Συνέντευξη από τον Ευτύχιο Βασιλάκη, τον επικεφαλής της Aegean Airlines, ζητήσαμε αρκετές φορές την τελευταία διετία – τριετία, αλλά πάντοτε έμενε για αργότερα. Δεν δυσανασχετούσαμε για τις αναβολές, επειδή δεν βλέπαμε να είναι πολυλογάς με τα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε στην Ελλάδα.
Όμως κάθε πράμα στην ώρα του και τώρα ήταν η ώρα. Στις 28 Μαΐου, δηλαδή την εβδομάδα που πέρασε, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη λειτουργία της Aegean. Στις 28 Μαΐου συμπληρώθηκαν και 15 χρόνια από τότε που η Aegean δημιούργησε τη βάση της στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και πετά έκτοτε αδιάλειπτα από την Κύπρο. Συμπληρώθηκε και ένας χρόνος από την απώλεια του ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρου Βασιλάκη, και την ανάληψη της ηγετικής ευθύνης από τον γιο του, Ευτύχιο, που βέβαια πάντα ήταν στο επιχειρησιακό τιμόνι της αεροπορικής εταιρείας.
Η απόφαση του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Μεσογείου να απονείμει το βραβείο μεταθανάτια –για τα δεκά χρόνια από την ίδρυσή του– στον Θεόδωρο Βασιλάκη ήταν και η αιτία που ο Ευτύχιος Βασιλάκης βρέθηκε στην Κύπρο. Η απονομή του βραβείου έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
-Πριν έναν περίπου χρόνο όταν η Aegean κλείδωσε παραγγελία για 42 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo (30 συν 12 αν δεν κάνουμε λάθος) την είχατε χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στην Ελλάδα. Είναι όντως μια τεράστια επένδυση. Πώς εξελίσσεται; Πόσο μακριά βλέπετε την εξέλιξη της Aegean και πώς την βλέπετε να εξελίσσεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;
-Έχοντας ήδη πίσω μας 20 χρόνια εμπειρίας και σε σχέση με την αγορά και σε σχέση με τις δικές μας υπηρεσίες, έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε επτά – οκτώ χρόνια μπροστά. Πρόκειται για μια παραγγελία που θα εξελιχθεί μεταξύ του 2019 και 2024, οπότε έχουμε μπροστά μας μια πενταετία για να υλοποιηθεί, αλλά ταυτόχρονα δεσμεύει την Aegean για τα επόμενα 25 χρόνια. Η επένδυση αυτή γίνεται από τη μια για ποιοτική αναβάθμιση και από την άλλη για παραγωγική αναβάθμιση, μειώνοντας το κόστος μονάδας και μας βοηθά να μείνουμε πολύ ανταγωνιστικοί. Ταυτόχρονα τα νέα αεροπλάνα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να φτάσουμε και σε νέους προορισμούς σε σχέση με την απόσταση, αφού έχουν δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας των πτήσεων κατά 60 έως 90 λεπτά σε σχέση με τις υφιστάμενές μας δυνατότητες. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε την παραγγελία των νέων αεροσκαφών έτσι ώστε αν θέλουμε ανάπτυξη της Aegean να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος των νέων αεροσκαφών για ανάπτυξη. Αν πάλι δεν θέλουμε, τα νέα αεροπλάνα σε μεγαλύτερο βαθμό θα αντικαταστήσουν υφιστάμενα. Δηλαδή, μας δίνει τη δυνατότητα προσαρμοστικότητας στην αγορά, ανάλογα και με τις ανάγκες που θα έχουμε, να ρυθμίσουμε πόσο μέρος των νέων αεροπλάνων να πάει σε ανάπτυξη και πόσο σε αντικατάσταση, που θα δώσει καλύτερη εμβέλεια προορισμών, μικρότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα. Έτσι, ενώ έχουμε μια μακροχρόνια δέσμευση, έχουμε και τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες που θα διαμορφωθούν στην ευρύτερη περιοχή μας.
-Συμπληρώθηκε αυτές τις μέρες ένας χρόνος από την απώλεια του ιδρυτή και ηγέτη της Aegean, του Θεόδωρου Βασιλάκη, που τιμήθηκε στη Λευκωσία για την προσφορά του από το Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Μεσογείου στην παρουσία και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Aegean έχει ξεπεράσει αυτή τη σημαντική απώλεια επιχειρηματικά και διοικητικά;
-Ο τρόπος που λειτουργούσε ο πατέρας μου καθορίστηκε από το όραμά του, τη στάση του απέναντι στους ανθρώπους και την κουλτούρα της Aegean στην οποία συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό για να κτιστεί. Δεν ήταν ο κλασικός επιχειρηματίας πρώτης γενιάς που έλεγχε τα πάντα. Δεν λειτουργούσε με το στυλ ότι καθημερινά έπρεπε να πάρει ο ίδιος όλες τις αποφάσεις. Ένα από τα καλύτερά του χαρακτηριστικά ήταν ότι άφηνε τους άλλους ανθρώπους να αναπτυχθούν, τους ενθάρρυνε να αναπτυχθούν. Έτσι, κτίστηκε μια ομάδα ανθρώπων, με πρώτο τον Δημήτρη Γερογιάννη, που λειτουργεί με το όραμα και την κουλτούρα που μας δίδαξε ο πατέρας μου, αλλά έξω από τη φυσική παρουσία του. Αυτό λειτουργεί έτσι εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι πρόσφατο. Άρα, υπό την έννοια υποκατάστασης του ρόλου του, είναι πολλά χρόνια τώρα που στην Aegean έχει καλυφθεί, γιατί ακριβώς έτσι λειτουργούσε ο ίδιος ο Θεόδωρος Βασιλάκης. Από την άλλη, το να μην αφήσουμε αυτό το όραμα και την κουλτούρα να ξεπεραστεί, αυτό είναι υπόθεση δική μου, του δ.σ. της εταιρείας και του Γερογιάννη, για να εργαζόμαστε στη βάση κάποιων αρχών. Έτσι, ωριμάζουν και οι εταιρείες για να μετατραπούν από προσωπικά δημιουργήματα σε οργανισμούς με διάρκεια και αυτοτέλεια. Στα 20 χρόνια, αν δεν το είχαμε πετύχει αυτό, θα ήταν ήδη αργά.
– Για να περάσουμε και στο σήμερα, ο πατέρας σας έλεγε πως «εμείς στα αεροπορικά, αν δεν κάνουμε ένα πρόγραμμα δεκαετίας μπροστά, δεν μπορούμε να στήσουμε την εταιρεία ώστε να είναι ανταγωνιστική». Κι ότι, «όταν σηκωθεί ένα αεροπλάνο στον αέρα ανταγωνίζεται αμέσως όλες τις άλλες ξένες εταιρείες, άρα, πρέπει κανονικά να έχει το ίδιο κόστος». Ο κόσμος της αεροπορίας εξελίσσεται συνεχώς, σήμερα ο ανταγωνισμός με τις εταιρείες χαμηλού κόστους είναι οξύς, όντως έτσι το βλέπετε κι εσείς; Πώς λειτουργείτε σε αυτό το κλίμα;
-Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύεις ότι παράγεις μια ποιότητα που είναι αρκετά καλύτερη από κάποιους άλλους κι αυτό πρέπει να είναι και ορατό στην κάθε μία πτήση και να αποδεικνύεις ότι κάθε ενέργεια που κάνεις πρέπει να μειώνεις το κόστος σου, διατηρώντας και ανεβάζοντας την ποιότητά σου. Αν έχεις μόνο ποιότητα χωρίς να ελέγχεις το κόστος δεν θα τα καταφέρεις, όπως και το αντίθετο, αν μειώσεις το κόστος εις βάρος της ποιότητας, δεν διαφοροποιείσαι, δεν έχεις λόγο ύπαρξης και πάλι δεν θα πετύχεις. Εμείς θέλουμε να τηρούμε τα δύο στοιχεία σε ισορροπία, αλλά και να διαφοροποιούμαστε με βάση το ξεχωριστό μας χαρακτηριστικό, που είναι το ελληνικό χρώμα που δίνουμε στο πρώτο βήμα προς την Ελλάδα, στην πρώτη επαφή με την Κύπρο, ιδιαίτερα για τους τουρίστες. Προσφέρουμε μια ταύτιση με το ελληνικό προϊόν, έτσι που γινόμαστε ένα μέρος του ελληνικού τουρισμού και της εικόνας της Ελλάδας. Αυτή είναι η στρατηγική που έχουμε τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως λειτουργεί.
-Τα μεγάλα ρίσκα ποια είναι; Είναι οι αυξομειώσεις στα καύσιμα; Είναι πολιτικές συγκυρίες και εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν το κλίμα και τον τουρισμό στις αγορές;
-Το μεγάλο ρίσκο είναι το πώς μια εταιρεία μεσαίου μεγέθους στην Ευρώπη, όπως είναι η Aegean, ανταγωνίζεται τις άλλες αεροπορικές εταιρείες. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Όλες οι αεροπορικές εταιρείες ευνοούνται από το γεγονός ότι οι επιβάτες, οι τουρίστες, αυξάνονται με σταθερό σχεδόν ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Επίσης, θετικό είναι και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις –και στην Ελλάδα και στην Κύπρο– αντιλαμβάνονται ολοένα και καλύτερα το τι χρειάζεται να κάνουν, είτε σε υποδομές, είτε σε κόστος υποδομών, είτε στη φορολογία, για να μην εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητά μας και την ανάπτυξη των εταιρειών γύρω από την κάθε χώρα. Δεύτερο και ιδιαίτερο πρόβλημα στη νοτιοανατολική Ευρώπη που είναι ακόμα πιο έντονο στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η εποχικότητα. Είναι πρόβλημα που δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρότερο στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και τις εκεί αεροπορικές εταιρείες. Έτσι, όποιες πολιτικές και ενέργειες, είτε κρατικές είτε του ιδιωτικού τομέα στον τουρισμό βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας, βοηθούμε και εμείς να υλοποιηθούν γιατί μας βοηθούν να λύσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας. Έχουμε και πάγια και εξιδεικευμένο κόσμο χειμώνα – καλοκαίρι, οπότε πρέπει να τα αξιοποιείς χειμώνα – καλοκαίρι. Αν δεν βελτιωθεί η εποχικότητα, παραμένουμε ευάλωτοι στο γεγονός ότι η κερδοφορία μας βασίζεται στους τέσσερις – πέντε θερινούς μήνες. Το να κάνουμε τους τέσσερις μήνες – έξι μήνες είναι ο βασικότερος οικονομικός στόχος, ο οποίος όμως δεν εξαρτάται μόνο από μία αεροπορική εταιρεία, αλλά και από τις πολιτικές στα υπόλοιπα.
Στοίχημα η φρεσκάδα
-Οι αριθμοί της Aegean φαίνεται πως μεγαλώνουν συνεχώς –προσωπικό, επιβάτες, προορισμοί, προσφερόμενες θέσεις– θεωρείτε ότι έφτασαν σε στάδιο ωριμότητας ή υπάρχουν ακόμα περιθώρια;
-Σαφώς υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αλλά το πιο κρίσιμο για την επόμενη τριετία για εμάς είναι να πετύχουμε μέσα από την είσοδο των νέων αεροσκαφών και την είσοδο κάποιων νέων υπηρεσιών και δυνατοτήτων, για να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας, κυρίως σε ψηφιακό επίπεδο, με προσφερόμενες πλέον τεχνολογίες, να πάμε ένα ακόμα επίπεδο πιο πάνω σε καινοτόμες υπηρεσίες και παράλληλα –είναι κρίσιμο– να μειώνουμε το κόστος είτε λόγω λιγότερου καυσίμου, είτε λόγω αυξημένων θέσεων, είτε λόγω του ότι μεγαλώνοντας τον στόλο μειώνεις το κόστος σε διάφορα κομμάτια της αλυσίδας. Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μεγαλώνουμε, διότι μεγαλώνει και η αγορά. Οπότε αύξηση στόλου κατά ένα – δύο αεροπλάνα ετησίως είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της αγοράς, αλλά δεν είναι αυτό το απαραίτητο στοιχείο για να πάμε καλά την επόμενη δεκαετία ή εικοσαετία. Πρέπει να βελτιώσουμε τρία – τέσσερα πράγματα στα οποία έχουμε σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης και παράλληλα να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα που είχαμε τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας. Σίγουρα η εμπειρία είναι πλέον μεγάλη, αλλά ο κίνδυνος σε μια εταιρεία που ωριμάζει είναι να χάσει τη φρεσκάδα της.
Έκανε και η Κύπρος λάθη στις αερομεταφορές
-Συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα 15 χρόνια παρουσίας της Aegean με μόνιμη βάση στην Κύπρο. Θεωρείτε επιτυχή την παρουσία της Aegean στο νησί μας; Πιστεύετε ότι δικαιωθήκατε από την απόφαση πολύ νωρίς να εγκαταστήσετε αεροσκάφη σας στη Λάρνακα και μάλιστα να προσλάβετε και ένα σεβαστό αριθμό προσωπικού γι’ αυτά από την Κύπρο;
-Ξεκινήσαμε να πετούμε από την Κύπρο την πρώτη μέρα που ήταν δυνατό να γίνει αυτό, δηλαδή την ημέρα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Από τις 28 Μαΐου 2004, που ήταν και η επέτειος ίδρυσης της Aegean. Ο κόσμος μάς αντιμετώπισε από την αρχή θετικά και όσο μας γνώριζε καλύτερα μας αποδεχόταν ακόμα περισσότερο. Φυσικά και η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα κατά καιρούς έχουν κάνει τα λάθη τους σε σχέση με τις αερομεταφορές, είτε σε σχέση με τα αεροδρόμια. Αυτά τα λάθη έχουν κοστίσει και σε εμάς. Δεν έχει αποφύγει τα λάθη η Κύπρος, αλλά σίγουρα ήταν λιγότερα από αυτά της Ελλάδας. Στην Κύπρο έγιναν λιγότερα λάθη, η πολιτεία είναι πιο συντονισμένη με τους φορείς σε σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας, ίσως επειδή ο τόπος είναι πιο περιορισμένος και ακόμα περισσότερο εξαρτημένος από τις αερομεταφορές σε σχέση με την Ελλάδα.
– Δύο κυπριακές αεροπορικές εταιρείες –ο λόγος για τις Cyprus Airways και την Cobalt– έκλεισαν. Ακούγονται συχνά – πυκνά φωνές, ότι η Κύπρος χρειάζεται δική της αεροπορική εταιρεία, για να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και να δώσει ανταγωνιστικά ναύλα και πρόσθετα, πολλές φορές δημόσια εκφράζεται δυσφορία για τα ναύλα – αυξήθηκαν αισθητά, περιλαμβανομένων κι αυτών της Aegean, λέει η κοινή γνώμη. Είναι σωστή η εικόνα αυτή όσον αφορά στη δική σας εταιρεία, που είναι ενδεχομένως και εκ των κύριων αερομεταφορέων πλέον της Κύπρου;
-Καμία αεροπορική εταιρεία δεν έκλεισε επειδή έκανε κέρδη, κλείνουν λόγω ζημιών. Άρα, η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι πράγματα που πρέπει να πηγαίνουν παράλληλα με την αξία που προσφέρεις στον επιβάτη και προφανώς πάντα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αναγκών και των φιλοδοξιών μιας αεροπορικής εταιρείας, με τις ανάγκες και προσδοκίες ενός επιβάτη. Στην Κύπρο, επειδή η αγορά είναι μικρή, οι κύκλοι αυτοί είναι πιο έντονοι στη διάσταση της αποτυχίας αεροπορικών εταιρειών. Τα τελευταία χρόνια, έχετε δει και εταιρείες να ανοίγουν και να κλείνουν και εταιρείες –ακόμα και επιτυχημένες– να έρχονται και να φεύγουν. Αυτό τι δείχνει; Ότι η Κύπρος είναι μικρή αγορά με ιδιαίτερες ανάγκες, αλλά και με μία δυνατότητα να καλυφθεί και να εξυπηρετηθεί από ένα αριθμό εταιρειών που δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, οπότε πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι εκεί που πετάμε εμείς και πριν πετούσαν και κάποιες εταιρείες που έκλεισαν ή έφυγαν, η επιβατική κίνηση παραμένει σταθερή –αυτό πάει να πει ότι η προσφορά ναύλων και θέσεων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Πιστέψτε με, όταν διαφοροποιηθεί είτε η προσφορά θέσεων, είτε τα προσφερόμενα ναύλα, η κίνηση αλλάζει πολύ. Σε σχέση με εμάς, στις γραμμές προς Ελλάδα και οι γραμμές προς Ισραήλ, που είναι οι μόνες που λειτουργούμε αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε παρατηρήσει τέτοια τάση.
Καταλύτης ο τουρισμός για τις αερομεταφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία
-Τι θα μπορούσε να κάνει η Κύπρος ώστε να επιδράσει ως καταλύτης στην αύξηση του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές και ακόμα πιο σημαντικό στην αύξηση της συνδεσιμότητας; Χρεώσεις, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και διεύρυνση τουριστικών αγορών;
-Είναι σχεδόν αδύνατο να διευρυνθεί η συνδεσιμότητα, χωρίς να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν. Το τουριστικό προϊόν όμως είναι αυτό που θα οδηγήσει έναν Γάλλο, έναν Γερμανό, έναν Φινλανδό κ.τ.λ να πετάξει προς μια χώρα και στην περίπτωση, στην Κύπρο. Οπότε οι προσπάθειες των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων, του Υφυπουργείου Τουρισμού, της πολιτείας ολόκληρης να δημιουργήσουν πηγές προς τη μία ή την άλλη αγορά είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Η στρατηγική αυτή υπήρξε και στο παρελθόν, αλλά εύκολα ξεχνούσαμε τις μικρότερες αγορές και η προσοχή μας να μένει στις δύο μεγαλύτερες και μετά να είμαστε και πάλι εκτεθειμένοι.
Οπότε, οι συντονισμένες και σταθερές κινήσεις ιδιωτικού και κρατικού τομέα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το κλειδί για να μπορέσεις να υποστηρίξεις τη διεύρυνση της συνδεσιμότητας ενός νησιού, που λόγω πληθυσμού δεν μπορεί να υποστηρίξει από μόνο του, ως βασική πηγή, την καθιέρωση νέων προορισμών. Καμία αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της νέα πηγή άντλησης τουριστών. Εκείνο που μπορεί να κάνει μια αεροπορική εταιρεία είναι να συμβάλει με λίγο καλύτερη ποιότητα μεταφοράς, λίγο πιο ανταγωνιστικά ναύλα, αλλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις αισθητό τουριστικό ρεύμα. Κανείς δεν θα έρθει στην Κύπρο γιατί θέλει να πετάξει με την Aegean, αλλά θα πετάξει γιατί θέλει να έρθει στην Κύπρο. Οπότε εκεί πρέπει να γίνει η δουλειά. Το δεύτερο είναι οι πολιτικές κινήτρων, που ακολουθούν όλα τα αεροδρόμια για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, δεν είναι μυστικό.
Ούτε υπερ-προσδοκίες ούτε παράλογες κινήσεις
-Η Κύπρος, και σε επίπεδο πολιτείας και σε επίπεδο επιβατικού κοινού, εκείνο που θα προσδοκούσε είναι η αύξηση της συνδεσιμότητας. Ξέρουμε ότι είναι ζήτημα που σας έθεσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνάντησή σας και η υπουργός Μεταφορών. Πτήσεις προς Παρίσι για παράδειγμα, όπου υπάρχει μεγάλο κενό και πτήσεις προς Βρυξέλλες –πιθανόν μέσω Θεσσαλονίκης. Να περιμένουμε προσθήκες στο πρόγραμμα στην Κύπρο;
-Για την Aegean, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο φυσικοί τόποι ανάπτυξής της. Οπότε όποια τέτοια δυνατότητα υπάρχει, την βλέπουμε. Όμως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιες δυνατότητες με συνέπεια. Όποιο προορισμό θα συνδέσουμε, οφείλουμε να το κάνουμε με συνέπεια, δηλαδή να τον αναπτύξουμε και κυρίως να τον διατηρήσουμε. Για να κάνουμε περισσότερα πράγματα από την Κύπρο, χρειαζόμαστε περισσότερα αεροπλάνα με βάση την Κύπρο. Για κάθε επιπλέον αεροπλάνο, δεν αρκεί μισή ή μία γραμμή. Χρειάζεται περισσότερο από δύο – τρεις βιώσιμες γραμμές και συχνότητες πτήσεων. Άρα, για να δικαιολογήσεις ένα επιπλέον αεροπλάνο, πρέπει να δικαιολογήσεις ένα συνδυασμό δρομολογίων που να δικαιολογούνται, λαμβάνοντας υπόψη και την εποχικότητα.
Αν υπάρχουν ευκαιρίες βέβαια θα τις ακολουθήσουμε, αλλά έχει σημασία και ποια πολιτική χρεώσεων ακολουθεί η Κύπρος, ποια πολιτική ακολουθεί προς την προώθηση του τουρισμού. Όλοι ξέρουμε ότι ένα παραδοσιακό μειονέκτημα της Κύπρου είναι η εξάρτηση του τουρισμού από δύο παραδοσιακές αγορές και λιγότερη διασπορά. Μακάρι να υπάρχει τρόπος και σε σχέση με τις τουριστικές εταιρείες της Κύπρου και σε σχέση και με εμάς, να έχουμε τη δυνατότητα να υποστηριχθούμε και να υποστηρίξουμε για να πετάξουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Εκείνο που εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι ότι, αν βάλουμε επιπλέον αεροπλάνο και επιπλέον προορισμούς, κάτι που θα κάνουμε μετά από πολλή σκέψη και πολλή ανάλυση, τότε αυτά που θα βάλουμε θα τα κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα και δεν θα είναι μια παρέμβαση που θα είναι μια προς τα μπρος και μια προς τα πίσω. Δεν πρέπει να υπάρχουν υπερ-προσδοκίες ότι θα κάνουμε παράλογες κινήσεις, όπως έκαναν κάποιοι στην αγορά, με αποτελέσματα που ήταν και για τους ίδιους αρνητικά, αλλά επηρέασαν και τη σταθερότητα και την εξέλιξη της εδώ παρουσίας άλλων αερομεταφορέων.
Είναι δύσκολο σαν αγορά τουριστική, σαν αγορά μεταφορών, σαν αγορά αεροδρομίων να έχεις την ωριμότητα ώστε να αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να στηρίζεις πράγματα που έχουν την πιθανότητα να πετύχουν ή να στηρίζεις πράγματα που ακούγονται μεν ενθουσιώδη, αλλά είναι στην ουσία τους πρόχειρα και θα αποτύχουν. Εν ολίγοις, αν κάνουμε επέκταση της παρουσίας μας εδώ, είναι κάτι που θα το σκεφτούμε πολύ, αλλά αν το κάνουμε θα είναι μια ενέργεια σταθερή και χωρίς πισωγυρίσματα. Η πολιτική χρεώσεων και η επέκταση της τουριστικής περιόδου έχουν μεγάλη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και το πόσο θα αποδώσουν οι προσπάθειες για να διευρυνθεί η παλέτα των τουριστικών αγορών, των χωρών άντλησης τουρισμού.