Καλά πηγαίνει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Ελληνικής, αλλά η τράπεζα περιμένει και από εργαζόμενους σε συγκεκριμένες θέσεις-τμήματα να πατήσουν το κουμπί αποχώρησης, ειδικά αυτοί που δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας, λόγω του πλάνου μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η δεύτερη εβδομάδα που τρέχει το σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και λήγει την Παρασκευή, πηγαίνει αριθμητικά καλά, αλλά ακόμη φαίνεται ότι δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από υπηρεσίες οι οποίες υπό τις νέες συνθήκες δεν χρειάζονται όλο το προσωπικό τους, καθώς μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον σε άλλες τραπεζικές εργασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική: Επαναφέρει μισθούς υπαλλήλων του συνεργατισμού

Η διοίκηση της τράπεζας στην εγκύκλιο που είχε αποστείλει στο προσωπικό όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο είχε περιγράψει την επόμενη μέρα. «Με την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού, θα υπάρξει προσωπικό που πιθανό να μην έχει αντικείμενο εργασίας ή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες και διαφορετικές απαιτήσεις, όπως αυτές θα διαμορφωθούν». Είχε επισημάνει, μάλιστα, ότι «υποχρεωτικές μετακινήσεις θα γίνουν για στελέχωση της νέας υπηρεσίας (Task Force), που θα δημιουργηθεί άμεσα και στην οποία θα μεταφερθούν συγκεκριμένες εργασίες/δραστηριότητες, οι οποίες με την ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού θα καταργηθούν/αυτοματοποιηθούν. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να έχουμε όλοι υπόψη μας ότι με την ολοκλήρωση του πλάνου μετασχηματισμού της τράπεζας, η οργανωτική δομή αναμένεται ότι θα αλλάξει σημαντικά, καθώς πολλά τμήματα θα συγχωνευτούν/αναδιαρθρωθούν και αρκετοί ρόλοι θα καταργηθούν, μέσω της αυτοματοποίησης – ψηφιοποίησης των διαδικασιών μας και την εισαγωγή νέων τρόπων εργασίας».

Η τράπεζα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρόκειται να δώσει παράταση στο τελευταίο γενναιόδωρο αφορολόγητο σχέδιο και στόχος είναι η αποχώρηση μέχρι 500 εργαζομένων, με ανώτατο ποσό χαριστικής αποζημίωσης τις €200.000. Η διοίκηση στοχεύει μέσω του σχεδίου να ανοίξουν την πόρτα εξόδου συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, κυρίως υψηλόμισθοι ή αυτοί που κρίνονται χαμηλής απόδοσης για τον πήχη που θέτει η τράπεζα. Με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» από πηγές της τράπεζας, το ενδιαφέρον εργαζομένων για αποχώρηση είναι αναλογικά από όλα τα τμήματα των τραπεζικών εργασιών και φυσικά δεν απουσιάζει το προσωπικό που εργάζεται στα τραπεζικά καταστήματα και έχει πατήσει το κουμπί εξόδου. Με τα στοιχεία που συνεχώς αξιολογούνται, φαίνεται ότι οι ηλικίες που δείχνουν ενδιαφέρον είναι άνω των 45 ετών.

Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2022, τα έξοδα προσωπικού για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022 ανήλθαν σε €77,9 εκατ. και αντιπροσώπευαν το 54% των συνολικών εξόδων του ομίλου. Σε σύγκριση με €67,2 εκατ. την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021, τα έξοδα προσωπικού για την εξαμηνία που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022 σημείωσαν αύξηση ύψους 16%.