Μετά από μια σειρά διπλωματικών επαφών, την αποδοχή ενός υπερπολυτελούς αεροσκάφους-δώρου που εκτόξευσε τη μετοχή της Boeing, ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Από το Ριάντ στο Κατάρ και σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη εξασφαλίσει ιστορικές συμφωνίες και προχωρά σε νέες, εστιασμένες αυτή τη φορά στην αιχμή της τεχνολογίας.

Στο Κατάρ, ο Τραμπ αναμένεται να απευθύνει ομιλία προς τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή, ολοκληρώνοντας την παρουσία του εκεί. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η ηγεσία της χώρας επενδύει στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να μετατραπεί σε παγκόσμιο κόμβο τεχνητής νοημοσύνης.

Ήδη βρίσκεται σε ισχύ προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για την εισαγωγή 500.000 προηγμένων μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia (NVDA.O), ενώ εντός του έτους αναμένονται ακόμα πιο εξελιγμένα συστήματα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε το -εστιασμένο στις επιχειρηματικές συμφωνίες και όχι την ασφάλεια- ταξίδι του στον Κόλπο την Τρίτη με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις μακροχρόνιες κυρώσεις κατά της Συρίας και με τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Μετά την ανακοίνωση ότι η Qatar Airways θα αγοράσουν 210 αεροσκάφη της αμερικανικής Boeing για ενίσχυση του στόλου τους, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στη Σαουδική Αραβία ένα πακέτο όπλων αξίας σχεδόν 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» που έχει κάνει ποτέ η Ουάσινγκτον. Μαζί του, δεκάδες ισχυροί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φιν, ο ισχυρός άνδρας της Nvidia Τζένσον Χουάνγκ, ο CEO της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν και πολλοί ακόμα.

Στο Ritz Carlton του Ριάντ, όπου διεξαγόταν το Αμερικανό-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Τραμπ δεν έκανε μόνο deals αλλά και επαναβεβαίωσε τη μακρά φιλία του με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην πρώτη του επίσκεψη στο Βασίλειο από το 2017, στην προηγούμενη προεδρική του θητεία.

«Το Ριάντ μετατρέπεται σε όχι μόνο κυβερνητική έδρα, αλλά και σημαντική επιχειρηματική, πολιτιστική και υψηλής τεχνολογίας πρωτεύουσα ολόκληρου του κόσμου», είπε ο Τραμπ, απευθυνόμενος στη συνέχεια στον 39χρονο, πανίσχυρο διάδοχο του θρόνου που καθόταν απέναντί του, στο ακροατήριο: «Μοχάμεντ, κοιμάσαι τη νύχτα; Πώς κοιμάσαι; Οι επικριτές αμφέβαλλαν ότι ήταν δυνατό αυτό που κάνατε, αλλά τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Σαουδική Αραβία απέδειξε ότι οι επικριτές έκαναν εντελώς λάθος». Το πλήθος χειροκρότησε καθώς ο Τραμπ είπε: «Είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπός σας, ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος. Και αν δεν μου άρεσε, θα έφευγα από εδώ πολύ γρήγορα. Το ξέρετε αυτό, έτσι δεν είναι; Με ξέρει καλά. Τον ξέρω – τον συμπαθώ πολύ. Τον συμπαθώ πάρα πολύ».

Ο Μπιν Σαλμάν έχει επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας και την απεξάρτησή της από την κύρια πηγή πλούτου (το πετρέλαιο) στο πλαίσιο ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ονομάστηκε Vision 2030 και περιλαμβάνει «Giga-έργα» όπως το NEOM, μια φουτουριστική πόλη στο μέγεθος του Βελγίου. Το πετρέλαιο παρήγαγε το 62% των εσόδων της σαουδαραβικής κυβέρνησης πέρυσι. Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Τραμπ συνομίλησε με διάφορους Σαουδάραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο διοικητής του κρατικού ταμείου πλούτου Γιασίρ αλ-Ρουμαγιάν, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ και ο υπουργός επενδύσεων Χαλίντ αλ-Φαλίχ.

Και μετά τις συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και το deal για την εξαγορά drones από το Κατάρ, τι έχει το μενού; Μόλις μερικούς μήνες αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επένδυσαν δισεκατομμύρια σε ένα κρυπτονόμισμα που συνδέεται με την οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ, η τοποθέτηση αυτή μπορεί να είναι έτοιμη να αποδώσει: τα ΗΑΕ φαίνεται ότι είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας μεγάλης συμφωνίας για τσιπ στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ λέγεται ότι εξετάζει μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ που θα μπορούσε να χορηγήσει στα ΗΑΕ πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς αμερικανικής κατασκευής, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, με τον Τραμπ να αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια επερχόμενη επίσκεψη στην περιοχή για να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για την αναθεώρηση του λεγόμενου «κανόνα διάχυσης της τεχνητής νοημοσύνης», ο οποίος περιορίζει επί του παρόντος τις εξαγωγές τσιπ στα ΗΑΕ και σε δεκάδες άλλες χώρες. Στο πλαίσιο των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμες να κερδίσουν ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia Corp. και της Advanced Micro Devices Inc. που θεωρούνται κορυφή για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

protothema.gr