Του Mike O’ Sullivan

Διπλό σοκ στην Κίνα. Κατ’ αρχάς, τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τα επίπεδα της τελευταίας έξαρσης και αυτό υποδηλώνει ότι η Κίνα –ακολουθώντας την αυστηρή πολιτική “μηδενικών μολύνσεων”– θα πρέπει να παύσει τη λειτουργία μεγάλων κλάδων της οικονομίας της.

Το δεύτερο σοκ, το οποίο πολλοί δεν περίμεναν, είναι η αντίδραση των Κινέζων πολιτών στα lockdown. Διαδηλώσεις και ταραχές αναφέρονται σε όλη την επικράτεια και το φαινόμενο είναι ασυνήθιστο. Ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι πως η είδηση για ταραχές στην Κίνα φτάνει στα δυτικά ΜΜΕ – ως γνωστόν, η διαφάνεια δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πληροφοριών που περιέρχονται εις γνώση μας όσον αφορά τις εξελίξεις στην Κίνα. Σε μια πόλη οι αρχές χρησιμοποίησαν συσκευές παρεμβολής για να εμποδίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα να μεταδίδουν πλάνα με επεισόδια, αλλά και θανάτους που προκλήθηκαν από πυρκαγιά – οπότε μπορούμε μονάχα να εικάσουμε πόσο άσχημη είναι στην πραγματικότητα η κατάσταση.

Το επόμενο σοκ για την Κίνα ίσως είναι η χρηματαγορά και οι επενδυτές. Ένα ακόμη κλείσιμο της κινεζικής οικονομίας θα μπορούσε να σπρώξει την παγκόσμια οικονομία βαθύτερα στην ύφεση. Πολλοί επενδυτές είναι εξοικειωμένοι με το αρχικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία στις αγορές της Δύσης τον Μάρτιο του 2020 και γνωρίζουν ότι η κινεζική αγορά –και τα ασιατικά χρηματιστήρια, εν γένει– σημείωσε ράλι προσδοκώντας ότι η οικονομία της χώρας θα ξανανοίξει. Αυτές οι ελπίδες έχουν διαψευστεί πλέον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνα: Το «φάντασμα» της Τιενανμέν ή μια ελεγχόμενη κρίση;

Από επενδυτική άποψη, υπάρχουν διάφορα ζητήματα που χρήζουν προσοχής. Πρώτον, το κινεζικό νόμισμα – το οποίο συνήθως φροντίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής στο Πεκίνο να συγκρατήσουν. Τώρα, όμως, ίσως αποδειχθεί τόσο μεγάλη η πίεση της αγοράς και ενδεχομένως είναι πρόθυμη και η πολιτική ηγεσία του Πεκίνου ώστε να αφεθεί το γουάν στους νόμους της βαρύτητας. 

Άλλο ένα θεμελιώδες μέτρο για τους επενδυτές είναι τα εμπορεύματα. Την τελευταία εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε άνω του 12%, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ασθενέστερων του αναμενόμενου μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, ιδίως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, είναι οι παράγοντες στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε, καθώς η Κίνα επιστρέφει στα lockdown. 

Τρίτη παράμετρος: οι επιδόσεις των μεγάλων δυτικών εταιρειών που οι καταναλωτικές και παραγωγικές βάσεις τους βρίσκονται στην Κίνα. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η Apple που υποχώρησε κατά 2% την προηγούμενη Παρασκευή και επιπλέον 2,6% τη Δευτέρα. Η Apple είναι σημαντική ως ένδειξη υγείας της κινεζικής οικονομίας, αλλά και του καταναλωτή κατά την παρούσα περίοδο αναταραχών.

Υπάρχουν ακόμη δύο ή τρεις δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε. Ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών η μεταβλητότητα της αγοράς, σύμφωνα με τον δείκτη VIX, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, γεγονός που υποδηλώνει κάποιον εφησυχασμό στις αγορές όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Δεν θα με εξέπληττε να δω τον VIX (Volatility Index) –τον επονομαζόμενο και “δείκτη φόβου” της Fed– να ενισχύεται αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, αν η επενδυτική διάθεση για μετοχές υποχωρήσει, είναι πιθανό να δούμε συνέχεια στο ράλι των ομολόγων για φέτος. Μπορεί το κλίμα ανησυχίας που διαμόρφωσε ο πληθωρισμός να μείωσε τις τιμές των ομολόγων και οι αποδόσεις τους να σκαρφάλωσαν πρόσφατα σε νέα υψηλά, ωστόσο η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό παγκοσμίως και επομένως θα προκαλέσει νέα αύξηση στις τιμές και μείωση στις αποδόσεις, αν και αυτό δεν συνεπάγεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μετοχές, καθώς και η ανάπτυξη θα περικοπεί. 

Καταληκτικά, αυτή την εβδομάδα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, τυχόν πτώση στις χρηματαγορές και υποχώρηση τίτλων όπως της Apple, καθώς και ο δείκτης μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς που αναμένεται να κινηθεί ανοδικά. 

Πηγή: Forbes