Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα, Πέμπτη, βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας (στη φωτογραφία αρχείου από το KCNA μέσω του Yonhap, επάνω).

Η δοκιμή των πυραύλων έγινε «περί τις 08:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 02:10 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, το οποίο επικαλέστηκε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πρόκειται για τις πρώτες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας από τον Μάρτιο

Πρόκειται για τις πρώτες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα από τον Μάρτιο. Η πιο πρόσφατη είχε καταγραφεί τη 10η Μαρτίου, καθώς βρίσκονταν σ’ εξέλιξη κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Γενικά, η Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζει τις ασκήσεις του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη σε βάρος της Πιονγιάνγκ εξαιτίας του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της χώρας, θεωρητικά της απαγορεύουν να κατέχει βαλλιστικούς πυραύλους που εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους πάνω από την ατμόσφαιρα. Η Βόρεια Κορέα αψηφά τις κυρώσεις.

Την 28η Απριλίου, το βορειοκορεατικό πολεμικό ναυτικό αποκάλυψε νέο αντιτορπιλικό, που προορίζεται να τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές του 2026, και με την ευκαιρία έγιναν διάφορες δοκιμές όπλων, ιδίως πυραύλων κρουζ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Πυρηνικά όπλα

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, παρών στις δοκιμές, διέταξε κατόπιν να επιταχυνθεί ο εξοπλισμός του πολεμικού ναυτικού με πυρηνικά όπλα, για την προστασία της χώρας από «τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Σεούλ βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Η Βόρεια Κορέα έφθασε πέρυσι στο σημείο ν’ αποκηρύξει κάθε ελπίδα επανένωσης των δυο χωρών.

Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με απλή εκεχειρία, δεν υπογράφηκε ποτέ συμφωνία ειρήνης των δυο πλευρών.

ΑΠΕ/ (Φωτογραφία αρχείου του KCNA από το Yonhap, επάνω)