Το 2025 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Κίνας–ΕΕ, και η επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών τραβάει τα βλέμματα. Για 50 χρόνια, οι σχέσεις Κίνας–ΕΕ έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες και δυσκολίες, αλλά συνεχίζουν να ωριμάζουν και να σταθεροποιούνται. Το σημαντικό είναι να κρατούμε την πορεία μας σταθερή καθορίζοντας από κοινού τα επόμενα βήματα για ένα πιο φωτεινό μέλλον στις σχέσεις Κίνας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα επόμενα 50 χρόνια.

Στηριζόμενοι στα επιτεύγματα του παρελθόντος και χαράσσοντας το μέλλον, προσθέτουμε νέες βάσεις και ανοίγουμε νέες προοπτικές για τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ.

Η Κίνα και η ΕΕ είναι συνολικοί στρατηγικοί εταίροι, καθώς και δύο σημαντικές δυνάμεις πού συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου –  δύο μεγάλες αγορές που υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση και δύο σημαντικοί πολιτισμοί που υποστηρίζουν την ποικιλομορφία. Τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων σηματοδοτούν στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα και τομείς με ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία, ανταλλαγή πολιτιστικών ιδεών και αποτελεσματικό πολυμερές συντονισμό. Το 2001 καθιερώθηκε η συνολική εταιρική σχέση, η οποία το 2003 αναβαθμίστηκε σε συνολική στρατηγική εταιρική σχέση και το 2014 προτάθηκε η δημιουργία τεσσάρων στοχευμένων θεμάτων για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ: ειρήνης, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και πολιτισμού. Οι σχέσεις Κίνας–ΕΕ έχουν καταστεί μία από τις πιο επιδραστικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο, φέρνοντας απτά θετικά αποτελέσματα στους λαούς και των δύο πλευρών, συνεισφέροντας σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη και αποτελώντας παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στην εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Η 50ή επέτειος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις δύο πλευρές να συνοψίσουν και να επιβεβαιώσουν τα πολύτιμα διδάγματα της ιστορίας: η φύση των σχέσεων Κίνας–ΕΕ είναι αυτή της εταιρικής σχέσης, ο βασικός τόνος είναι η συνεργασία, η θεμελιώδης αξία είναι η αυτονομία και η προοπτική ανάπτυξης βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος. Οι δύο πλευρές οφείλουν να εκτιμήσουν τους κόπους των προηγούμενων γενεών, να προωθήσουν το πνεύμα συνεργασίας, καρπό μακράς προσπάθειας και να εργαστούν από κοινού για να εξελίξουν τα επόμενα 50 χρόνια των σχέσεων Κίνας–ΕΕ με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αυτονομία, ωριμότητα και στρατηγικό όραμα.

Η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας–ΕΕ βασίζεται στην αμοιβαία συμπληρωματικότητα και το κοινό όφελος, διαμορφώνοντας μια ισχυρή σχέση οικονομικής αλληλεξάρτησης.

Κατά την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων, ο διμερής όγκος εμπορίου Κίνας–ΕΕ ήταν μόλις 2,4 δισ. δολάρια. Το 2024 έφτασε τα 785,8 δισ. δολάρια. Το ίδιο έτος, η Κίνα και η ΕΕ έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος η μία για την άλλη. Η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών και η πρώτη πηγή εισαγωγών για την ΕΕ, ενώ η ΕΕ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών και η δεύτερη πηγή εισαγωγών για την Κίνα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2025, το διμερές εμπόριο έφτασε τα 392,87 δισ. δολάρια (2,82 τρισ. γιουάν), περίπου 20,9 δισ. Δολάρια (150 δισ. γιουάν) την ημέρα — όσο ολόκληρο το ετήσιο εμπόριο του 1975.

Τα κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη της ΕΕ και καλύπτουν την ποικιλία των αναγκών των καταναλωτών. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα εισέρχονται συνεχώς στην κινεζική αγορά, με το μερίδιο των ευρωπαϊκών χημικών, οπτικών και αεροδιαστημικών προϊόντων να υπερβαίνει το 30% των συνολικών εισαγωγών της Κίνας, ενώ σε ορισμένους τομείς φτάνει και πάνω από 50%. Η Κίνα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου. Από το χαλούμι μέχρι τη ζιβανία, τα ποιοτικά προϊόντα της Κύπρου εισέρχονται σε χιλιάδες κινεζικά νοικοκυριά.

Το απόθεμα αμοιβαίων επενδύσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ αυξήθηκε από σχεδόν μηδέν σε 260 δισ. δολάρια. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύουν στην κινεζική αγορά, συμμετέχοντας ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη — για παράδειγμα, τα κέρδη των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα είναι 30 φορές μεγαλύτερα από ό,τι στη μητρική τους χώρα. Οι κινεζικές επιχειρήσεις επίσης δραστηριοποιούνται ενεργά στην Ευρώπη, με το απόθεμα επενδύσεων να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια και το ετήσιο ύψος επενδύσεων να πλησιάζει το επίπεδο των επενδύσεων της ΕΕ στην Κίνα. Μέχρι το 2023, η Κίνα έχει ιδρύσει περισσότερες από 2.800 άμεσες επενδυτικές εταιρείες στην ΕΕ, καλύπτοντας και τα 27 κράτη μέλη με περισσότερους από 270.000 εργαζόμενους από την ευρωπαϊκή ένωση.

Η πράσινη μετάβαση αποτελεί το χαρακτηριστικό φόντο της συνεργασίας Κίνας–ΕΕ, δίνοντας ώθηση στον οικονομικό μετασχηματισμό των δύο πλευρών.

Η Κίνα και η ΕΕ στηρίζουν ενεργά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπερασπιζόμενες σταθερά το διεθνές σύστημα διακυβέρνησης για το κλίμα με βάση τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Φέτος σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της Συμφωνίας του Παρισιού και τα 20 χρόνια εταιρικής σχέσης Κίνας–ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Η συνεργασία στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και των υδάτων έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, ενισχύοντας τη μετάβαση και των δύο πλευρών προς μια πράσινη και χαμηλών εκπομπών ανάπτυξη και συμβάλλοντας θετικά στη βιώσιμη ανάπτυξη παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια, η επένδυση της Κίνας στην Ευρώπη σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι νέες ενεργειακές μπαταρίες έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την Ευρώπη, ενισχύοντας τους δεσμούς συνεργασίας και προσφέροντας νέα ώθηση στις πράσινες κοινές δράσεις.

Η Κίνα θεωρεί την ΕΕ ως βασικό εταίρο στη τεχνολογική συνεργασία.

Η κινεζική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε πολιτική ανοίγματος και καινοτομίας, ενισχύοντας τις διεθνείς ανταλλαγές και τη επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, με την ΕΕ να αποτελεί αντίστοιχα βασικό εταίρο. Έχει θεσπιστεί διάλογος υψηλού επιπέδου στον ψηφιακό τομέα Κίνας–ΕΕ, με στόχο την από κοινού προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Η Κίνα συνεργάζεται στενά με τη Βρετανία και τη Γαλλία σε διαλόγους που αφορούν τη τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας μια δίκαιη και υπεύθυνη προσέγγιση.

Το σκάφος Chang’e-6 της Κίνας μετέφερε επιτυχώς όργανα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Σελήνη και για πρώτη φορά ανίχνευσε αρνητικά ιόντα στην επιφάνειά της. Η Κίνα ενέκρινε επίσης την παραχώρηση δειγμάτων από τη Σελήνη, που ελήφθησαν από την αποστολή εξερεύνησης, σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, για τη διεξαγωγή κοινής επιστημονικής έρευνας προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η πολιτισμική ανταλλαγή αποτελεί σημαντική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Η Κίνα και η ΕΕ έχουν θεσπίσει μηχανισμό διαλόγου υψηλού επιπέδου για την πολιτισμική ανταλλαγή, προωθώντας τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιστήμης και της υγείας. Τα Γαλλικά Πολιτιστικά Κέντρα, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Γερμανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Ισπανίας στην Κίνα, καθώς και τα Ινστιτούτα Κομφούκιος και Πολιτιστικά Κέντρα της Κίνας στην Ευρώπη, αποτελούν ολοένα και πιο σημαντικές πλατφόρμες για την πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Κύπρου λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια, ενώ το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023, προωθώντας την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας και ενισχύοντας τις πολιτισμικές ανταλλαγές Κύπρου-Κίνας. Η Πρεσβεία μας, σε συνεργασία με την εφημερίδα Cyprus Mail, δημιούργησε τη στήλη «Mirror of Cultural», μια νέα πλατφόρμα διαπολιτισμικού διαλόγου που ενισχύει την οικοδόμηση μιας παναθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον.

Τώρα, η Κίνα έχει εφαρμόσει μονομερή πολιτική visa-free για 32 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Το 2024, οι διμερείς μετακινήσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ ξεπέρασαν τα 9,7 εκατομμύρια άτομα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 600 πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Η Κίνα και η ΕΕ συνεργάζονται στενά σε πολυμερή ζητήματα για την βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθεροί υποστηρικτές και ενεργοί φορείς της πολυπολικότητας, προωθώντας την επίλυση διεθνών διαφορών μέσω του πολυμερισμού και του διαλόγου, αντιτίθενται στον ηγεμονισμό και στον μονομερισμό, και τάσσονται υπέρ της δημοκρατικοποίησης των διεθνών σχέσεων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα διεθνή όργανα, η Κίνα και η ΕΕ διατηρούν στενή επικοινωνία και συντονισμό, προασπίζοντας το διεθνές σύστημα με κέντρο τον ΟΗΕ. Όσο πιο ασταθής είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η στρατηγική αξία των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

Στο διεθνές και πολυμερές πεδίο, Κίνα και ΕΕ έχουν επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα από κοινού. Η αντιπειρατική μοίρα Κίνας-ΕΕ πραγματοποίησε ασκήσεις στην ερυθρό θάλασσα για την προστασία της ναυτιλιακής ασφάλειας. Κατά την περίοδο αδράνειας του εφετείου του ΠΟΕ, η Κίνα, η ΕΕ και άλλες δώδεκα χώρες προώθησαν τη δημιουργία του “Προσωρινού Πολυμερούς Μηχανισμού Διαιτησίας Εφέσεων” (Multi-party Interim Appeal Arbitration Arrangement), διασφαλίζοντας το πολυμερές εμπορικό σύστημα με κέντρο τον ΠΟΕ. Από κοινού, προωθούν τη διακυβέρνηση του κλίματος παγκοσμίως, εκδίδοντας τη “Κοινή Δήλωση Κίνας-ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή”, παρέχοντας πολιτική στήριξη στη Συμφωνία του Παρισιού· και προώθησαν το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ–Μόντρεαλ στο COP15, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Η Κίνα και η Κύπρος, μέσω πολυμερών πλατφορμών όπως ο ΟΗΕ, υποστηρίζουν αμοιβαία τα βασικά συμφέροντα και τις σημαντικές ανησυχίες του άλλου, υπερασπιζόμενες σταθερά την αρχή της μίας Κίνας και μίας Κύπρου.

Ο όγκος εμπορίου Κίνα-ΕΕ είναι τεράστιος. Είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν κάποιες διαφωνίες και τριβές στη συνεργασία.

Η σημερινή εμπορική σχέση Κίνας–ΕΕ είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μακροοικονομικού περιβάλλοντος, διεθνούς εμπορικών συνθηκών και της δομής των βιομηχανιών των δύο πλευρών, και δεν μπορεί να αποδοθεί μονομερώς σε κάποιον. Ιστορικά, η ΕΕ είχε πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών με την Κίνα για είκοσι χρόνια έως το 1996, ενώ από το 1997 η Κίνα διατηρεί πλεόνασμα έναντι της ΕΕ, το οποίο όμως έχει μειωθεί από το 2022. Παράλληλα, η ΕΕ διατηρεί σταθερό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με την Κίνα, το οποίο έφτασε τα 50,36 δισ. δολάρια το 2024. Επιπλέον, περίπου το 40% των εξαγωγών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα επανεισάγονται στην Ευρώπη, δημιουργώντας στην πράξη ένα μοντέλο “πλεονάσματος στην Κίνα, αλλά κερδών στην Ευρώπη” — μια πραγματικότητα που αντανακλά τους νόμους της αγοράς.

Ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, η ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά ανάγκη. Η εμπορική και οικονομική συνεργασία είναι αλληλένδετη και συμπληρωματική, προς όφελος και των δύο πλευρών, και δεν πρέπει να θεωρείται «ρίσκο». Οι δύο πλευρές οφείλουν να αντιμετωπίζουν τη εμπορική σχέση τους με πιο ολοκληρωμένη, αντικειμενική και θετική προσέγγιση, προωθώντας τη διμερή ανάπτυξη, διαχειριζόμενες με διάλογο και διαπραγματεύσεις τις εμπορικές τριβές, αποφεύγοντας τη μεγέθυνση των προβλημάτων και τη μετατροπή των εμπορικών θεμάτων σε ζητήματα ασφάλειας.

Εν μέσω της παγκόσμιας διαταραχής του εμπορίου που προκαλεί η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Η κινεζική κυβέρνηση διαθέτει επαρκή πολιτικά εργαλεία, και ακόμα κι αν τα κινεζικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ δεν μπορέσουν να εισέλθουν στην αμερικανική αγορά, η εσωτερική αγορά της Κίνας αποτελεί τον κύριο απορροφητικό προορισμό. Η Κίνα δεν επιδιώκει και δεν χρειάζεται πρακτικές υπερβολικής προσφοράς ή κακόβουλου ανταγωνισμού τιμών. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να ανησυχεί, αλλά να εστιάσει στις πολιτικές ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης και κατανάλωσης της Κίνας, προωθώντας περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να φέρουν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά και ενισχύοντας το διμερές εμπόριο.

Η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των επιχειρήσεων, όχι κρατικών επιδοτήσεων.

Η ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων πηγάζει από μια αποδοτική και ολοκληρωμένη βιομηχανική αλυσίδα, ένα πλήρως ανταγωνιστικό οικοσύστημα αγοράς και αδιάκοπη τεχνολογική καινοτομία. Οι κινεζικές πολιτικές επιδοτήσεων είναι διαφανείς και πλήρως σύμφωνες με τους κανόνες του ΠΟΕ. Το 2024, η Κίνα παρήγαγε 13 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα — αν βασιζόταν σε επιδοτήσεις, η κινεζική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά.

Το 90% των ηλεκτροκίνητων οχημάτων που παράγονται στην Κίνα πωλείται στην εγχώρια αγορά, ενώ μόνο το 10% εξάγεται. Το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά είναι μόλις περίπου 5%. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και φωτοβολταϊκά προϊόντα απέχει πολύ από την κάλυψη της ζήτησης — δεν τίθεται ζήτημα «υπερβολικής παραγωγής» των νέων ενεργειακών προϊόντων της Κίνας.

Τα ηλεκτρικά οχήματα της BYD σημειώνουν υψηλές πωλήσεις στην κυπριακή αγορά, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της SAIC MG έχουν ήδη εισέλθει στην Κύπρο εδώ και καιρό, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση της Κύπρου.

Η αντισταθμιστική έρευνα και οι πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των Κυπρίων. Πρέπει να δούμε το ζήτημα αντικειμενικά και να εργαστούμε από κοινού για μια εποικοδομητική λύση.

Η εξαγωγή των σπάνιων γαιών δεν υπήρξε ποτέ, ούτε θα έπρεπε να γίνει, πρόβλημα μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

Η Κίνα, αξιοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς πόρους και την τεχνολογική καινοτομία, έχει αναλάβει για μεγάλο χρονικό διάστημα τον παγκόσμιο ρόλο στην προμήθεια σπάνιων γαιών, αναλαμβάνοντας παράλληλα το υψηλό περιβαλλοντικό και πόρων κόστος. Ο στόχος της ενίσχυσης της διαχείρισης των εξαγωγών σπάνιων γαιών στην Κίνα είναι να αλλάξει το ακατέργαστο μοντέλο ανάπτυξης της βιομηχανίας και να επιτευχθεί μια πιο κανονισμένη, οργανωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, τα σχετικά αντικείμενα των σπάνιων γαιών έχουν διπλή χρήση για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς. Η εφαρμογή αναγκαίων περιορισμών σε αντικείμενα διπλής χρήσης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας και επίσης είναι διεθνής υποχρέωση. Η πολιτική της Κίνας είναι σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές και συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Η Κίνα προμηθεύει σχεδόν όλες τις σπάνιες γαίες που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας σημαντικά στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της ΕΕ, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της. Εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί εξαγωγών και εκτελούνται οι απαραίτητες διαδικασίες της Κίνας, οι κανονικές ανάγκες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα καλύπτονται. Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές έχουν επίσης θεσπίσει «ταχεία διέλευση» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, δείχνοντας πλήρη σεβασμό στα αιτήματα της ΕΕ.

Η ουκρανική κρίση συνέβη στην Ευρώπη αλλά συγκλονίζει όλο τον κόσμο. Η θέση της Κίνας είναι σαφής και σταθερή.

Η Κίνα δεν είναι δημιουργός της κρίσης, ούτε είναι εμπλεκόμενο μέρος. Η θέση της Κίνας παραμένει συνεπής, διαφανής και υπεύθυνη: υποστηρίζουμε ενεργά την ειρηνική διευθέτηση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Δεν παρέχει φονικά όπλα σε καμία πλευρά της σύγκρουσης και εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των drones. Οι ισχυρισμοί περί «στήριξης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας» ή «παράκαμψης των κυρώσεων με τη βοήθεια της Κίνας» δεν έχουν καμία βάση. Το νόμιμο και διαφανές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν διαφέρει από τις συναλλαγές που διατηρούν πολλές άλλες χώρες με τη Ρωσία και δεν δικαιολογούν επικρίσεις.

Από τη μία πλευρά, η ΕΕ επικρίνει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, ενώ από την άλλη αναμένει από την Κίνα να ασκήσει επιρροή προκειμένου να προωθήσει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι ρεαλιστική. Η ανάπτυξη των σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία βασίζεται σε αρχές: μη συμμαχία, μη αντιπαράθεση, μη στοχοποίηση τρίτων. Αυτή είναι η ορθή μορφή σχέσεων μεταξύ δύο γειτονικών μεγάλων χωρών. Η αρχή της καλής γειτονίας, της ενίσχυσης της συνεργασίας και του αμοιβαίου οφέλους αποτελεί τη θεμελιώδη βάση των σχέσεων της Κίνας όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με όλα τα γειτονικά της κράτη.

Όπως και η ευρωπαϊκή πλευρά, η Κίνα δεσμεύεται στην προώθηση της επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και διαρκούς αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, με στόχο τη μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα στην ήπειρο.

Η Κίνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία προσπάθεια να συσχετιστεί το ζήτημα της Ταϊβάν με την Ουκρανική κρίση. Τα δύο αυτά ζητήματα είναι ουσιαστικά διαφορετικά. Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαίρετο τμήμα της κυριαρχίας της Κίνας. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και δεν επιτρέπει καμία ξένη ανάμειξη ή παρέμβαση. Η Κίνα δεν έχει ακόμη επιτύχει την πλήρη εθνική της επανένωση. Η Κύπρος, που βιώνει εδώ και δεκαετίες τις οδυνηρές συνέπειες του εθνικού διαχωρισμού, μπορεί να  κατανοήσει την αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα της Κίνας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την ακεραιότητα της επικράτειάς της. Η Κίνα θα αντισταθεί με κάθε μέσο και δεν θα επιτρέψει ποτέ τον διαχωρισμό της Ταϊβάν από το μητρικό της έδαφος.

* Γράφει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο