Στο φορολογικό νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στρέφονται τα βλέμματα, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ, τούς απομακρύνουν από τα αμερικανικά assets – όπως το δολάριο και τα Treasuries – ενισχύοντας τα υπόλοιπα “ασφαλή καταφύγια”. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, επιχειρεί σήμερα να εγκρίνει το νομοσχέδιο του Τραμπ για τις φοροελαφρύνσεις και τις δαπάνες, μετά από εβδομάδες εσωκομματικών διαφωνιών σχετικά με το “μαχαίρι” στις δαπάνες.

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών γύρω από το χρέος των ΗΠΑ, το δολάριο δέχθηκε  νέο πλήγμα, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Επιβαρρυντικά λειτούργησε και η αδύναμη δημοπρασία του 20ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές άλλωστε είναι ήδη νευρικοί, μετά και την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s.

“Παρά την πτώση των μετοχών, το δολάριο ΗΠΑ δεν έχει δει την παραδοσιακή ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, με τον χρυσό, το ευρώ και το γιεν να επωφελούνται” δήλωσε ο James Kniveton της Convera.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός “σκαρφάλωσε” σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 3.340,53 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα futures στις ΗΠΑ κέρδισαν 0,9% φθάνοντας στα 3.341,90 δολάρια. 

Παράλληλα, το Bitcoin “εκτοξεύτηκε” σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας τα 111.000 δολάρια για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της μετατόπισης των επενδυτών προς εναλλακτικές επιλογές, μακριά από τα αμερικανικά assets. 

Οι αγορές φοβούνται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ θα προσθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια στα ήδη διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν σε αλλαγές στο νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες. Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα στοιχήματα των traders ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα αυξηθούν λόγω των ανησυχιών για τη διόγκωση του χρέους και των ελλειμμάτων των ΗΠΑ.

Απο capital.gr