεται να προτιμούν μικρά οχήματα που κλέβονται πιο εύκολα κυρίως για εξαρτήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας που παραχώρησε στον «Φ» το Γραφείο Τύπου, από το 2020 μέχρι και τις 4/9/2022 έχουν κλαπεί 1240 οχήματα, από τα οποία εντοπίστηκαν τα 933, ενώ τα 307 αναζητούνται ακόμα. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό οχημάτων που αλλάζουν χέρια έστω και προσωρινά, ωστόσο τα περισσότερα εντοπίζονται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Συγκεκριμένα, το 2020 κλάπηκαν 488 οχήματα από τα οποία εντοπίστηκαν τα 384, ενώ 104 δεν βρέθηκαν ποτέ. Το 2021 καταγγέλθηκαν 404 κλοπές οχημάτων και είτε η Αστυνομία είτε οι ιδιοκτήτες ή με τη βοήθεια πολιτών εντοπίστηκαν τα 297, ενώ 107 «αγνοούνται». Φέτος, μέχρι και τις 4/9/2022 δηλώθηκαν ως κλοπιμαία 348 οχήματα από τα οποία τα 252 έχουν εντοπιστεί και επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους, ενώ 96 παραμένουν στη λίστα με τα κλοπιμαία.

Οι περισσότερες κλοπές σημειώνονται στη Λεμεσό και τη Λευκωσία και ακολουθεί η Πάφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οχήματα κλέβονται από διάφορους χώρους για να χρησιμοποιηθούν για εγκληματικές πράξεις και στη συνέχεια εντοπίζονται καμένα προφανώς για να εξαφανιστούν τα ίχνη των δραστών. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπεύθυνος του Κλάδου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, περιστατικά κλοπής αυτοκινήτων παρατηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συχνά λόγω της μη ασφαλούς φύλαξης του οχήματος ή και των κλειδιών του από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο οδηγό. Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων περιστατικών κλοπής, προσθέτει, από πλευράς Αστυνομίας λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες στις περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα κλοπής μηχανοκινήτων οχημάτων, αλλά και για εντοπισμό και σύλληψη τυχόν υπόπτων προσώπων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, όταν γίνεται καταγγελία στην Αστυνομία, τα στοιχεία του κλοπιμαίου οχήματος καταχωρούνται άμεσα στο σύστημα της Αστυνομίας και γίνονται όλες οι ενέργειες για εντοπισμό του, καθώς και για σύλληψη των δραστών. Όταν οι ύποπτοι εντοπιστούν και συλληφθούν γίνεται άμεση καταχώρηση της υπόθεσης για εκδίκαση και προσαγωγή των δραστών ενώπιον της Δικαιοσύνης. 

Επιπρόσθετα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία για αποτροπή τους, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη της περιουσίας του. Οι υπεύθυνοι οδηγοί οχημάτων θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ότι οι επιτήδειοι καραδοκούν και ως εκ τούτου, οφείλουν ακόμη και σε περίπτωση ολιγόλεπτης απομάκρυνσής τους από το όχημά τους, να παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την κλοπή του.

Στην 8η θέση η Κύπρος

Στην όγδοη θέση στην Ευρώπη σε σχέση με τις κλοπές οχημάτων κατατάσσει την Κύπρο ο βρετανικός ασφαλιστικός οργανισμός Confused.com. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται από την Eurostat και τα αξιολόγησε στη βάση του τι δήλωνε η κάθε χώρα, από το 2011 μέχρι και το 2019 αναφέρει ότι στην Κύπρο κλέβονται 149 οχήματα ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν συμφωνούν με αυτά της Αστυνομίας, εντούτοις η ανάλυση έγινε σε σχέση με το τι έχει δηλωθεί σε όλη την Ευρώπη και συνέκρινε με τον πληθυσμό κάθε χώρας για να βρει ένα μέσο αριθμό κλοπών ανά 100.000 άτομα. 

Πρώτη χώρα σε κλοπές οχημάτων είναι η Ιταλία με 455 αναφορές κλοπών την ημέρα και 276 κλοπές κατά μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθούν η Τσεχία, η Σουηδία και η Γαλλία. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 255 κλοπές ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο.

Μέτρα πρόληψης

Η Αστυνομία εισηγείται τα ακόλουθα μέτρα για την πρόληψη των κλοπών οχημάτων:

► Να μην αφήνονται τα αυτοκίνητα σε λειτουργία και ουδέποτε να αφήνουν τα κλειδιά στη μίζα ή μέσα στο αυτοκίνητο. 

► Να βεβαιώνονται ότι είναι κλειδωμένες οι πόρτες του οχήματος και να ανεβάζουν πλήρως τα παράθυρα.

► Να μην αφήνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία.

► Να μεριμνούν για την ασφαλή φύλαξη των κλειδιών του αυτοκινήτου τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους όπως καταστήματα, εστιατόρια, κ.λπ., όπου και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να καταστούν αντικείμενο κλοπής.

► Να σταθμεύουν πάντοτε το αυτοκίνητό τους σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός.

► Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση αντικλεπτικού συστήματος συναγερμού στο αυτοκίνητο.