Μολονότι επικοινωνούµε µε τους υπαλλήλους µας και ζητάµε να µας λένε τα σχόλια τους, αυτή η επίσηµη αξιολόγηση ήταν µια ευκαιρία να δούµε πού στέκονται οι προσδοκίες µας σε σχέση µε τα πραγµατικά αποτελέσµατα.

Είχατε αγωνία για τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης ή είχατε τη σιγουριά ότι τα µέλη του προσωπικού σας έχουν καλή γνώµη για την εταιρεία στην οποία εργάζονται;

Η εταιρική µας φιλοσοφία πηγάζει από την προσέγγιση «πρώτα ο άνθρωπος». Κατανοούµε ότι η επιχείρησή µας απαρτίζεται από άτοµα και οµάδες µε διαφορετικό υπόβαθρο, γι’ αυτό και η ευηµερία τους είναι η κορυφαία µας προτεραιότητα. Εάν οι άνθρωποι είναι καλά και είναι ευχαριστηµένοι µε τον εργοδότη τους, τότε και η επιχείρηση τα πάει καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είχαµε αγωνία, αλλά µάλλον περιέργεια και ενθουσιασµό για την αξιολόγηση. Μολονότι επικοινωνούµε µε τους υπαλλήλους µας και ζητάµε να µας λένε τα σχόλια τους, αυτή η επίσηµη αξιολόγηση ήταν µια ευκαιρία να δούµε πού στέκονται οι προσδοκίες µας σε σχέση µε τα πραγµατικά αποτελέσµατα, λαµβάνοντας υπόψη τα παγκόσµια πρότυπα. Ήταν µια ευκαιρία να σκεφτούµε νέα προγράµµατα που θα µπορούσαµε να ξεκινήσουµε και να εξετάσουµε για άλλη µια φορά πώς η προσέγγισή µας για το ανθρώπινο δυναµικό σε διάφορους τοµείς µπορεί να βελτιωθεί και να επιδράσει θετικά στη ζωή των υπαλλήλων µας.

Ήταν σωρευτική η συµµετοχή των εργαζοµένων στην αξιολόγηση;

Η Freedom 24 προσπαθεί να δηµιουργήσει ένα θετικό, ενθαρρυντικό περιβάλλον για τους υπαλλήλους µας, µέσα στο οποίο αναδεικνύονται τα επαγγελµατικά και τα προσωπικά τους ταλέντα. Για να διασφαλίσουµε ότι δεν αποµακρύνουµε την κουλτούρα µας από τους υπαλλήλους, ζητούµε συνεχώς να µας µεταφέρουν τα σχόλια τους και δεν είναι η επίσηµη αξιολόγηση που είναι πρωταρχικής σηµασίας εδώ, είναι οι καθηµερινές µας αλληλεπιδράσεις και οι συζητήσεις µας σε προσωπικό επίπεδο που πιστοποιούν την κουλτούρα µας. Αυτή ήταν η πρώτη µας συµµετοχή στο Great Place to Work. Δεδοµένου ότι η διοίκησή µας δείχνει µεγάλο ενδιαφέρον για την εγκυρότητα των αποτελεσµάτων και επιδιώκουµε να επικυρώνουµε τα εσωτερικά µας αποτελέσµατα, σχεδιάζουµε να συµµετάσχουµε στο Great Place to Work ξανά.

Έχει βοηθήσει η πιστοποίηση Great Place to Work την εταιρεία σας να αναγνωρίσει γκρίζες περιοχές στις σχέσεις του προσωπικού µε τη διοίκηση; Έχετε εντοπίσει ζητήµατα που χρειάζονται βελτίωση;

Δεν θα έλεγα ότι τα αποτελέσµατα µάς βοήθησαν να ανακαλύψουµε κάτι εντελώς νέο. Ωστόσο, σίγουρα µας βοήθησαν να γνωρίσουµε τα ζητήµατα που ήδη γνωρίζαµε, µε περισσότερες λεπτοµέρειες. Τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία µας έχει σηµειώσει δυναµική και οργανική ανάπτυξη, µε τον αριθµό των εργαζοµένων να αυξάνεται πάνω από 100%. Ήταν φυσικό ότι µια τέτοια ανάπτυξη θα συνεπαγόταν προκλήσεις στην επικοινωνία και συνειδητοποιήσαµε ότι αυτή είναι η κύρια περιοχή που µπορούµε να βελτιώσουµε: παροχή πληροφοριών σχετικά µε αλλαγές στον οργανισµό, την πρόοδο των προγραµµάτων µας και την έγκαιρη προσαρµογή της οµάδας σε έναν συνεχώς αναπτυσσόµενο οργανισµό. Μάλιστα, οργανωσαµε µερικές συνεδρίες «διαχείρισης αλλαγών» για τη διοίκησή µας, ώστε να βοηθήσουµε τους υπεύθυνους να εντοπίσουν τη σωστή προσέγγιση της κατάστασης. Χρειάστηκε προσπάθεια και χρόνος, αλλά οι επικοινωνίες µας εντός της εταιρείας έχουν βελτιωθεί σηµαντικά και υπάρχει διαφάνεια ανάµεσα στα µέλη του προσωπικού.

Η επένδυση στο προσωπικό σας και τις συνθήκες εργασίας καταλαβαίνουµε ότι είναι µεταξύ των προτεραιοτήτων σας, σωστά;

 Απολύτως. Οι τοµείς των χρηµατοοικονοµικών και της πληροφορικής είναι πολύ απαιτητικοί όσον αφορά τις δεξιότητες και την εµπειρία στις διεθνείς αγορές. Η Freedom 24 δεν αποτελεί εξαίρεση. Η οµάδα µας αποτελείται από επαγγελµατίες µε µοναδικά προσόντα και διαφορετικά υπόβαθρα. Όταν έχεις µια οµάδα εµπειρογνωµόνων που ξέρουν πώς να είναι αποτελεσµατικοί, εννοείται ότι είναι ευαίσθητοι στον χώρο εργασίας και στο περιβάλλον τους. Το καταλαβαίνουµε και επενδύουµε σε αυτό, δηµιουργώντας έναν χώρο εργασίας που προσφέρει άνεση και έµπνευση στους ανθρώπους µας και τους κάνει να αισθάνονται ότι τους εκτιµούµε. Η ύπαρξη σύγχρονων και άνετων χώρων γραφείων και µιας ολοκληρωµένης υποστήριξης µετεγκατάστασης για αλλοδαπούς επαγγελµατίες και τις οικογένειές τους είναι απλώς ένα θεµέλιο, αλλά επιδιώκουµε επίσης να διοργανώνουµε εκδηλώσεις και γιορτές που προωθούν τη φιλία και την αίσθηση ότι ανήκουν σε µια ευρύτερη οικογένεια. 

Κάνατε κάποια ξεχωριστή προετοιµασία εν αναµονή της αξιολόγησης από το Great Place to Work;

Πιστεύαµε ότι έπρεπε να ενηµερώσουµε τους συµµετέχοντες σχετικά µε τον φορέα και τον σκοπό των αποτελεσµάτων, ώστε να παραχθούν έγκυρα αποτελέσµατα. Από αυτήν την άποψη, ναι, κάναµε µια συγκεκριµένη προετοιµασία πριν από την έναρξη της έρευνας και δώσαµε προσοχή στο πόσο σηµαντικό είναι να συµµετέχουµε σε µια παγκόσµια έρευνα και πώς µπορεί να µας βοηθήσει να προσελκύσουµε νέο προσωπικό και να βελτιώσουµε τη φήµη του οργανισµού ως τόπου εργασίας στην αγορά της Ευρώπης.

Η Freedom 24 έχει γραφεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ήταν αυτό πρόκληση ή πλεονέκτηµα κατά τη συµµετοχή σας στην αξιολόγηση από το Great Place to Work;

Ναι, πράγµατι, έχουµε γραφεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Είµαστε υπερήφανοι που σήµερα έχουµε παρουσία σε 10 χώρες: την Κύπρο, όπου είναι η έδρα µας, την Ελλάδα, τη Γερµανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Ωστόσο, µία από τις προϋποθέσεις της έρευνας είναι να έχει κάποιος τουλάχιστον 9 µήνες εργασιακής εµπειρίας στην εταιρεία, διαφορετικά τα αποτελέσµατα είναι λιγότερο έγκυρα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά γραφεία µας έχουν ανοίξει σχετικά πρόσφατα και γι’ αυτό δεν συµµετείχαν. Στο µέλλον, φυσικά, θα λάβουν µέρος στην έρευνα όλα τα γραφεία µας.