Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η κανονική διάρκεια των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου για τους μαθητές των Γυμνασίων, την ώρα που το υπουργείο Παιδείας ετοίμασε και γνωστοποίησε το πρόγραμμα της δεύτερης σειράς εξετάσεων για τον Γυμνασιακό Κύκλο. Μια εξεταστική δοκιμασία, η οποία προνοείται από την κείμενη νομοθεσία και η οποία δίνει την ευκαιρία στους μαθητές που δικαιολογημένα απουσίαζαν από την εξέταση μαθημάτων της κανονικής εξεταστικής περιόδου, να συμμετάσχουν.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη σειρά εξετάσεων για τους μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη και ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωρεία προβλημάτων στα σχολεία

Αναλυτικά:

>> Η Α΄ τάξη Γυμνασίου εξετάζεται την Τετάρτη στα Νέα Ελληνικά, την Πέμπτη στην Ιστορία και την Παρασκευή στη Βιολογία και στα Μαθηματικά.

>> Η Β΄ τάξη εξετάζεται την Τετάρτη στα Νέα Ελληνικά, την Πέμπτη στα Μαθηματικά και στη Φυσική και την Παρασκευή σο μάθημα της Χημείας-Βιολογίας και της Ιστορίας.

>> Η Γ΄ τάξη εξετάζεται την Τετάρτη στη Χημεία-Βιολογία και στα Μαθηματικά, την Πέμπτη στην Ιστορία και στη Φυσική και ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της την Παρασκευή με την εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ώρες εξέτασης είναι στις 07:30π.μ. και στις 10:15π.μ. αναλόγως των μαθημάτων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητά οδηγίες Γ. Εισαγγελέα για τη διαρροή το Υπ. Παιδείας

Σημειώνεται ότι η κανονική διάρκεια των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, η οποία άρχισε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται σήμερα για τους μαθητές της Α΄ τάξης και αύριο για τους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ τάξης Γυμνασίου. Η διάρκεια της πρώτης σειράς εξετάσεων για τους μαθητές των Γυμνασίων είναι μικρότερη σε σχέση την αντίστοιχη των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, οι μαθητές των οποίων ολοκληρώνουν την εξεταστική τους διαδικασία στο τέλος αυτής της εβδομάδας και ξεκινώντας από την επόμενη τις εξετάσεις της δεύτερης σειράς. 

Εξάλλου, στον απόηχο των περιπετειών της περασμένης εβδομάδας (διαρροή των θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου του μαθήματος των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου και οι αντιδράσεις για τον βαθμό δυσκολίας του δοκιμίου των Μαθηματικών της Γ΄ Λυκείου όσον αφορά στη στάθμισή του στο χρόνο που δόθηκε στους μαθητές για την επίλυσή του), συνεχίζεται η διαδικασία των εξετάσεων για τους μεγαλύτερους μαθητές καθώς επίσης και η διαδικασία διόρθωσης και βαθμολόγησης των εξεταστικών δοκιμίων των μαθημάτων που έχουν εξεταστεί. 

Όσον αφορά στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές σήμερα το πρόγραμμα εξετάσεων περιλαμβάνει:

>> ΛΥΚΕΙΑ:

⦁    Α΄ τάξη: Μαθηματικά (προσανατολισμού) και Μαθηματικά Κοινού Κορμού

⦁    Β΄ τάξη: Χημεία, Λατινικά και Λογιστική

⦁    Γ΄ τάξη: Βιολογία και Ιστορία κατεύθυνσης

>> ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ:

⦁    Α΄ τάξη: Μαθηματικά (προσανατολισμού) και Μαθηματικά Κοινού Κορμού

⦁    Β΄ τάξη: Χημεία (Όμοδος) και Τεχνολογία 1 και Λογιστική Β΄ (Τ.Σ.) 

Αξιολόγηση και στη Δημοτική Εκπαίδευση

Η αξιολόγηση του μαθητή δεν εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση της Μέσης Εκπαίδευσης αλλά και της Δημοτικής και δη, αρχίζοντας από την Προδημοτική. Αυτό άλλωστε, περιλαμβάνεται στο νέο σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται με την οικεία Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας να αποστέλλει πρόσφατα συγκεκριμένες οδηγίες στις σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο με θέμα της αξιολόγηση μαθητών στην Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση την τρέχουσα σχολική χρονιά, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν τη Σχολική Έκθεση Προόδου (ΣΕΠ) μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Η συμπλήρωση της ΣΕΠ πρέπει να γίνει στη βάση των οδηγιών που έχουν δοθεί και όπως σημειώνεται, η αξιοποίηση της εκ μέρους των εκπαιδευτικών, αναμένεται να τους βοηθήσει: (α) Στο παιδαγωγικό τους έργο και β) στην ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων στο πλαίσιο της υφιστάμενης επικοινωνίας τους.

Το υπουργείο δίνει οδηγίες και για την αξιολόγηση των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, τα οποία παρακολουθούν τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας στην Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Αναφορικά με τα δοκίμια για την ενδιάμεση αξιολόγηση των παιδιών αυτών, σημειώνεται ότι έχουν ήδη αναρτηθεί, ενώ επισημαίνεται ότι πρόκειται για δοκίμια τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, για την ένταξη των μαθητών/μαθητριών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία αναμένεται να διεξαχθεί το διάστημα 27/01/2023 και 03/02/2023 και τα αποτελέσματά της πρέπει να τοποθετηθούν στον ατομικό φάκελο επιτευγμάτων του/της κάθε μαθητή/μαθήτριας. 

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου, η οποία έφτασε στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, «με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμίων, θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της πορείας των παιδιών στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολυνθεί, επίσης, η αναπροσαρμογή των ομάδων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Επίσης, συστήνεται και αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ώστε τα παιδιά να μην αποσύρονται από τα ίδια γνωστικά αντικείμενα από τη γενική τάξη.