Άρχισε η πολύ σημαντική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη μέρα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την παγιοποίηση και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ρώσων πολιτών.

Στις δύο προτάσεις, που ακόμη βρίσκονται στα αρχικά στάδια των συζητήσεων μετέχει και η κύπρια Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου που είναι σκιώδης εισηγήτρια του ΕΛΚ( Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) για τις γνωμοδοτήσεις στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την κα Σταύρου η πρόταση του ΕΛΚ για το asset recovery που θα δημιουργηθεί θα υιοθετηθεί στην πρόταση και αφορά την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για χρήση από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, προς όφελος έργων και προγραμμάτων για τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιουσίες 1,5 δις «πάγωσε» η Κύπρος

Ακόμη, σημείωσε η Ευρωβουλευτής,  πως προσεγγίσανε το θέμα των εγκληματικών ενεργειών που συσχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Δηλαδή όταν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία προέρχονται από τα ποινικά αδικήματα που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα καθαρά έσοδα που προκύπτουν από τη ρευστοποίησή τους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν έργα ανάπτυξης στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, όπως η ενεργειακή και η επισιτιστική ασφάλεια, υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης των χρηματοδοτικών μέσων, καθώς και αποζημιώσεις προς τα θύματα πολέμου. Υποστηρίζει η βουλευτής πως αυτό στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία με τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά και άμεσα, για την ανακούφιση των θυμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για το asset recovery, η αρμοδιότητα για τις όποιες καταδικαστικές αποφάσεις θα είναι στα χέρια των εθνικών δικαστηρίων. Εξίσου σημαντικό στην πρόταση αυτή σημειώνει η κα Σταύρου είναι πως για λόγους αναλογικότητας, η δήμευση περιουσιακών στοιχείων χωρίς προηγούμενη καταδίκη θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων και οι σχετικές παραμέτρους για το τι θεωρείται σοβαρό έγκλημα καθορίζονται στην πρόταση. Η αρμοδιότητα αυτή για το τι ένιαι σοβαρό έγκλημα ανήκει σε άλλη επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως η συζήτηση αυτή στο ευρωκοινοβούλιο είναι αρκούντος σημαντική και αφορά και την χώρα μας. Επί της ουσίας θα είναι μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το νομικό πλαίσιο όσον αφορά την ρευστοποιήσει των κατασχεθέντων από Ρώσους ολιγάρχες οικονομιών στοιχείων και στο που θα κατευθύνονται αυτά τα χρήματα. Όσον αφορά τις περιουσίες ρώσων πολιτών που «πάγωσαν» στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο νησί μας διερωτήθηκε πώς γίνεται να υπάρχουν τόσα δισεκατομμύρια ρωσικών επενδύσεων, τόσο πολλές κυρώσεις και η Κύπρος να έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών μόλις 100 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλώσεις που αντέκρουσε η δική μας πλευρά που, επισημαίνοντας  πως η Κύπρος έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών πέραν του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.