Συνέντευξη µε την Αναστασία Φλουρέντζου, Group HR Manager, VLM Group (VOICI LA MODE)

Πόσες φορές έχετε εξασφαλίσει µέχρι τώρα την πιστοποίηση Great Place to Work και πόσο σας βοήθησε η συνεργασία σας µε τον θεσµό στο να διατηρείτε ένα υγιές δυναµικό προσωπικό;

Είµαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την εξασφάλιση της πιστοποίησης Great Place to Work δύο φορές, στις χρονιές 2022 και 2023, καθώς και µια φορά για το 2023 για το M&S στη Ρουµανία. Αυτό αναδεικνύει τη δέσµευσή µας για τη δηµιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος και τη φροντίδα των εργαζοµένων µας. Η επίτευξη της πιστοποίησης Great Place to Work δείχνει ότι οι εργαζόµενοι µας είναι ικανοποιηµένοι µε την εργασιακή εµπειρία στον όµιλο µας και αναγνωρίζουν το θετικό εργασιακό κλίµα που δηµιουργείται.

Οι απαντήσεις που λάβατε από το προσωπικό σας πόσο αναµενόµενες ήταν για σας; Υπήρξαν απαντήσεις που σας προβληµάτισαν και σας ώθησαν να προβείτε σε αλλαγές στη δοµή και τη λειτουργία της εταιρείας;

Είναι κατανοητό ότι µερικές απαντήσεις µπορεί να µην ήταν απολύτως αναµενόµενες, είναι ενθαρρυντικό ότι αυτές οι απαντήσεις µας έχουν ωθήσει σε αλλαγές και µεταρρυθµίσεις στον οργανισµό µας. Είναι σηµαντικό να λαµβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι ανησυχίες των εργαζοµένων και να δροµολογούνται αλλαγές που θα βελτιώσουν το εργασιακό περιβάλλον και την εµπειρία τους.

Η εναρµόνιση πολιτικών και διαδικασιών είναι σηµαντική για τη διασφάλιση της συνοχής και της διαφάνειας στον οργανισµό. Με τη βοήθεια των ανατροφοδοτήσεων που λαµβάνουµε,  µπορούµε να προβούµε σε απαιτούµενες προσαρµογές στις πολιτικές και τις διαδικασίες που επηρεάζουν τους εργαζοµένους µας.

Βλέπετε να έχουν αντίκρισµα οι πιστοποιήσεις που λάβατε κατά τις προσπάθειες σας να προσλάβετε πρόσθετο προσωπικό; Είναι κάτι που όντως λαµβάνουν υπόψη οι υποψήφιοι για εργοδότηση κοντά σας; 

Η πιστοποίηση Great Place to Work (GPTW) µπορεί πράγµατι να δώσει στον οργανισµό  ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στη διαδικασία αναζήτησης και προσέλκυσης νέων ταλέντων. Οι υποψήφιοι συχνά επιδεικνύουν εµπιστοσύνη σε εταιρείες που έχουν λάβει αυτήν την πιστοποίηση, καθώς αυτό υποδηλώνει ένα υψηλό επίπεδο εργασιακής ικανοποίησης και ευεξίας στην εταιρεία.

Επιπλέον, η ανατροφοδότηση που λαµβάνουµε από τους υποψήφιους είναι ότι αναγνωρίζουν την πιστοποίηση GPTW ως ένδειξη ενός καλού εργασιακού κλίµατος και αυξάνει την εµπιστοσύνη και την αξιοπιστία του οργανισµού στα µάτια τους. Γι’ αυτό και η συχνότητα διεξαγωγής της έρευνας εξαρτάται από τους στρατηγικούς στόχους της κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά την εργοδότηση γυναικών, πόσο σας ικανοποιεί το γεγονός ότι έχετε αξιολογηθεί από την Great Place to Work και ξεχωριστά µε διάκριση για την όλη συνεισφορά τους;

Η διάκριση µας ως Great Place to Work for women µάς έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα. Είναι πραγµατικά τιµητικό να αναγνωρίζεται ο όµιλος µας ως ένας χώρος εργασίας που προάγει τη δυναµική συµµετοχή και την επιτυχία των γυναικών. Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της αφοσίωσης και της προσήλωσής µας στην προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας.

Ας µην ξεχνάµε ότι ο όµιλός µας έχει έντονο άρωµα γυναίκας και ότι οι βάσεις του έχουν σχεδιαστεί από την αείµνηστη Αρτεµισία Παναγιώτου. Η συνεισφορά των γυναικών στην επιχειρηµατικότητα και την ηγεσία είναι ανεκτίµητη και αξίζει να γιορτάζεται και να τιµάται.

Ποια είναι η ιστορία της VOICI LA MODE;

Η αρχή έγινε το 1948 από την Αρτεµισία Παναγιώτου. Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, ξεκινά τις εισαγωγές έτοιµων ενδυµάτων και η πρώτη εταιρεία µε την οποία συνεργάστηκε ήταν η London Fashion Group.

Το 1960, η αποφασιστικότητα και διορατικότητά της την οδήγησαν να εισάγει ρούχα της διάσηµης µάρκας St.Michael, των Marks & Spencer Ηνωµένου Βασιλείου. Η συµφωνία συνεργασίας µε το Marks & Spencer ήταν ο θεµέλιος λίθος για τη δηµιουργία του Οµίλου Voici la Μode.

Το 1995 άνοιξε το νέο, µεγάλο κατάστηµα Marks & Spencer στην Ακρόπολη, που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα δέκα καταστήµατα σε πωλήσεις εκτός Ηνωµένου Βασιλείου.

Το 1998 δηµιουργήθηκε η γνωστή αλυσίδα καφεστιατορίων Café la Mode που γιορτάζει 26 χρόνια επιτυχηµένης πορείας. Το 2006, ο Όµιλος απέκτησε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της γαλλικής ανδρικής αλυσίδας καταστηµάτων Celio.

Το 2016 πραγµατοποιεί µια νέα συνεργασία µε έναν από τους µεγαλύτερους οµίλους ένδυσης στην Ευρώπη, τον όµιλο Arcadia. Μια συνέργεια στρατηγικής σηµασίας, αφού εµπλούτισε το χαρτοφυλάκιο του, εξαγοράζοντας τα high street brands Topshop-Topman, Dorothy Perkins, Wallis και Evans.

Το 2017 είναι µια χρονιά ορόσηµο για τον Όµιλο, αφού υλοποιείται το όραµα της 2ης γενιάς, για επέκταση του δικτύου καταστηµάτων στο εξωτερικό. Η δυναµική είσοδος στην αγορά της Ρουµανίας, µε πληθυσµό 20 εκατοµµύρια, επιτυγχάνεται µε την εξαγορά των εργασιών Marks & Spencer ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της χώρας.

Η πανδηµία και οι µεγάλες αλλαγές στον χάρτη των fashion brands στο εξωτερικό έφερε το κλείσιµο των Αrcadia brands σε όλο τον κόσµο.

Το 2020 ο Όµιλος αποκτά σηµαντική συµµετοχή και στο µετοχικό κεφάλαιο του Nicosia Mall.

Την ίδια χρονιά, ο Όµιλος µπαίνει δυναµικά στο e-commerce, µε τη δηµιουργία του online καταστήµατος myvlmstore.com. Το online κατάστηµα φιλοξενεί σε πρώτο στάδιο το Marks & Spencer Λευκωσίας. 

O Όµιλος, το 2021, αναζητώντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επέκτασης, εισαγάγει σε περίοδο µόλις πέντε µηνών τέσσερα νέα brands στην κυπριακή αγορά – τα γαλλικά Lingerie Etam και Undiz, το ισπανικό Sfera, µέλος του Οµίλου El Corte Ingles, τη µεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστηµάτων στην Ευρώπη και το Accessorize of London. Με την εισαγωγή δέκα νέων καταστηµάτων σε Λευκωσία και Λεµεσό, o Όµιλος διατηρεί την υπεροχή του στην κυπριακή αγορά, ως ένας από τους σηµαντικότερους retail προµηθευτές, διατηρώντας πάνω από 100,000 loyal πελάτες.

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πελατών, στη βάση των τελευταίων τάσεων και τεχνολογικών εξελίξεων, ο Όµιλος προχώρησε το 2023 στη δηµιουργία ενός πρωτοποριακού διαδικτυακού Marketplace, υπό την επωνυµία MODE&, το οποίο φιλοξενεί τα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ από όλα τα brands που αντιπροσωπεύει ο Όµιλος.

Υπάρχει και το “Artemisia Panayiotou Foundation”, µιλήστε µας γι’ αυτό.

Το Ίδρυµα Αρτεµισίας Παναγιώτου ιδρύθηκε το 2006 και στοχεύει στην προσφορά οικονοµικής ενίσχυσης σε άριστους µαθητές και µαθήτριες. στηρίζοντας την εκπαίδευση και την προαγωγή του ταλέντου.

Το γεγονός ότι το ίδρυµα έχει δώσει µέχρι στιγµής πάνω από 376.000 ευρώ σε 70 νέους και νέες αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγµα και αποδεικνύει τον αντίκτυπο που έχει η πρωτοβουλία αυτή στη ζωή και την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων.

Το Artemisia Panayiotou Foundation θα συνεχίσει το έργο του στον τοµέα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ευθύνης, προωθώντας το ταλέντο και ενισχύοντας την εκπαίδευση στη χώρα µας.