Τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της περιοχής, η οποία εδώ και καιρό αποτελεί πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών για την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπως η γη και το νερό.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ορμιν Τόρσαρ Βίκτορ, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή Δυτική Γκουέρ, της πολιτείας Μπένου, οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από την Παρασκευή έως την Κυριακή σε τρία διαφορετικά χωριά.

«Όχι λιγότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στο χωριό Αοντάνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 10 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δεύτερο χωριό.

Τον αριθμό των θυμάτων στο Αοντάνα επιβεβαίωσε και η κάτοικος Ρούθι Νταν Σαμ, η οποία δήλωσε πως «είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ στο Αοντάνα». Ανάμεσά τους, όπως είπε, υπήρχαν παιδιά μικρότερα των δύο ετών. «Το χειρότερο θέαμα που υπάρχει», πρόσθεσε, «είναι να βλέπει κανείς νήπιο σφαγμένο με ματσέτα να κείτεται στην ύπαιθρο».

Η ίδια σημείωσε πως υπήρξαν θύματα και σε γειτονικά χωριά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό.

Ο Ορμιν Τόρσαρ Βίκτορ πρόσθεσε ότι ενταφίασε προσωπικά πέντε ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν πατέρα και τους δύο γιους του, σε άλλη τοποθεσία, «πολύ κοντά σε βάση του στρατού».

Από την πλευρά της, η Ανένε Σεουέσε Κάθριν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Μπένου, επιβεβαίωσε πως αναφέρθηκαν δύο επιθέσεις στην περιοχή, αλλά ανέφερε πως η αστυνομία δεν διαθέτει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τον αριθμό των είκοσι νεκρών. Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη μία από τις επιθέσεις σκοτώθηκε αστυνομικός, ενώ εντοπίστηκαν τρία πτώματα στο σημείο.

Αν και τα κίνητρα των επιθέσεων παραμένουν ασαφή, ο Ορμιν Τόρσαρ Βίκτορ έκανε λόγο για «συντονισμένες επιθέσεις», κατηγορώντας νομάδες κτηνοτρόφους της μουσουλμανικής φυλής Πελ (ή Φουλάνι).

Η περιοχή πλήττεται εδώ και χρόνια από συγκρούσεις μεταξύ νομάδων κτηνοτρόφων, κατά κύριο λόγο μουσουλμάνων της φυλής Φουλάνι, και αγροτών, κυρίως χριστιανών, εξαιτίας της διαμάχης για την πρόσβαση σε γη και νερό. Συχνά οι συγκρούσεις λαμβάνουν θρησκευτική ή εθνοτική διάσταση.

Στο λεγόμενο “Middle Belt” – το κεντρικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής – οι διαθέσιμες εκτάσεις για καλλιέργεια ή εκτροφή κοπαδιών συρρικνώνονται συνεχώς, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της επέκτασης των τοπικών κοινοτήτων.

ΑΠΕ