Ανεβαίνει το περιθώριο κέρδους των τραπεζών (spread) όσο αυξάνονται τα επιτόκια δανείων και μένουν σταθερά και ιδιαίτερα χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύκολο κέρδος, χωρίς να απαιτείται μεγάλος αγώνας από τις τραπεζικές διοικήσεις.

Ίσως είναι η πρώτη φορά ιστορικά που η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων είναι τόσο μεγάλη, κάτι που ευνοεί τα κέρδη των τραπεζών, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 αλλά και των τριμήνων του 2023. Σήμερα, το μέσο επιτόκιο για καταθέσεις για νοικοκυριά, που προσφέρουν οι τράπεζες, διάρκειας ενός έτους είναι στο 0,35% ενώ η τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο ξεπερνάει στις πιο πολλές περιπτώσεις το 5% ή μπορεί να είναι και 5,5%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον η διαφορά των επιτοκίων μπορεί να φθάσει στο 4,65%, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διαχρονικά. Οι τράπεζες προς το παρόν δεν κάνουν κινήσεις να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ τα επιτόκια δανείων έχουν φθάσει να αυξάνονται σχεδόν κάθε μήνα, λόγω των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενρία (SSM): Ανθεκτικές παρά τις προκλήσεις οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Και η Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει ότι στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν αυξανόμενα κέρδη, τα οποία θα πρέπει να τύχουν σωστού και φρόνιμου χειρισμού. Τα επιτοκιακά εισοδήματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα ετήσια αποτελέσματα του 2022 όσο και των επόμενων τριμήνων που θα ακολουθήσουν. Στο εννιάμηνο του 2022 τα καθαρά έσοδα από τόκους για την Τράπεζα Κύπρου ήταν αυξημένα κατά 5% και της Ελληνικής κατά 7%. Το νέο επιτοκιακό περιβάλλον βελτιώνει αισθητά τους ισολογισμούς των τραπεζών, λόγω των κερδών που καταγράφονται και επιτρέπει στις τραπεζικές διοικήσεις να ανταμείψουν τους μετόχους με την καταβολή μερίσματος μετά από 11 χρόνια.

Η Τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματα εννιαμήνου 2022 είχε επισημάνει ότι η διάρθρωση του ισολογισμού του συγκροτήματος το θέτει σε ευνοϊκή θέση για την αύξηση των επιτοκίων, διευκολύνοντας την άμεση αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους. Λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση για τα επιτόκια, ο στόχος για τα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2022 αναβαθμίζεται και τώρα αναμένεται να υπερβούν τα €350 εκατ.

Ωφελημένη βγαίνει και η Ελληνική Τράπεζα. Η χρηματοοικονομική επίδοση της τράπεζας το 2023 και το 2024 θα επωφεληθεί από τα αυξημένα επιτόκια, τα οποία αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους, περισσότερα από περίπου €150 εκατ. σε ετήσια βάση για το 2023 και το 2024.