Στο κενό έπεσαν οι διαβεβαιώσεις πως δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και πως δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τους από τη φιλελευθεροποίηση των αδειών επίγειας εξυπηρέτησης. Η έναρξη των εργασιών νέας εταιρείας (Skyserve) που αδειοδοτήθηκε, έφερε μείωση του κύκλου εργασιών των δύο μέχρι πρότινος μοναδικών εταιρειών που ασχολούνταν με την επίγεια εξυπηρέτηση (LGS και Swissport), οι οποίες προχώρησαν σε περίπου 200 πλεονασμούς εργαζομένων στα δύο αεροδρόμια.

Οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών στο αεροδρόμιο Λάρνακας μάλιστα, 156 εκ των οποίων έλαβαν επιστολές πλεονασμού, κατήλθαν χθες σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής η εταιρεία LGS απέλυσε 111 εργαζόμενους στη Λάρνακα και 42 στην Πάφο, ενώ έμειναν χωρίς δουλειά άλλοι 45 υπάλληλοι της Swissport στη Λάρνακα.

Οι συντεχνίες εκφράζουν την οργή τους, αφού δεν τηρήθηκε ο όρος του διατάγματος που εκδόθηκε, σύμφωνα με τον οποίο οι νέες εταιρείες θα πρέπει να πληρούν τις θέσεις εργασίας, από το πλεονάζον προσωπικό άλλων εταιρειών. Παραπέμπουν, μάλιστα σε πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Καρούσου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το διάταγμα κατοχυρώνει πλήρως τους εργαζομένους και πως η εργοδότηση πλεονάζοντος προσωπικού, «είναι μέρος της άδειας της εταιρείας, η οποία αν δεν τηρεί τις συλλογικές συμβάσεις τότε ακυρώνεται και η άδειά της». 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο οργανωτικός γραμματέας της ΣΕΚ στη Λάρνακα, Γιώργος Χρίστου, ο στόχος του υπουργείου Μεταφορών για δημιουργία επιπρόσθετων θέσεων εργασίας, με τη φιλελευθεροποίηση των αδειών, έχει αποτύχει. «Δυστυχώς δεν λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί και βλέπουμε σήμερα η νέα εταιρεία, η Skyserve, να λέει πως έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της σε προσωπικό. Η αντίδρασή μας είναι καθολική και θα πρέπει το υπουργείο να βρει τις λύσεις, ώστε όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια υπηρεσία και ωφελήματα». 

Οι συντεχνίες κλήθηκαν να παρευρεθούν σήμερα σε σύσκεψη στις 2:30 στο υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που προέκυψε. Το πιο μεγάλο πλήγμα από τη φιλελευθεροποίηση των αδειών, υπέστη η εταιρεία LGS, που απέλυσε σχεδόν του μισούς της υπαλλήλους, αφού ένας από τους πιο μεγάλους της πελάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που ήταν η WizzAir, εξυπηρετείται πλέον από την Skyserve. Επιπρόσθετα η LGS, έχασε και την EasyJet στην Πάφο, που επίσης ανέθεσε την επίγεια εξυπηρέτηση των επιβατών της, στη Skyserve.

«H νέα εταιρεία αδειοδοτήθηκε τον Απρίλιο, ωστόσο οι μετακινήσεις εργασιών από τη μια εταιρεία στην άλλη προέκυψαν από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα. Εμείς θέλουμε να υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις που είχαμε από το υπουργείο Μεταφορών, πως το προσωπικό δεν θα θυματοποιηθεί κάτι το οποίο είπε και ίδιος ο υπουργός», υπέδειξε ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας, Γιώργος Ιουλιανός.

Σημειώνεται πως από την απεργία, επηρεάστηκε μία αναχώρηση της QATAR Airways, οι επιβάτες της οποίας επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και ανέμεναν τις αποσκευές τους. 

«Αχρείαστη η στάση εργασίας»

Χαρακτηρίζοντας ως αχρείαστη τη στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω της προγραμματισμένης σημερινής συνάντησης, το υπουργείο Μεταφορών, απέφυγε να ξεκαθαρίσει πώς θα χειριστεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε κι εάν θα προχωρήσει σε αναστολή της άδειας κάποιας εταιρείας. Σε γραπτή ανακοίνωση, επανέλαβε ωστόσο τις ξεκάθαρες πρόνοιες του διατάγματος και τους κανονισμούς που διέπουν την αδειοδότηση και λειτουργία των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης.

Όπως υποδεικνύεται, «οι εν λόγω εταιρείες οφείλουν να σέβονται, υιοθετούν και τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, περιλαμβανομένων των προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ της Κυβέρνησης και των Συντεχνιών, αναφορικά με τους όρους και συνθήκες απασχόλησης και τις αποδοχές των εργαζομένων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που ήταν προηγουμένως υπό την εργοδότηση του κράτους και μεταφέρθηκαν σε οποιαδήποτε από τις εταιρείες αυτές». 

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει, πως στους σχετικούς Κανονισμούς που συνοδεύουν το Διάταγμα «αναφέρεται ότι προτεραιότητα για εργοδότηση έχει τυχόν πλεονάζον προσωπικό από υφιστάμενες εταιρείες, λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους».