Το καλοκαίρι εγκυμονεί συγκεκριμένους κινδύνους για τη γάτα, κυρίως λόγω υψηλών θερμοκρασιών και εντόμων. Αν και οι γάτες είναι γενικά προσαρμοσμένες στο ελληνικό κλίμα, χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

Η θερμοπληξία, αν και σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις εγκλωβισμού χωρίς σκιά και νερό, όπως σε αυτοκίνητα ή κλειστούς χώρους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και αναπνοή με ανοιχτό στόμα. Αν παρουσιαστούν, η γάτα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε δροσερό σημείο και να της δοθεί νερό, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται κτηνιατρική φροντίδα.

Το καλοκαίρι αυξάνονται επίσης οι παρασιτικές προσβολές από ψύλλους και τσιμπούρια, που βρίσκουν ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για να πολλαπλασιαστούν. Οι ψύλλοι προσελκύονται από το τρίχωμα της γάτας για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους και συχνά η εμφάνισή τους υποδηλώνει εστία στο περιβάλλον (ξύλα, κοπριά, χώμα, ακάλυπτοι χώροι).

Η τακτική αποπαρασίτωση κάθε 2–3 μήνες είναι απαραίτητη, όπως και η απομάκρυνση εστιών κοντά στο σπίτι. Υπάρχουν πλέον πολλά σκευάσματα: αμπούλες, χάπια και κολάρα, τα οποία είναι χρήσιμα κυρίως σε γάτες που κυκλοφορούν και έξω.

Ένας ακόμη καλοκαιρινός κίνδυνος είναι τα τσιμπήματα από μέλισσες, ιδιαίτερα αν η γάτα προσπαθήσει να τις κυνηγήσει. Αν το τσίμπημα γίνει στο σώμα, συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αν όμως προκαλέσει αλλεργική αντίδραση (πρήξιμο στο πρόσωπο ή δυσκολία στην αναπνοή), η γάτα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο.

Με τη σωστή πρόληψη και προσοχή στο περιβάλλον, μπορούμε να εξασφαλίσουμε στην αγαπημένη μας γάτα ένα ασφαλές και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.