Με το θέμα της ΑΤΑ να έχει κλείσει, το συνδικαλιστικό κίνημα φαίνεται να ετοιμάζεται να απαιτήσει πιο έντονα την απόσυρση της νέας στρατηγικής για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες που υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες πριν την αλλαγή διακυβέρνησης. Εξαρχής, οι συντεχνίες ζήτησαν την απόσυρση της νέας στρατηγικής, με τη νέα κυβέρνηση, όμως, να μην ικανοποιεί το αίτημα, αφήνοντας τις αλλαγές να δοκιμαστούν.

Ωστόσο, η νέα στρατηγική και ιδιαίτερα η κατάργηση των τεχνικών επιτροπών που λειτουργούσαν προηγουμένως και εξέταζαν με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σχετικά αιτήματα επιχειρήσεων συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται ο «Φ», ανεξαρτήτως εάν το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα του επικείμενου Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ θα εγείρουν εκ νέου το αίτημά τους για απόσυρση της νέας στρατηγικής. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εργασίας συγκάλεσε συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για τις 29 Μαΐου χωρίς μέχρι και χθες τουλάχιστον να προωθήσει σχετική ατζέντα στους κοινωνικούς εταίρους. Όπως, όμως αναφέραμε το θέμα της νέας στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες θα θέσουν έτσι κι αλλιώς από μόνες τους οι συντεχνίες στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυρώσεις για παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών

Βλέπουν προβλήματα

Πέραν των ενεργειών που αναμένονται στο ηγετικό επίπεδο των συντεχνιών, το όλο ζήτημα απασχολεί έντονα και τις συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς όπως μας αναφέρθηκε ήδη λόγω της νέας στρατηγικής εντοπίστηκαν προβλήματα στον κλάδο. Για το ζήτημα μάλιστα η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ έχει συγκαλέσει σύγκληση έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 με μοναδικό θέμα συζήτησης «τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Νέας Στρατηγικής Απασχόλησης εργατικού Δυναμικού από Τρίτες Χώρες στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία». Στην συνεδρία, η ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, θα λάβει αποφάσεις και θα ετοιμαστεί σχετικό υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας με τον οποίο έχει διευθετήσει συνάντηση την ίδια μέρα που θα συνεδριάσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως πληροφορούμαστε, στις τάξεις της ΣΥΞΚΑ- ΠΕΟ επικρατεί έντονη αναστάτωση το τελευταίο ο διάστημα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν παραχωρηθεί αρκετές άδειες για εργοδότηση ξένου προσωπικού σε επιχειρηματίες που δεν εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο, κάτι που, όπως αναφέρεται, δεν θα συνέβαινε εάν ήταν σε ισχύ η προηγούμενη στρατηγική. Επίσης, στελέχη της συντεχνίας διαπιστώνουν επίσης πως υπάρχει εργαλειοποίηση των ανθρώπων που φτάνουν με τη νέα στρατηγική, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη.

Εξάλλου, οι συντεχνίες, με την κατάργηση των τεχνικών επιτροπών, βρίσκονται στο σκοτάδι όσον αφορά το θέμα χωρίς να γνωρίζουν ούτε τον αριθμό των αδειών που παραχωρούνται σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής, ούτε τα κριτήρια και πως η πληροφόρηση αντλείται επί του εδάφους, όπως μας αναφέρθηκε. Σημειώνουμε ότι ο Υπουργός Εργασίας σε δημόσιες τοποθετήσεις του για το θέμα όταν ανέλαβε καθήκοντα είχε αναφέρει πως δεδομένων των επιφυλάξεων που εκφράστηκαν θα υπάρξει συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους για «να δούμε μαζί κατά πόσο υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται να προσεγγιστούν διαφορετικά ή να διαφοροποιηθούν». Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί και από το Υπουργείο Εργασίας για συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.