Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον τομέα των φαρμάκων και δεν αποκλείεται τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να ξεσπάσει μπόρα, αφού η χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Υγείας δεν έφερε αποτέλεσμα και ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος παρουσιάζεται πλέον αποφασισμένος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. 

Η μεγαλύτερη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται στη στάση που τηρούν σε ό,τι αφορά τις ζημιές, που όπως υποστηρίζουν, είχαν τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια του 2022. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να καταβληθεί αναδρομικά στους φαρμακοποιούς το κονδύλι που όπως υπολογίζουν έχασαν, εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης και της αύξησης κατά 20% στον αριθμό των συσκευασιών φαρμάκων που καταγράφηκε, κυρίως από το τέλος του καλοκαιριού του 2022 και έπειτα. 

Η απάντηση, τόσο του υπουργού Μιχάλη Χατζηπαντέλα όσο και του ΟΑΥ ήταν αρνητική, αφού φέρονται να υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν, από τη στιγμή που το έτος 2022 έχει κλείσει και βρισκόμαστε στο 2023, να δοθούν επιπρόσθετα κονδύλια. ΟΑΥ και υπουργός Υγείας αντιπρότειναν όπως γίνει διαβούλευση και εάν κριθεί απαραίτητο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του 2023. Η πρόταση τους αυτή δεν ικανοποίησε τον ΠΦΣ, ο οποίος αντιπρότεινε το κονδύλι που αφορά τη ζημιά του 2022 να προστεθεί στον προϋπολογισμό του 2023, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από πλευράς υπουργού και ΟΑΥ. 

Η συνάντηση έληξε με συμφωνία ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και οι φαρμακοποιοί έφυγαν μάλλον δυσαρεστημένοι από το υπουργείο Υγείας, ενημερώνοντας ότι το συμβούλιο τους θα συνεδριάσει εντός του Σαββατοκύριακου και θα συζητήσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων διαμαρτυρίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να πάμε πίσω στο 2022 και να προσθέσουμε κονδύλια στον προϋπολογισμό, από τη στιγμή που το έτος αυτό έχει λήξει. Εκείνο που είπαμε ήταν να μελετήσουμε τα νέα δεδομένα και αν χρειάζεται να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το 2023. Η πρόταση μας αυτή δεν έγινε αποδεκτή. Θέση μας είναι ότι τώρα εντοπίζουμε τα κενά και τα δεδομένα του 2022 και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε/καλύψουμε για το 2023. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω». 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, δήλωσε από πλευράς του στον «Φ» ότι «εμείς θέσαμε μια πρόταση στον ΠΦΣ για τον προϋπολογισμό του 2023 η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Είπαμε να μελετήσουμε τα δεδομένα και αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάποια αναθεώρηση». 

Έντονη στις δηλώσεις της στον «Φ» η πρόεδρος του ΠΦΣ, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ: «Έχουμε θέσει το αίτημα μας για κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν τα φαρμακεία κατά το έτος 2022. Πρόκειται για ένα σημαντικό κονδύλι μερικών εκατομμυρίων και δεν γίνεται να το πληρώσουν οι φαρμακοποιοί οι οποίοι δεν ευθύνονται καθόλου για την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ευθύνη για την παρακολούθηση των δεδομένων, τόνισε, «την έχει ο ΟΑΥ ο οποίος δεν έκανε σωστές προβλέψεις. Εμείς, όταν το αίτημα μας για αναδρομική καταβολή της ζημιάς του 2022 απορρίφθηκε, αντιπροτείναμε να καλυφθεί αυτή η ζημιά ως επιπρόσθετο ποσό στον προϋπολογισμό του 2023, κάτι το οποίο και πάλι δεν έγινε αποδεκτό». 

Από τη στιγμή, είπε, «που είχαμε αυτή την αντίδραση, θα δώσουμε χρόνο στον ΟΑΥ να προχωρήσει με μια διορθωτική πρόταση και αν δεν το πράξει, το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσουμε και δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε τη λήψη μέτρων».