Το µεγαλύτερο µέρος των κενών θέσεων στον όµιλο προκύπτει από την ανάπτυξη και την επέκταση του και όχι λόγω αποχωρήσεων. Αυτό αποδεικνύει το πολύ ψηλό ποσοστό υπαλλήλων που παραµένουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

Πότε δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο η Windsor Brokers και σε ποιους επενδυτικούς τοµείς κινείται κατά κύριο λόγο;

Ο Οµιλος Windsor Brokers είναι ένα γνωστό όνοµα στον χώρο των χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών και αποτελεί µια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της παγκοσµίως. Από την ίδρυσή της, το 1988, η Windsor Brokers παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε µια ευρεία γκάµα χρηµατοοικονοµικών µέσων, µε προηγµένη τεχνολογία, ανταγωνιστικές τιµές και υπεροχή στην εξυπηρέτηση των πελατών. Ο Οµιλος έχει αναγνωριστεί για την αριστεία και την καινοτοµία του µε πολλαπλά διεθνή βραβεία από διακεκριµένους οργανισµούς.

Πόσα άτοµα εργοδοτείτε για τις εργασίες σας στην Κύπρο, ποιο ποσοστό είναι Κύπριοι και πόσο συχνά καταφεύγετε στην αναζήτηση προσωπικού;

Διατηρώντας ένα ευέλικτο σχήµα, ο όµιλος µας  αυτή τη στιγµή απασχολεί πάνω από 250  άτοµα, από τους οποίους περίπου το 30% είναι Κύπριοι. Προσφέρει συνεχώς νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ανταποκρινόµενος στις ανάγκες της ανάπτυξής του, αλλά και στις απαιτήσεις του κλάδου, της τεχνολογίας και της νοµοθεσίας.

Είναι σηµαντικό να σηµειώσουµε ότι το µεγαλύτερο µέρος των κενών θέσεων προκύπτει από την ανάπτυξη και την επέκταση της εταιρείας και όχι από αντικαταστάσεις λόγω αποχωρήσεων. Αυτό αποδεικνύει το πολύ ψηλό ποσοστό υπαλλήλων που παραµένουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα, εκτιµώντας το επαγγελµατικό κλίµα και τις συνθήκες εργασίας που  παρέχουµε.

Αντιµετωπίζουν και οι εταιρείες του κλάδου σας προβλήµατα στην εργοδότηση προσωπικού;

Όπως κάθε εταιρεία σε οποιοδήποτε κλάδο, έτσι και εµείς στη Windsor Brokers αντιµετωπίζουµε τις δικές µας προκλήσεις στο θέµα της εργοδότησης. Ενώ λαµβάνουµε αρκετές αιτήσεις, η εύρεση υποψηφίων µε συγκεκριµένες δεξιότητες µπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Είναι επίσης δύσκολο να βρούµε υποψήφιους που να γνωρίζουν άπταιστα γλώσσες ζωτικής σηµασίας για τις διεθνείς δραστηριότητές µας. Επιπρόσθετα, συχνά δεν υπάρχει µεγάλος αριθµός υποψηφίων για πιο εξειδικευµένες θέσεις, οι οποίες απαιτούν δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας. Ας µην ξεχνάµε ότι η Κύπρος είναι ένα µικρό νησί, πράγµα το οποίο λειτουργεί από µόνο του περιοριστικά στη διάθεση υποψηφίων µε εξειδικευµένες δεξιότητες, ειδικά στους τοµείς της πληροφορικής, της ψηφιακής τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας. Για να αντιµετωπίσουµε αυτό το πρόβληµα, διεξάγουµε στοχευµένες εκστρατείες προσλήψεων και συνεργαζόµαστε µε πανεπιστήµια για θέσεις που δεν απαιτούν σχετική εµπειρία.

Ένα από τα πλεονεκτήµατα που διακρίνουν τη Windsor Brokers είναι το υβριδικό µοντέλο εργασίας, το οποίο συνδυάζει την ευελιξία του ωραρίου και τη δυνατότητα της εργασίας από το σπίτι. Αυτό µας επιτρέπει να προσελκύουµε προσωπικό από όλες τις πόλεις της Κύπρου, παρόλο που η έδρα µας βρίσκεται στη Λεµεσό. Συγκεκριµένα, στους εργαζόµενους από άλλες πόλεις δίνεται µεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, ενώ όλοι έχουν την επιλογή να καθορίσουν τις ηµέρες που προτιµούν να εργάζονται στο γραφείο.

Παρά τις προκλήσεις, αναζητούµε διαρκώς λύσεις για να προσελκύσουµε και να διατηρήσουµε κορυφαία ταλέντα για την επιτυχία της εταιρείας µας.

Τον Μάιο του 2023 εξασφαλίσατε την πιστοποίηση Great Place to Work. Πείτε µας λίγα λόγια γι’ αυτή την εµπειρία της διαδικασίας να συνεργαστείτε µε την Great Place to Work και να ολοκληρώσετε µε επιτυχία τη διαδικασία αξιολόγησης.

Η συνεργασία µας µε την Great Place to Work Cyprus ήταν ουσιαστική για την εξέλιξη της εταιρείας µας. Με την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση που µας προσέφεραν, βασιζόµενοι στην εµπειρία και την αποστολή τους, µπορέσαµε να εκµεταλλευτούµε πλήρως τα δεδοµένα που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήγαγαν.

Αυτό µας επέτρεψε να πραγµατοποιήσουµε τις δικές µας αναλύσεις σε µικρότερες υπό-οµάδες κατηγοριοποίησης δεδοµένων, ανά τµήµα, ανά φύλο, ανά ηλικία και άλλα κριτήρια, εµβαθύνοντας έτσι την κατανόηση της κουλτούρας και του κλίµατος που επικρατεί στην εταιρεία µας.

Η συµπλήρωση του ερωτηµατολογίου (culture audit) και η ανάλυση των αποτελεσµάτων βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων και κατηγοριών µάς έδωσε µια σαφή εικόνα του πώς αντιλαµβάνονται οι εργαζόµενοι το περιβάλλον εργασίας που τους παρέχουµε. Παράλληλα, η δυνατότητα σύγκρισης µε άλλες εταιρίες µάς βοήθησε να αντιληφθούµε τα δυνατά µας σηµεία, καθώς και τα σηµεία προς βελτίωση.

Αυτή η συγκριτική ανασκόπηση βοήθησε την εταιρεία µας να διαµορφώσει µια στρατηγική που να εστιάζει στη βελτίωση των πτυχών που χρήζουν άµεσης προσοχής, ορίζοντας έτσι την κατεύθυνση και τους στόχους µας για το µέλλον.

Συνολικά, η διαδικασία αξιολόγησης από την Great Place to Work Cyprus αποτέλεσε µια εµπειρία που µας ενίσχυσε και µας ενέπνευσε να προχωρήσουµε προς µια  κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης και αρτιότερης δηµιουργίας ενός ευχάριστου και ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος εργασίας. Ταυτόχρονα, µας έκανε και πιο ευαισθητοποιηµένους απέναντι σε πιθανές ελλείψεις αλλά και πιο φιλόδοξους σε ότι αφορά νέες προοπτικές βελτίωσης.

Ανεξαρτήτως της εξασφάλισης της πιστοποίησης από την Great Place to Work, υπήρξαν απαντήσεις από το προσωπικό σας που σας προβληµάτισαν και σας ώθησαν να προβείτε σε αλλαγές;

Από την έρευνα που διεξήγαγε η Great Place to Work Cyprus αντλήσαµε πολλά θετικά συµπεράσµατα για την εταιρεία µας, τα οποία προέκυψαν οργανικά, ως αποτέλεσµα της ευρύτερης στρατηγικής µας! Θα σας δώσω ένα παράδειγµα: Σηµειώσαµε υψηλά ποσοστά στον τοµέα της ίσης µεταχείρισης των εργαζοµένων σε διάφορες κατηγορίες όπως, φύλο, ηλικία και εθνικότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για το 2023 διακριθήκαµε ως Best Workplace for Women στην κατηγορία των εταιρειών µεσαίου µεγέθους.

Αυτό το αποτέλεσµα προέκυψε αβίαστα από τις συµπεριφορές των ανθρώπων του Οµίλου  µας σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Χωρίς να έχουµε καταγεγραµµένες πρακτικές σχετικά µε την ίση µαταχείριση και διαφορετικότητα. Ταυτόχρονα, όµως, µας δηµιουργήθηκε η ανάγκη να συνεχίσουµε να καλλιεργούµε την «πολύτιµη» αυτή κουλτούρα. Για να τη διαφυλάξουµε θα πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουµε τον κόσµο µας να αναγνωρίσει πόσο σηµαντικό είναι αυτό που κάνουµε και να εµβαθύνουµε στις έννοιες της ίσης µεταχείρισης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Από την άλλη, διαπιστώσαµε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε κάποιες πτυχές της πολιτικής µας. Αναλύσαµε προσεκτικά όλες τις προτάσεις και τις ανάγκες των εργαζοµένων µας, που προέκυψαν από τα σχετικά ερωτηµατολόγια και έχουµε δηµιουργήσει σχέδια δράσης για τη συνεχή βελτίωση της εταιρικής µας κουλτούρας. Στόχος µας είναι να συνεχίσουµε να διατηρούµε ένα δυναµικό περιβάλλον εργασίας, που να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, την εµπιστοσύνη, και την ικανοποίηση των εργαζοµένων µας.

Μια πρωτοβουλία που πήραµε σχετικά πρόσφατα είναι ότι καθιερώσαµε για µισή ώρα την εβδοµάδα τα λεγόµενα “Hangouts”, όπου συγκεντρωνόµαστε, αν όχι όλοι οι περισσότεροι εργαζόµενοι, για να βρεθούµε και να ανταλλάξουµε απόψεις. Για να κάνουµε την ατµόσφαιρα πιο ευχάριστη, κάθε φορά έχουµε και µια διαφορετική έκπληξη, προσφέροντας πότε καφέ, πότε κάποιο σνακ και πότε υγιεινούς χυµούς, δίνοντας έτσι µια νότα χαλαρότητας.        

Θα επαναλάβετε την αξιολόγηση από την Great Place to Work; Θα το κάνετε κάθε χρόνο ή κατά διαστήµατα;

Σίγουρα, θα επαναλάβουµε την αξιολόγηση από την Great Place to Work για το έτος 2024, προκειµένου να αξιολογήσουµε την πρόοδο που έχουµε σηµειώσει σε µια χρονιά που αντιµετωπίσαµε διάφορες προκλήσεις. Από την αξιολόγηση αποκτήσαµε πολύτιµες γνώσεις και εντοπίσαµε τα σηµεία που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης. Επιπλέον, οι τακτές αξιολογήσεις θα µας δώσουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουµε τις δράσεις και τις πολιτικές µας, εξασφαλίζοντας τη συνεχή βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και της εταιρικής κουλτούρας µας, παραµένοντας ένας ανταγωνιστικός και ελκυστικός χώρος εργασίας για όλους.

Βλέπετε να έχει αντίκρισµα η πιστοποίηση που λάβατε κατά τις προσπάθειες σας να προσλάβετε πρόσθετο προσωπικό; Είναι κάτι που όντως λαµβάνουν υπόψη οι υποψήφιοι για εργοδότηση κοντά σας;

Κοιτάξτε, αυτό εξαρτάται και από τους ίδιους τους υποψήφιους. Για παράδειγµα, υπάρχουν υποψήφιοι που δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την έρευνά τους για µια  επιχείρηση πριν ανταποκριθούν σε µια αγγελία. Λόγω της εύκολης πλέον πρόσβασης σε πληροφορίες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, µπορούµε να πάρουµε µια γεύση για το κλίµα και την κουλτούρα µια εταιρείας. Θα πρέπει επίσης να ελέγξουµε και την ιστοσελίδα της εταιρείας, για να δούµε τι υπηρεσίες προσφέρει, καθώς και την ιστορία και τη φιλοσοφία της.

Ένα από τα κριτήρια που διακρίνουν έναν σοβαρό υποψήφιο είναι κατά πόσο έχει κάνει την έρευνά του και αν έχει σχετικές ερωτήσεις να κάνει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης γιατί µε αυτό τον τρόπο δείχνει ότι έκανε αίτηση από επιλογή και όχι τυχαία.

Γι’ αυτό το λόγο, αν µου επιτρέπετε να δώσω µια συµβουλή στους υποψήφιους είναι να µπαίνουν στον κόπο να κάνουν µια προκαταρκτική µελέτη, γιατί αυτό µπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας τους.